Emerging Markets: BRIC en Next11

Emerging MarketsEmerging Markets is een Engelse benaming voor opkomende landen. Er worden diverse definities gehanteerd voor opkomende markten. Volgens Wikipedia bijvoorbeeld zijn dit landen met een snel groeiende en industrialiserende sociale of zakelijke activiteit. TD Waterhouse hanteert echter een andere definitie: landen met een relatief laag inkomen per hoofd van de bevolking en ‘vaak’ met een bovengemiddeld economisch potentieel.

BRIC en Next11

De term is in gebruik geraakt toen bepaalde ontwikkelingslanden, vooral in de Aziatische regio, aan een opvallend snelle economische groei begonnen en zich daarmee onderscheidden van andere ontwikkelingslanden.

BRIC- en Next11-landen behoren tot de opkomende landen. Jim O’Neill, hoofdeconoom van Goldman Sachs, bedacht in 2001 de term BRIC. BRIC is een acroniem en staat voor: Brazilië, Rusland, India en China.

N-11

In 2005 kwam Goldman Sachs met een nieuwe term: de N-11. Dit zijn volgens Goldman Sachs de nieuwe opkomende gebieden: Bangladesh, Egypte, Indonesië, Iran, Mexico, Nigeria, Pakistan, Filippijnen, Zuid-Korea, Turkije en Vietnam.

De N-11 zijn ‘nieuwe geïndustrialiseerde landen’, oftewel opkomende markten die nog niet de status van ‘rijk land’ hebben bereikt, maar die wel verder zijn dan andere opkomende markten.

Heb jij de boot gemist? Klik dan hier en meld je NU aan voor een GRATIS online training. 

Opkomende landen: landen met bewezen succes

Opkomende markten zijn landen die met bewezen succes bezig zijn zich te ontwikkelen naar ontwikkelde economieën. Zij kunnen dat vanuit verschillende startpunten doen: zij kunnen een ontwikkelingsland zijn geweest of een land met een planeconomie (zoals China en het voormalige USSR).

Grootste Emerging Markets

De grootste opkomende markten zijn de bekende BRIC-landen: Brazilië, Rusland, India en China. Daarnaast hanteren verschillende instellingen lijsten/indices van landen die zij tot de opkomende markten rekenen.

Dow Jones Emerging Markets Indices

De Dow Jones heeft een groot aantal indices op opkomende landen en deelindices of sectorindices. Bekende Emerging Markets indices zijn bijvoorbeeld: Dow Jones Emerging Markets Total Stock Market Index en Dow Jones Emerging Markets Index.

Daarnaast zijn er (sub)indices op Emerging Markets, zoals Dow Jones BRIC 50 China, Dow Jones BRIC 50 India Subindex, Dow Jones Africa Titans 50 Index, Brazil Titans 20 ADR Index en Dow Jones Emerging Markets Metals & Mining Titans 30 Index. Kijk bijvoorbeeld op https://www.msci.com/emerging-markets

Meer over succesvol beleggen op donderdagavond om 20 uur tijdens de LIVE online training:  

“Hoe succesvol beleggen zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën.”

Zeer waardevol voor zowel beginnende en meer ervaren beleggers. Ik onthul hierin 3 belangrijke geheimen:

Geheim # 1 Hoe u 20,6% rendement per jaar maakt zonder stress en in minder dan 10 minuten per week met behulp van het geheime systeem dat succesvolle beleggers gebruiken.

Geheim # 2 Waarom je maar 250 euro nodig hebt om te beleggen en geen jarenlange training nodig hebt of jaren te moeten wachten op het resultaat.

Geheim # 3 Waarom dure bankiers of beleggingsadviseurs je schade toebrengen en niet jouw belang voorop stellen (ben je de financiële crisis vergeten, die door de bankiers is begonnen?)

Meld je aan op https://beleggen.com/training

Ik hoop dat je er bij bent om succesvoller te worden met je financiën.

Met vriendelijke groet,

Harm van Wijk

PS de online training “Succesvol beleggen in nog geen 10 minuten per week.” onthult wat elke belegger moet weten over selecteren van winnende aandelen. Meld u nu aan: https://beleggen.com/training

Gratis handleiding van drs Harm van Wijk
Maak winst op de beurs zonder veel risico te lopen
Werkt zelfs als je weinig tijd hebt.