Effect van Chinese beurscorrectie

De Chinese beurs is in augustus 22% gedaald. Volgens een toonaangevende econoom kan, als de overheid geen monetaire doping gebruikt, er nog eens 25% van af.

De Shanghai Composite Index, vrijwel alleen toegankelijk voor Chinese beleggers, is met 22% in augustus gezakt. Daarentegen zijn de zogenaamde H-shares, die internationaal toegankelijk zijn, slechts met 6% gedaald. Dit verschil is niet alleen een kwestie van valuta-effecten. De Hong Kong dollar is vastgepind ten opzichte van de Amerikaanse dollar, maar de waarde van de renminbi is eveneens vrijwel stabiel gebleven ten opzichte van de greenback.

Een groot deel van de beweeglijkheid van de Chinese beurs kan verklaard worden uit speculatie van Chinese binnenlandse beleggers. Op deze markt zijn vooral particuliere beleggers actief en betrouwbare cijfers over bedrijven en de overheid ontbreken. Daarnaast is het juridische kader niet stabiel, zodat op deze beurs meer gespeculeerd dan belegd wordt. Bekijk ook het videocommentaar van RTL-Z.

Een verandering in de onderliggende liquiditeit en overheidssignalen zijn favoriete gokredenen. Dat schrijft Michael Pettis, finance professor, verbonden aan de Universiteit van Peking en een gerespecteerd blogger over de Chinese economie. Veel van de aandelen die genoteerd zijn op de Shanghai Stock Exchange, zijn tussen begin november 2008 en augustus 2009 meer dan verdubbeld. De koersen werden gestimuleerd door enorme geldinjecties door banken, geregisseerd door de Chinese overheid als reactie op de kredietcrisis. De forse correctie in augustus is een teken dat de omvang van deze geldinjecties aan het afzwakken is. De Chinese regering begint zich zorgen te maken over de gevolgen van een verdrievoudiging van de bancaire kredietverlening in de eerste helft van het jaar in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Volgens Andy Xie, een toonaangevende, onafhankelijke econoom die gespecialiseerd is in China, kan de Shanghai Composite-index bij afwezigheid van monetaire dopingmiddelen nog eens met 25% zakken en uitkomen onder 2.000 punten. Betekent dit dat de recente correctie zal doorzetten? Een belangrijk tegenargument is dat de Chinese regering zal ingrijpen en meer geld in de economie zal pompen om een crash te voorkomen. We kunnen in de komende maanden wellicht dus nog een rally op de beurs zien, die door de overheidsstimulering is gedreven.

Effect van Chinese beurscorrectie

Het is duidelijk dat het gokken op de beurs effecten kan hebben in China. Je zou dus denken dat door het gebrek aan buitenlandse beleggers dit effect beperkt blijft. De correlatie op korte termijn tussen Chinese aandelen en die van de ontwikkelde landen is vrij laag. Gemiddeld is de correlatie lager dan 10% en zelfs na de recente wilde beweging blijft deze onder 20%. Dus een correctie op de Chinese aandelenmarkt heeft beperkte invloed op de belangrijkste beurzen in de wereld. Dat blijkt uit onderzoek van Brown Brothers Harriman.

Correlatie Chinese beurs met andere markten

Correlatie Chinese beurs met andere markten

Wat er op de Chinese markten gebeurt, is niettemin belangrijk voor de rest van de wereld. Een reden daarvoor is dat het officiële Chinese beleid niet alleen de Chinese aandelenmarkt beïnvloedt maar ook een effect heeft op de binnenlandse investeringsbereidheid. Veel van deze plannen zijn toebedeeld aan de vastgoedsector (waar de prijzen weer stijgen). Het beleid heeft tevens de export gestimuleerd. Het overmatig goedkope geld stimuleerde bedrijven om te investeren in laagrenderende projecten. Deze investeringen op hun beurt dreigen de wereldwijde overcapaciteitsproblemen te verergeren en daarmee de prijsdeflatie te versterken.

Uiteindelijk zullen de pijnlijk lage rendementen leiden tot slechte leningen, faillissementen en problemen in de banksector binnen de Chinese economie. Op die manier kan de Chinese beurs dus weldegelijk een duidelijke invloed hebben op de rest van de wereld.

Satilmis Ersintepe, www.dekritischebelegger.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.