Eindejaarsrally in het verschiet?

Op basis van historische feiten zijn de maanden november en december zeer sterke beursmaanden. Het fenomeen eindejaarsrally is hiervan afgeleid. Eindejaarsrally’s beginnen over het algemeen bij een dieptepunt van de aandelenmarkten, dat ergens in de maand oktober tot stand komt, en duren meestal voort tot midden of eind december. Dit fenomeen wordt waargenomen bij vele hoofdgraadmeters.

Het gemiddelde stijgingspercentage van de Dow Jones tijdens de ‘periode eindejaarsrally’ komt bijvoorbeeld uit op zo’n 4% gedurende de laatste 105 jaar. De mooiste eindejaarsrally’s van de laatste 35 jaar van de Dow Jones betreffen de jaren 1998 en 1985, maar bijvoorbeeld ook 1999, 2001, 1972 en 1995. Kan onze AEX-index meegaan in dit scenario en dit jaar een vergelijkbaar verloop laten zien?

Algemeen beurssentiment

Ook dit jaar is de eindejaarsrally van de Dow Jones-index weer duidelijk waar te nemen. Het positieve sentiment deed echter al eerder van zich spreken, zodat de Dow Jones-index eerder de bestaande uptrend voortzet. Zij brak recentelijk het ene record na het andere. Dit is duidelijk zichtbaar als we het verloop van de Dow Jones tonen. Hiervoor gebruiken we de kwartaalkoersen in de vorm van candle sticks. Een zwarte bar geeft een daling aan en een witte een stijging.

eindejaarsrally

Wat opvalt is dat iedere laatste kwartaalbar van de afgelopen jaren wit is. Het vierde kwartaal van ieder jaar laat dus een stijging zien. Als we de laatste twintig jaar beschouwen, zijn er maar drie jaren, te weten 1987, 1994 en 1997, waarin het vierde kwartaal een daling liet zien.

Ook de Bel-20-index lijkt, met uitzondering van het jaar 2000, ieder vierde kwartaal een stijging op te tekenen.

eindejaarsrally

Het koersverloop van de Duitse DAX-index laat eveneens, op het jaar 2000 na, ieder laatste kwartaal een stijging zien.

eindejaarsrally

Het koersverloop van deze indices toont aan dat het algemene beurssentiment in het derde kwartaal goed is. Hoe verhoudt dit zich nu allemaal tot onze eigen AEX-index? De laatste maanden blijft de AEX duidelijk achter bij de andere indices. Springt het sentiment van de buitenlandse beurzen over op onze hoofdgraadmeter?

AEX-prognose

De AEX-index heeft een sterke opmars laten zien sinds het dieptepunt van begin 2003. De vraag is in hoeverre deze opmars kan worden volgehouden tot eind 2006. Ondanks dat de andere indices het ene na het andere jaarrecord lieten zien, hikte de AEX-index de afgelopen tijd tegen de 500-puntengrens aan, maar wist deze helaas niet te slechten. Er is zelfs een zwarte candle te zien in de kwartaalgrafiek. Sinds begin oktober is de AEX-index dus gedaald.

eindejaarsrally

Toch laat ook de AEX-index, op het jaar 2000 na, elk vierde kwartaal een stijging zien. Als we de laatste twintig jaar beschouwen, zijn er maar vijf jaren waarin het derde kwartaal een daling liet zien. In de laatste twintig jaar zien we dus in driekwart van de gevallen een stijgend vierde kwartaal. Hieruit kunnen we concluderen dat de eindejaarsrally wel degelijk een bestaand fenomeen is. Een eindejaarsrally voor de AEX-index behoort dan ook nog steeds tot de mogelijkheden. Misschien dat de zwarte candle stick voor dit laatste kwartaal van 2006 dan toch nog omgetoverd wordt in een mooie witte.

Richard de Wilde, BeursBulletin

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.