Laatste update:

Het is fascinerend om vast te stellen hoe vele zaken in ons leven zich afspelen in vaste patronen. Eb en vloed, dag en nacht, de vier jaargetijden. Hoezeer we ook ons best doen, we kunnen niet ontsnappen aan die wetmatigheden. Zo dacht ook Elliott.

Ralph Nelson Elliott, een accountant met als hobby het bestuderen van de gevolgen van massapsychologie, ontwikkelde een theorie in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Hij bedacht dat het koersverloop zich volgens vaste patronen voltrekt. Net als eb en vloed, dag en nacht of de vier jaargetijden.

Dow Railroad

Ook aandelenmarkten hebben hun cyclische patronen, concludeert Elliott als hij de beurshandel observeert en bestudeert. Deze cycli zijn gebaseerd op de handelingen van beleggers, onder invloed van emotie en of massapsychologie. Hij beschreef hoe de golfpatronen met elkaar in relatie staan en dat alle golven op hun beurt weer onderdeel zijn van een groter patroon.

Geen slechte theorie, zo blijkt in 1935. Ralph Nelson Elliott voorspelt namelijk aan de hand van de koerspatronen in 1935 een bull-markt die later inderdaad zou volgen. Dat was een opmerkelijke voorspelling, omdat juist in dat jaar de angst voor een recessie groot is. De toenmalige Dow Railroad zakte onder de bodem van 1934 en er dreigde – na de rampjaren 1929 tot 1932 – opnieuw paniek.

Het is niet alleen de voorspelling van de bull-markt in 1935 die ons overtuigen van het gelijk van Elliott. Het is soms verbluffend om te zien hoe de koersbewegingen van de AEX-index gelijke tred houden met een Elliott golfpatroon. Maar ook als een verwachting niet uitkomt, krijgen we nuttige informatie als de koersbewegingen niet meer binnen de voorkeurstelling passen. Mochten we een positie ingenomen hebben, dan kunnen we op dat moment bijsturen of simpelweg de stop-loss in werking laten treden. In combinatie met technische analyse hebben wij winstgevende trades gemaakt en de verlieslatende tijdig afgekapt.

Wat kunt u de komende weken in deze column van ons verwachten? Wij behandelen de hoofdlijnen van de Elliott Wave principes. Tevens brengen een grafiek met daarin het meest waarschijnlijke scenario voor de AEX-index.

Houdt u er rekening mee dat er vaak meerdere scenario’s mogelijk zijn. Wij spreken van een voorkeursscenario of een alternatief scenario. Met het vorderen van marktbewegingen kan een patroon verschuiven waardoor er een alternatief scenario moet worden gevolgd. Neem bijvoorbeeld een zijwaartse markt, die lang kan duren, voordat we een duidelijke golfbeweging kunnen vaststellen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.