Laatste update:

Beleggen was in 2006 minder eenvoudig dan in 2005. Toen scoorden alle beleggingscategorieën een positief rendement en was éénoog koning in het beleggingsland der blinden. In 2006 kon alleen met aandelen en goud geld worden verdiend. Eénoog is daarmee onttroond en beleggen vergde weer inzicht en kunde. Naast een terugblik op 2006 ook een vooruitblik op 2007.

Beleggingen kunnen worden verdeeld over meerdere categorieën. De categorieën aandelen en obligaties worden dan aangevuld met grondstoffen en valuta. Zeker met moderne financiële producten als Turbo’s en Trackers is het eenvoudig om snel en efficiënt een belang te verkrijgen in één of meerdere van deze beleggingscategorieën. Het spel wordt daarmee interessanter, maar niet eenvoudiger. Het blijft zaak om de juiste beleggingscategorieën te selecteren om een positief rendement te behalen. In 2005 was elke selectie van beleggingscategorieën raak. In dat jaar scoorden alle beleggingscategorieën een positief rendement. In 2006 was uw talent voor de juiste selectie van beleggingscategorieën weer geld waard, zoals blijkt uit tabel 1.

De Amerikaanse dollar werd in 2005 bijna 13% duurder. Dat gaf al direct een goede zet in de rug voor de beleggingscategorieën Brent olie en goud, die in dollars worden verhandeld. Mede door het valutaeffect werden Brent olie en goud in 2005 respectievelijk 44% en 31% duurder. In 2006 werkte het valutaeffect tegengesteld en verloor de Amerikaanse dollar ongeveer 11% van zijn waarde. Brent olie maakte hierdoor, omgerekend in euro’s, in 2006 een negatief rendement van bijna 9%. Een belegging in goud wist echter nog een keurig positief rendement in euro’s over te houden.

Van de financiële waarden zetten aandelen de goede tendens van 2005 voort in 2006. Inclusief een klein beetje dividend dikte de AEX-index in 2006 ongeveer 16% aan. Dat is minder dan in 2005 maar nog steeds een bovengemiddeld rendement voor deze beleggingscategorie. Obligaties hadden het in 2006 een stuk moeilijker. Inclusief het couponrendement moest de langjarige Nederlandse staatslening NL 5,5% 2028 een negatief rendement van ongeveer 2% incasseren. In 2005 stond daar nog een prachtig positief rendement van 14%.

Rendementen inclusief valuta-effect in 2005 en 2006

Tabel 1: Rendementen inclusief valuta-effect in 2005 en 2006

De hamvraag is natuurlijk wat 2007 gaat brengen. Omwille van de omvang van dit artikel beperk ik me tot de meest populaire beleggingscategorie voor Nederlandse beleggers, de AEX-index. Vanuit een trendmatig perspectief bevindt de AEX-index zich al enige jaren in een opwaartse trendfase. In juli 2003 brak de Nederlandse beursgraadmeter boven het 10-maands (200-daags) gemiddelde en kruiste de onderliggende MACD-indicator in positieve richting. Deze samenloop markeerde de start van een nieuwe bull markt. Vanaf dat punt heeft de AEX-index niet meer achterom gekeken. Op dit moment bevindt de index zich nog steeds boven het 10-maands gemiddelde en is de onderliggende indicator nog steeds positief gekruist. De bull markt regeert nog steeds. Een eenmaal in gang gezette beweging maakt een grotere kans zich voort te zetten dan om te keren.

aex

bron: ChartNet; Vlug, Davids & van Mourik research

De voortekenen voor 2007 zijn dan ook positief. De charttechnische en inmiddels psychologische barrière op 500 wordt naar mijn verwachting in januari doorbroken. Daarna ligt de weg vrij naar 530. Geen vuiltje aan de lucht zolang de langetermijn trendindicatoren zich positief blijven ontwikkelen. Twijfels over dit positieve scenario ontstaan wanneer de AEX-index op basis van een maandslotkoers sluit onder het afgebeelde gemiddelde. Momenteel ligt deze rond 470. Ook een negatieve kruising van de onderliggende MACD-indicator is een belangrijke aanwijzing voor een verzwakking van het langetermijn trendbeeld. Tot het zover is loont het om achterover te leunen en te genieten van de huidige, gevestigde bull markt.

Hendrik Jan Davids

Hendrik Jan Davids CMT is technisch analist en partner bij Vlug, Davids & van Mourik, een onafhankelijk bedrijf dat beleggingsresearch en consultancy verzorgt voor financiele instellingen.

De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

De standpunten en vooruitzichten van Davids geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als Technisch Analist bij Vlug, Davids & van Mourik BV.

Davids belegt niet in individuele aandelen of obligaties.

Goeroes

Hendrik Jan Davids CMT is technisch analist en partner bij Vlug, Davids & van Mourik, een onafhankelijk bedrijf dat beleggingsresearch en consultancy verzorgt voor financiele instellingen. Brokers, vermogensbeheerders, banken en financiele media zijn klant van Vlug, Davids & van Mourik.

Davids (1969) kent handelsmodellen en valutamarkten als zijn specialisatie. Voorheen was hij werkzaam als hoofd van de afdeling Technische Analyse van IRIS, het onderzoeksinstituut van de Rabobank en Robeco. Daarvoor heeft hij 11 jaar professioneel tennis gespeeld op de ATP Tour. Hendrik Jan is Chartered Market Technician.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.