Een mooi rendement met beleggen

BFM 25USx 2019-10-31 kopie

Een mooi rendement halen met beleggen kost meestal de nodige tijd. Ik verloor in het begin 90% van mijn geld, waardoor ik op zoek ben gegaan naar bewezen succesvolle strategieën. Hierdoor behaal ik nu mooie rendementen en deel ik graag mijn kennis hierover.

Meer dan 100% rendement in 2019

In 2019 behaalde ik met mijn Trading Navigator methode een rendement van 25,2%. Omdat ik op basis van deze signalen naast aandelen ook turbo’s kocht, kwam het rendement over 2019 uit op 56,5%. Deze zelfde signalen heb ik ook gebruikt voor opties waardoor mijn rendement uitkwam op 107,3% rendement.

100% rendement in twee maanden tijd

Afgelopen vrijdag sloot ik de short put spread op de AEX index met een winst van 100% in twee maanden tijd. Dit was de zesde winst op rij met de putspreadstrategie. Voordat ik had gevonden wat werkt, heb ik veel leergeld betaald. Hierdoor heb ik ontdekt wat voor mij werkt en wat niet werkt.

Met opties begon mijn zoektocht bij het kopen van opties op individuele aandelen. Omdat de tijd- en verwachtingswaarde snel uit deze optie liep, sloot ik de meeste posities af met een verlies. Hierdoor leerde ik om voortaan opties te schrijven. Dit ging lange tijd goed, totdat het een aantal malen goed fout ging. Ik leerde dat mijn voorkeur uitgaat naar het schrijven van opties op een index in plaats van opties op aandelen.

De voordelen van het schrijven van opties op een index zijn:

 • door de bredere spreiding over, in het geval van de AEX index, 25 aandelen, zijn er minder grote bewegingen van de onderliggende waarde. Het risico is dus lager. Een index kan niet failliet gaan, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een enkel bedrijf.
 • Door de actievere handel in opties op een index is het verschil tussen de bied en laatkoers veel kleiner. Wanneer je een positie opent en weer sluit, maakt dit een groot verschil.
 • De waarde van een optie op de AEX index vele malen groter. Een optiecontract heeft betrekking op 100 opties zodat de onderliggende waarde van een optie op de AEX op dit moment betrekking heeft op € 61.557. Dit is een groot verschil ten opzichte van 100 aandelen op bijvoorbeeld Royal Dutch Shell. Een optie heeft dan betrekking op € 2641. De transactiekosten voor een optie zijn echter min of meer gelijk, waardoor het goedkoper is om te handelen op een index.

Het afdekken van het risico bij opties

Het schrijven van opties ging mij goed af. Tot ook hier een grote beweging zorgde dat de zorgvuldig opgebouwde winst werd weggevaagd. Reden voor mij om de strategie met short strangles te verruilen voor een strategie waarbij het risico wordt afgedekt. Het is overigens niet zo dat de strategie niet werkt, maar voor mij werkt deze niet goed.

Het hebben van een strategie is één…

Het is daarom belangrijk om altijd te zoeken naar een strategie die bij jou past. De statistiek werkt bij een short strangle in jouw voordeel. Het emotioneel volhouden van een strategie is echter een heel ander verhaal. Ik ontdekte dat het afdekken van de risico’s beter bij mij paste.

Het gaat vaak fout aan de bovenkant

De strategie met de Iron Condors ging beter, maar ik ontdekte dat, wanneer de strategie niet werkte, dit vaak gebeurde aan de call kant. De reden hiervan is dat in twee derde van de tijd de beurs stijgt en in een derde van de tijd daalt. Dalingen gaan vaak sneller en zijn meer abrupt. Stijgingen gaan vaak rustiger, maar zorgen er wel voor dat geschreven call opties zorgen voor een verlies.

Het gaat in 71% van de gevallen goed

Door deze constatering, je ziet het pas als je het door hebt, besloot ik om voortaan alleen de put spread op te zetten. Ook hier ging weer veel onderzoek aan vooraf. Inmiddels weet ik dat in 71% van de gevallen de AEX index stijgt wanneer er een koopsignaal is geweest van de Trading Navigator. Zie ook de video die ik hierover heb gemaakt:

Vind een strategie die bij jou past

De vele weken analyseren met behulp van mijn Excelsheet heeft ervoor gezorgd dat ik inmiddels een strategie heb gevonden die werkt en bovendien heel goed bij mij past. Ik hoef me geen zorgen meer te maken over het risico omdat dit is afgedekt. Hierdoor hoef ik ook nooit nerveus te worden wanneer de markt (tijdelijk) de andere kant opgaat.

