Elliott Wave: twee scenario’s

Afgelopen dinsdag zagen we een flinke verkoopgolf. Het bullish elastiekje lijkt nu eventjes te ver uitgerekt te zijn, waar vreemd genoeg niet echt een duidelijke aanleiding voor was. Na een weekje stuiteren tussen 462 en 467 werden sommige bulls bruut uit hun slaap gehaald en als iedereen op zoek gaat naar de uitgang van de long-posities, kan het hard gaan. Een bijzonder gegeven is dat in de maandgrafiek van de AEX-index het niveau van 460-461 punten (50% Fibonacci-niveau) nog niet werd doorbroken.

De EW-telling is momenteel op meerdere manieren uit te leggen. De beweging van dinsdag heeft alle kenmerken van een neerwaartse impuls, maar of dé top nu al gezet is? Ik ben er nog niet uit. Daarom geef ik u deze week niet alleen een voorkeurscenario, maar ook een alternatief scenario.

Voorkeursscenario

Het voorkeursscenario ziet er als volgt uit:

  • Golf 5 geplaatst op 28 februari 2006.
  • Subgolf 3 werd eerder geplaatst op 448,62 punten.
  • Subgolf 4 werd vervolgens geplaatst op 427,90 punten.
  • Subgolf 5 actueel vanaf 427,90 punten.

Werd de top op 28 februari 2006 geplaatst op 467,53 punten? Onder de top van subgolfje 1 van deze subgolf 5 wordt het aannemelijk dat er sprake is van een geplaatste top. Dit niveau ligt op 457,46 punten.

Gezien het alternatieve scenario lijkt het mij beter om even te wachten met grotere bearish posities totdat de AEX-index onder de laatste belangrijke bodem rond 428 punten zou sluiten. Onder dit niveau is een vervolg van de bear market pas zeer aannemelijk.

Alternatief scenario

Het alternatieve scenario is dat Golf 5 nog niet is geplaatst. Op 28 februari 2006 zagen we subgolf 3 van deze golf geplaatst worden op 467,53 punten. Momenteel zitten we dan in een correctie door middel van subgolf 4 en deze moet bodemen boven 428 punten om kans te houden om een bullish vervolg naar nog hogere toppen.

Conclusie voor week 9

Het lijkt mij raadzaam om bullish posities nu even te sluiten, voor zover nog niet gedaan. De AEX-index zit nu in een correctie waarbij het de vraag is of dé top reeds geplaatst werd of de top van subgolf 3 van golf 5. In het laatste geval komt er na de huidige correctie nog een bullish vervolg met nog hogere toppen voor de index. Een AEX-index onder 457,46 is een slecht teken vanuit de telling, maar echt bearish wordt ik pas onder AEX 428 punten. Boven een indexstand van 468 punten klaart de lucht voor de AEX-index weer op.

Leon van Dam

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.