Een mooi rendement met een driepoot op Unilever

Een mooi rendement met een driepoot op UnileverEen driepoot op Unilever is een mooie optiestrategie als je verwacht dat Unilever verder zal dalen. Wij zetten een driepoot op met opties op Unilever omdat deze multinational op het gebied van voedingsmiddelen en producten voor huishoudelijke en persoonlijke verzorging na een lagere top, de daling weer lijkt voort te zetten.

Unilever scherpte record aan

In de afgelopen maanden wist Unilever het record verder aan te scherpen tot boven € 33. De AEX zwaargewicht wist hiermee in mei de AEX mee omhoog te trekken. Nu laat Unilever het echter afweten en de vraag is dus of er andere fondsen in de AEX zijn die het stokje van Unilever overnemen.

Nieuwe cyclusbodem

De weekgrafiek van Unilever heeft eind juni ook een nieuwe cyclusbodem gevormd. Het eerste deel is doorgaans het meest bullish, maar na 3 weken stijging, was het feest alweer ten einde. Geen sterk teken. In de kwartaalgrafiek lijkt zich een nieuwe cyclusbodem aan te dienen. Tijd dus voor een strategie met opties waarmee geprofiteerd kan worden van een daling: een driepoot.

Negatieve reversal

Unilever vormde afgelopen maand een eerste lagere top. Het herstel na de daling in juni werd dus vroegtijdig afgebroken. Hierdoor is een negatieve reversal ontstaan (een lagere top in de koers en een hogere top in de koopkrachtindicator RSI), waardoor een koersdoel kan worden berekend onder de laatste lagere bodem.

Bearish driepoot

Aangezien de RSI bovendien nog steeds in een bear range zit, verwachten we niet veel van Unilever. We zetten dus een bearish driepoot op. Een bearish driepoot bestaat dus uit drie poten waarbij de buitenste opties een short strangle vormen en de middelste poot een gekochte put is om te profiteren van een daling.

Opbrengst van de short strangle

De geschreven call aan de bovenkant en een geschreven put aan de onderkant, de short strangle, zorgen voor een verlaging van de investering. Door de lagere investering wordt de winstpotentie fors groter.

In dit geval kijken we naar de volgende driepoot:

 • we kopen een put UN (Unilever) OKT 30 voor € 1 en
 • verkopen 1 OKT call 32 voor € 0,18 en
 • verkopen 1 OKT put 28 voor € 0,32.

Investering € 0,50.

De 28-32 strangle geeft de grenzen aan waarbinnen we verwachten dat Unilever blijft bewegen. Voor de short strangle ontvingen we dus € 0,50 en dit gebruikten we ter financiering van de aankoop van de put 30. De investering halveerde hierdoor.

Maximale winst

De maximale winst wordt bereikt als Unilever op de derde vrijdag in oktober onder € 28 sluit. Het verschil tussen de geschreven put 28 en de gekochte put 30 is dan maximaal (de opbrengst is dan € 2 maal 400 is € 800). Op basis van de investering van € 0,50 is dat natuurlijk een enorme winst in 3 maanden.

Op jaarbasis 1352% rendement

Uitgaande van een maximale winst van € 150 maal 4 is € 600 op een investering van € 200 (€ 50 maal 4) is dat een rendement van 300% in 3 maanden. Op jaarbasis komt het rendement dan uit op 1352%, tenminste als Unilever onder € 28 expireert.

Margin door geschreven call

Natuurlijk moeten we voor de geschreven call ook een margin aanhouden. De geschreven put wordt afgedekt door de gekochte put, maar door de geschreven call lopen we natuurlijk een risico tot levering van de aandelen. Als u dat risico te groot vindt, kunt u natuurlijk boven de koers van de geschreven call een hogere call kopen.

Delta neutraal

Omdat we nog verschillende bullish posities hebben, wordt een eventueel verlies op Unilever waarschijnlijk gecompenseerd door deze posities die profiteren van een stijging van de koersen. Op deze wijze wordt de portefeuille delta neutraler gemaakt. Met andere woorden we dekken de risico’s op een beweging van de aandelenkoersen op deze wijze ten dele af.

56% op jaarbasis

Bij Binck wordt gevraagd om een margin van circa € 1100 aan te houden om het risico van een stijging van Unilever op te kunnen vangen. Uitgaande van de margin en de investering komen we uit op circa 12% rendement in 3 maanden. Op jaarbasis komen we dan uit op een rendement van 56%.

Driepoot_Unilever

Driepoot is niet zonder risico

We wijzen u opnieuw op de risico’s, want 56% of 1352% op jaarbasis, afhankelijk hoe je rekent, is natuurlijk niet zonder risico. Als Unilever fors stijgt, dan zien we in de grafiek dat het rode vlak vanaf € 32 1 op 1 daalt met de stijging van de koers van Unilever. Een driepoot is dus zeker niet zonder risico.

Dinsdag weer webinar

Wilt u meer optiestrategieën zien, kijk dan dinsdag naar mijn webinar. Op dinsdagavond 30 juli verzorg ik vanaf 20:00 uur weer een bijzondere online uitzending. Ik onthul mijn 7 belangrijkste optiestrategieën. U kunt de uitzending LIVE bijwonen. Ontdek hoe u met opties uw vermogen beschermt en hoe u prachtige rendementen kunt maken.

Meld u aan

Na afloop zal ik LIVE vragen beantwoorden. Meld u daarom zo snel mogelijk aan!

Mocht u ideeën, tips en gedachten hierover hebben, type ze dan s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op https://beleggen.com

Harm van Wijk
BeursBulletin.nl

2 antwoorden
 1. Frits Henkelman
  Frits Henkelman zegt:

  In reactie op Ben Jansen:
  Dit soort percentages zijn inderdaad te bizar voor woorden en dit soort optieconstructies is vooral goed voor degene die de provisie ontvangt.
  Als je met dit soort gefreubel met opties van enkele centen tot een investering van enkele dubbeltjes komt en deze leidt tot een winst van enkele dubbeltjes en je zou dat elke termijn opnieuw (en succesvol)doen, kom je op deze percentages. Maar dan nog: wat heb je dan helemaal verdiend?
  Stel dat iemand een te beleggen vermogen van € 100.000 heeft en hij verdient € 600 is dit 0,6% hierover. Hiervoor heb je dan drie maanden risico gelopen. De vraag is of het je dat waard is.

  Beantwoorden
  • Harm van Wijk
   Harm van Wijk zegt:

   Beste Frits,

   “Uitgaande van de margin en de investering komen we uit op circa 12% rendement in 3 maanden. Op jaarbasis komen we dan uit op een rendement van 56%.” Dit is allemaal uitgelegd in de bovenstaande column.

   Een dergelijk hoog rendement komt natuurlijk niet zonder risico!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.