De markt gaat altijd op zoek naar jouw zwakke plek

Dit zorgt niet alleen voor rust, maar behoedt mij ook voor het nemen van verkeerde beslissingen. Mijn ervaring met short strangles en iron condors was dat de markt het pijnpunt opzoekt, en daar nog even doorheen gaat, zodat je op de verkeerde momenten besluit een positie aan te passen.

Besteed strategieën uit die niet bij jou werken

Nogmaals, de short strangles strategie werkt, maar niet voor mij. Gelukkig zijn er mensen die wel in staat zijn om met deze strategie geld te kunnen verdienen. Door het uitbesteden van deze strategie aan mensen die hier wel bewezen succesvol mee zijn, verbeteren de resultaten aanzienlijk.

Spreiden over verschillende strategieën voor een stabieler rendement

Het is belangrijk om te spreiden over strategieën. Soms doet de ene strategie het goed, daarna weer een andere strategie. Vooraf is niet te voorspellen welke strategie het in de komende periode beter gaat doen. Was het maar waar. Ik spreid bijvoorbeeld over strategieën die de goed doen in een zijwaartse markt en strategieën die goed doen wanneer de markt in een trend zit. Meer smaken zijn er immers niet.

Voortdurende bevestiging dat het werkt zorgt voor vertrouwen

Of je verdient geld met de ene strategie of met de andere strategie. Hoe breder de spreiding over diverse strategieën, zoals een momentumstrategie, een trendvolgende strategie, een dividendstrategie of 1 van de vele optiestrategieën, hoe stabieler het resultaat. Het mooie hiervan is dat, door de voortdurende bevestiging vanwege de positieve rendementen, dat je steeds meer vertrouwen krijgt in de strategieën.

Galapagos staat inmiddels op 129% winst

Deze conditionering dat de strategie werkt, zorgt ervoor dat je eenvoudiger de strategie kunt uitvoeren. Elke week, wanneer ik mijn posities analyseer, zie ik dat het werkt. De aandelen Galapagos, die ik heb gekocht op 14 januari 2019, na een koopsignaal van de Trading Navigator, inmiddels op 129% rendement:

Galapagos week

De aandelen Altice staan sinds het koopsignaal op 1 april 2019 op een winst van 159%:

Altice week

Ook krijg ik bevestiging dat ik er verstandig aan heb gedaan om een verkoopsignaal bij ABN AMRO op 25 mei 2018 op een koers van € 23,80 op te volgen. ABN AMRO zit in een duidelijke dalende trend en lijkt opnieuw op weg naar een koers van € 15.

ABN AMRO week

Arcelor Mittal is bijna in waarde gehalveerd

Ook het verkoopsignaal van ArcelorMittal op 17 augustus 2018, op een koers van € 25 heeft mij behoed voor de daling tot onder € 15. De voortdurende bevestiging dat het systeem werkt, zorgt voor meer en meer vertrouwen in deze strategie.

Arcelor week

De Trading Navigator strategie werkt ook voor andere aandelen

Ook de bevestiging dat deze strategie niet alleen werkt voor Nederlandse aandelen, maar bijvoorbeeld ook voor aandelen zoals Apple, zorgt voor nog meer vertrouwen in deze strategie:

Apple week

Focus op een strategie die bij jou past

Het belangrijkste blijft natuurlijk om goed te spreiden. Niemand kan immers voorspellen wat er met de koers van Apple gaat gebeuren. Een belangrijk inzicht voor mijzelf is dat ik mij moet concentreren op de strategieën die bij mij passen, zoals deze trendvolgende strategie en de put spreadstrategie.

Koppel je effectenrekening met behulp van software

Andere optiestrategieën heb ik uitbesteed aan Finodex. Samen met Herbert Robijn, een zeer ervaren optiebelegger, heb ik de BFM modelportefeuille ontwikkeld. Deze modelportefeuille’s zijn samengesteld op basis van een combinatie van strategieën. Hierdoor kunnen beleggers hun effectenrekening koppelen aan onze effectrekeningen.

