Elliott Wave in de praktijk

Het is fascinerend om vast te stellen hoe vele zaken in ons leven zich afspelen in vaste patronen. Eb en vloed, dag en nacht, de vier jaargetijden. Hoezeer we ook ons best doen, we kunnen niet ontsnappen aan die wetmatigheden. Zo dacht ook Elliott.

Ralph Nelson Elliott, een accountant met als hobby het bestuderen van de gevolgen van massapsychologie, ontwikkelde een theorie in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Hij bedacht dat het koersverloop zich volgens vaste patronen voltrekt. Net als eb en vloed, dag en nacht of de vier jaargetijden.

Verlies geen geld meer op de beurs

De komende dagen nog gratis: de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten. Download en maak geen verlies meer op de beurs: https://www.10stappen.com

Deze theorie wordt nog steeds gebruikt en met moderne technieken proberen ze de theorie ook nog bruikbaarder te maken voor de financiële sector. Zo wordt in een studie uit 2018 onderzocht of signalen in de mobiele communicatie iets kunnen zeggen over koersbewegingen. Het belangrijkste voordeel van de theorie is dat deze onafhankelijk van de omgeving, de afstand tussen de gebruiker en het basisstation en de hoogte van de antenne kan worden gebruikt. In het gebruikte algoritme wordt op basis van gegevens uit het verleden geprobeerd toekomstige evoluties te voorspellen, precies zoals de Elliott Wave theorie ook op de financiële markten wordt gebruikt (1).

Zo is er ook een systeem opgezet, het WASP-systeem (Wave Analysis Stock Prediction), een systeem gebaseerd op de neuro-fuzzy-architectuur, die gebruikmaakt van sommige factoren uit de Elliott Wave Theorie. Het systeem is niet alleen nuttig maar ook nauwkeurig gebleken bij het voorspellen van de beurskoersen. De resultaten om de evolutie van de aandelenkoersen te voorspellen zijn zeer bemoedigend. Maar wat zijn neuro-fuzzy-systemen? Een neuro-fuzzy-systeem is een systeem dat een leeralgoritme gebruikt dat afgeleid is van een betrouwbare theorie om de parameters (fuzzy-sets en fuzzy-regels) te bepalen op basis van de verwerking van data (2).

Expert Tip: Beleggen in aandelen is nog altijd een uitstekende manier om je vermogen consistent te laten groeien. Pas de strategieën toe uit deze gids

Dow Railroad

Ook aandelenmarkten hebben hun cyclische patronen, concludeert Elliott als hij de beurshandel observeert en bestudeert. Andere onderzoeken ondersteunen zijn visie (3). Deze cycli zijn gebaseerd op de handelingen van beleggers, onder invloed van emotie en of massapsychologie. Hij beschreef hoe de golfpatronen met elkaar in relatie staan en dat alle golven op hun beurt weer onderdeel zijn van een groter patroon.

Geen slechte theorie, zo blijkt in 1935. Ralph Nelson Elliott voorspelt namelijk aan de hand van de koerspatronen in 1935 een bull-markt die later inderdaad zou volgen. Dat was een opmerkelijke voorspelling, omdat juist in dat jaar de angst voor een recessie groot is. De toenmalige Dow Railroad zakte onder de bodem van 1934 en er dreigde – na de rampjaren 1929 tot 1932 – opnieuw paniek.

Het is niet alleen de voorspelling van de bull-markt in 1935 die ons overtuigen van het gelijk van Elliott. Het is soms verbluffend om te zien hoe de koersbewegingen van de AEX-index gelijke tred houden met een Elliott golfpatroon. Maar ook als een verwachting niet uitkomt, krijgen we nuttige informatie als de koersbewegingen niet meer binnen de voorkeurstelling passen. Mochten we een positie ingenomen hebben, dan kunnen we op dat moment bijsturen of simpelweg de stop-loss in werking laten treden. In combinatie met technische analyse hebben wij winstgevende trades gemaakt en de verlieslatende tijdig afgekapt.

De theorie van Elliot Wave is niet waterdicht, zo blijkt uit onderzoek. Massapsychologie als enige factor achter marktcycli bij deze grondstoffen heeft geen wetenschappelijke onderbouwing. Het Elliott Wave Principle (EWP) bleek dan ook geen ideaal middel om de cycli van grondstofprijzen te bestuderen. De resultaten van het onderzoek suggereren dan ook dat EWP niet de beste benadering is om de grondstoffenmarkten te analyseren en om op basis van die analyses voorspellingen te maken(4).

Wat kunt u de komende weken in deze column van ons verwachten? Wij behandelen de hoofdlijnen van de Elliott Wave principes. Tevens brengen een grafiek met daarin het meest waarschijnlijke scenario voor de AEX-index.

Houdt u er rekening mee dat er vaak meerdere scenario’s mogelijk zijn. Wij spreken van een voorkeursscenario of een alternatief scenario. Met het vorderen van marktbewegingen kan een patroon verschuiven waardoor er een alternatief scenario moet worden gevolgd. Neem bijvoorbeeld een zijwaartse markt, die lang kan duren, voordat we een duidelijke golfbeweging kunnen vaststellen.

Plan een afspraak in

Als je meer wilt weten over hoe wij jou kunnen helpen, plan dan een gesprek in. We kijken wat je nu doet, kijken waar de gaten zitten en stippelen een plan uit om het te repareren. Als het lijkt alsof we je kunnen helpen om meer rendement te maken, dan laten we je zien hoe dat er uit ziet en kan je zelf beslissen of je er mee aan de slag wil of niet. Deal? Hier is de link om jouw gesprek te boeken: https://www.binnen5minuten.nl/call

Pin ook deze handige infographic:

Elliot Wave Theorie

Bronnen:

  1. https://link.springer.com/article/10.1007/s40010-016-0323-8
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0957417411000881
  3. https://www.researchgate.net/profile/Hardik_Modi3/publication/327013331_The_Elliott_Wave_Principle_and_its_Applications_in_Security_Analysis/links/5b72988545851546c90281ae/The-Elliott-Wave-Principle-and-its-Applications-in-Security-Analysis.pdf
  4. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0301420718301843
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.