Elliott Wave: markt is overbought

Europa was ook in de afgelopen week bullish. Woensdagavond zagen we op Wall Street voor het eerst in lange tijd weer eens wat sterkte, waardoor de Dow weer boven het niveau van 11.000 punten wist te klimmen. Vreemd genoeg wist Europa daar de volgende dag niet van te profiteren. Het AEX-indexniveau van 460-461 punten (50% Fibonacci retracement) blijft momenteel een verdere opmars in de weg staan. De EW-telling geeft nog steeds geen enkel signaal voor een geplaatste top voor de AEX-index, maar in deze grillige markt blijft het oppassen geblazen. De bulls hebben er een geweldige rit op zitten en er gaat helaas geen bel op de top. Hieronder treft u de analyse van deze week aan.

Voorkeursscenario

Dit scenario ziet er als volgt uit:

  • Golf 5 actueel.
  • Subgolf 3 werd eerder geplaatst op 448,62 punten.
  • Subgolf 4 werd vervolgens geplaatst op 427,90 punten.
  • Subgolf 5 actueel vanaf 427,90 punten. De doorbraak van 443,78 en later 448,62 laten hier geen ruimte voor twijfel.

Zoals eerder aangegeven ligt een mogelijk koersdoel voor deze allerlaatste rond 455-460 punten. Ik heb dit berekend vanuit het langetermijnplaatje:

  • Golf A ging van ruim 700 punten naar 218.
  • Golf B (huidige herstel) lijkt te gaan corrigeren rond het 50% Fibonacci-niveau: 460.
  • Hierna Golf C neerwaarts voor de komende maanden dan wel jaren?

De top kan daarom ieder moment geplaatst worden, maar ik zie nog steeds geen directe aanwijzingen voor een bevestiging: een negatieve impuls is nog niet te zien en daarom houden de bulls nog het voordeel van de twijfel.

Technisch gezien kunnen bullish posities uiterlijk onder 448 punten op slotbasis beter even gesloten worden. Tot die tijd krijgt de index het voordeel van de twijfel. Onder 428 punten is een vervolg van de bear market zeer aannemelijk.

Conclusie voor week 7

Wanneer is het genoeg geweest voor de bulls? Dit is een overbought markt om zeer voorzichtig mee om te gaan. Boven het niveau van 461 punten op slotbasis krijgen we nog een vervolg van golf 5, maar houd bij eventuele long posities een strakke stop-loss aan.

Een stand onder 382,16 op slotbasis is het ultieme ‘shortmoment’, maar wie niet zo lang wil wachten zou zich bij een stand van de AEX-index onder 428 punten op slotbasis al kunnen proberen in te spelen op een vervolg van de bear-market. Uiteraard is dat dan speculatiever.

Leon van Dam

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.