MODELPORTEFEUILLE_BFM_MODELPORTEFEUILLE_25K_NL_OPTIES

Behoud volledig controle over wat er gebeurt op jouw rekening

Iedere transactie die ik of Herbert Robijn verricht op onze eigen rekening, wordt direct doorgegeven aan het platform. Dit platform geeft vervolgens direct deze transacties door aan de klanten die hun rekening hebben gekoppeld. Hierdoor wordt direct een signaal gegenereerd naar de mobiele telefoon. Door middel van een app kan deze transactie worden goedgekeurd waarna deze direct wordt verzonden naar de beurs. Kijk op www.BFM.Tools voor meer informatie.

BFM 25USx 2019-10-31 kopie

Een vaste rente van 8% per jaar

Omdat ik zoveel vertrouwen heb in deze combinatie van strategieën, bied ik tevens de mogelijkheid om een obligatie af te nemen met 8% rente per jaar. Ik neem dus het risico dat ik minder dan 8% rendement behaal met deze strategie. Zeker in een tijd waar de rente op een spaarrekening nul of zelfs negatief is, is dit een zeer interessant alternatief. Kijk voor meer informatie op www.beleggen.com/obligatie

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Nieuw met beleggen?

Volg deze simpele stappen om een vliegende start te maken:

Stap 1: Registreer je voor mijn gratis online starterstraining:
https://slim.beleggen.com/gratis-training

Stap 2: Lees mijn gratis boek:
https://www.10stappen.com/

Stap 3: Verbind met de community:
https://mijn.beleggen.com/

Stap 4: Participeer in een kickstart event:
https://slim.beleggen.com/eendaagse-training

Stap 5: Start met de software inclusief cursus:
https://slim.beleggen.com/tradingnavigator

Stap 6: Groei met expert updates en Q&A’s:
https://slim.beleggen.com/slim

Stap 7: Laat uw geld beleggen door mij en mijn team:
https://www.bfm.tools/

Sceptisch? Bekijk hier wat gelukkige klanten, partners en collega’s zeggen over beleggen.com
https://beleggen.com/succes-verhalen

Drs. Harm van Wijk

9 antwoorden
 1. wouter
  wouter zegt:

  wat zijn dan de risico,s en hoeveel kost het mij dan als ik je de voledige poretefeulje toevertrouwd aan jou ik heb heel veel opties en aandelen over veel posieties niet allemaal zijn ze goed graag je antwoord

  Beantwoorden
  • Harm van Wijk
   Harm van Wijk zegt:

   Hallo Wouter, de kosten zijn afhankelijk van de omvang van het vermogen. Wij werken met abonnementen op de koop- en verkoopsignalen van één of meerdere BFM Modelportefeuilles, inclusief Copy Trade functionaliteit. Het abonnementstarief is een vast bedrag, onafhankelijk van de performance en van het aantal signalen en exclusief de (scherpe) transactiekosten van de broker.

   Beantwoorden
 2. René
  René zegt:

  Ik vind dat je wel reëel moet zijn en aangeven dat het moment van instappen wel degelijk van belang is. Ik doe mee vanaf februari 2019 en sta vandaag nog steeds in de min!

  Beantwoorden
  • Harm van Wijk
   Harm van Wijk zegt:

   Voor de 2.0 portefeuille kan ik aangeven, dat we door de daling van 100 punten en vervolgens de 100+ punten stijging, uitzonderlijk was en zeer schadelijk voor ons rendement.
   De afgelopen maanden zijn we hard op weg om de verliezen weer in te lopen.
   Het risico met opties is inderdaad altijd aanwezig, zoals je weet.

   Beantwoorden
 3. henny
  henny zegt:

  Goede morgen , is er een mogelijkheid voor een periode de aex signalen te ontvangen, alsook de sinalen van bovengenoemde strategie. Het lijkt te mooi met die premies maar ik laat me graag overtuigen. groet H

  Beantwoorden
  • Harm van Wijk
   Harm van Wijk zegt:

   Alle berichten worden ook gedeeld op https://mijn.beleggen.com met een vertraging voor de gratis 11.500 leden en direct voor de betalende leden.

   https://mijn.beleggen.com is onze gratis community voor en door beleggers. Particuliere beleggers kunnen met elkaar maar ook met experts van gedachten wisselen over beleggen.

   Je krijgt tips en adviezen van de expert beleggers. Je kunt bijvoorbeeld, als je scheef zit in een bepaalde positie, advies vragen van experts.

   Stel bijvoorbeeld je hebt een put geschreven, en de markt klapt naar beneden, en je staat op een groot verlies…hoe kom je daar dan weer uit?
   Dan kun je dus onder andere experts om hulp vragen.

   Door de krachten te bundelen ben je in staat om betere resultaten te behalen.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.