Een optie kan op diverse manieren worden toegepast, zoals voor het genereren van (extra) inkomsten en het beschermen van de portefeuille tegen koersdalingen. Daarnaast kunnen met opties speculatieve strategieën worden opgezet, waarbij middels een hefboom (‘leverage’) grote winsten, maar ook grote verliezen kunnen worden geleden.

Kleine investering

Een opties is voor kleine particuliere beleggers zeer geschikt omdat met een relatief kleine investering toch volledig kan worden geprofiteerd van de beweging van de onderliggende waarde. Hierdoor is het mogelijk om een bredere spreiding aan te brengen.

Spreiding

Stel bijvoorbeeld dat een belegger € 5000 te beleggen heeft, dan is een spreiding over 10 verschillende aandelen (fondsen) niet zinvol omdat de transactiekosten dan onevenredig groot zijn. De enige die dan wat verdient, is de bank of broker.

Met een optie kun je als kleine belegger wel een grote spreiding aanbrengen door bijvoorbeeld een optie op een index zoals de AEX-index te kopen. Op deze manier is de belegging gespreid over 25 verschillende aandelen. Zo stopt u niet al uw eieren in één mandje.

Een optie op individuele aandelen

Ook opties” title=”optie”>opties op individuele aandelen zijn dan een optie. Wanneer we bijvoorbeeld een optie op Royal Dutch Shell, één van de zwaargewichten van de Amsterdamse beurs willen kopen, dan betalen we slechts een fractie van de waarde van de aandelen. We gaan even uit van een koers van RDS van € 24.

Wanneer we 100 aandelen RDS zouden willen kopen, dan kost dat, afgezien van de transactiekosten € 2400, bijna de helft van het te beleggen bedrag. Wanneer we verwachten dat de aandelen RDS in waarde gaan stijgen, dan kunnen we een optie kopen die 1 jaar loopt voor € 1,70. Voor 1 optie op (100) aandelen betalen we dan € 170 oftewel 3,4% van het te beleggen bedrag.

Recht om de aandelen te kopen

Gedurende de periode van een jaar hebben we nu het recht om de aandelen te kopen voor € 24 (per aandeel). Als de aandelen gaan stijgen, dan zal het recht om deze aandelen te kopen voor €24 inwaarde gaan toenemen. Voorwaarde is wel dat het aandeel in het komende jaar minimaal € 1,70 stijgt, anders schieten we er nog niets mee op. De factor tijd is dus belangrijk om in de gaten te houden.

Geringe investering

Vanwege de geringe investering is het mogelijk om opties op meerdere aandelen te kopen. Maar spreiding kan natuurlijk ook in de tijd door te spreiden in de aankoopmomenten. Wanneer het aandeel niet het komende jaar is gestegen, kunnen we na 1 jaar besluiten om opnieuw een optie op dit aandeel te kopen en zien of onze visie (zij het later) toch uitkomt. Uiteraard is het mogelijk om opties weer van de hand te doen voordat de opties expireren.

Handleiding Geld verdienen met opties

Download hier de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties, geschreven door Drs. Harm van Wijk.
+ Bonus spreadsheets waarmee je eenvoudig de beste opties kunt selecteren
+ Extra bonus een 5%-rendementsabonnement op OptieAlert
+ 30 dagen niet goed, geld terug garantie

Klik op de volgende link voor meer informatie over geld verdienen met opties.

AEXAlert

Op de weblog www.aexalert.nl informeren wij beleggers over het resultaat van deze portefeuille die werkt met een strategie met geschreven opties, genaamd short strangle. Met een short strangle kan men profiteren van een zijwaartse markt. Een short strangle houdt in dat call- en put-opties met een zelfde expiratiedatum verkocht (geschreven) worden, maar met verschillende uitoefenprijzen.

OptieAlert

www.OptieAlert.nl is een dienst van BeursBulletin die uitsluitend optietips op aandelen verstrekt. De belegger wordt per e-mail en SMS volledig begeleid bij zowel het openen als het sluiten van een positie.

Wij werken bij OptieAlert met rendementsabonnementen en dus niet met tijdsabonnementen. Kiest u bijvoorbeeld voor een rendement van 30% (na aftrek transactiekosten) dan ontvangt u onze tips totdat dit rendement in onze modelportefeuille is bereikt en stopt uw abonnement dus niet na bijvoorbeeld een jaar.

Met dit systeem weet u vooraf waar u aan toe bent en kunt u exact berekenen wat het abonnement u oplevert. Ga voor meer informatie naar de website van OptieAlert.