Emerging MarketsEmerging Markets is een Engelse benaming voor opkomende landen. Er worden diverse definities gehanteerd voor opkomende markten. Volgens Wikipedia bijvoorbeeld zijn dit landen met een snel groeiende en industrialiserende sociale of zakelijke activiteit. TD Waterhouse hanteert echter een andere definitie: landen met een relatief laag inkomen per hoofd van de bevolking en ‘vaak’ met een bovengemiddeld economisch potentieel.

Emerging Markets: BRIC en Next11

De term is in gebruik geraakt toen bepaalde ontwikkelingslanden, vooral in de Aziatische regio, aan een opvallend snelle economische groei begonnen en zich daarmee onderscheidden van andere ontwikkelingslanden.

BRIC- en Next11-landen behoren tot de emerging markets. Jim O’Neill, hoofdeconoom van Goldman Sachs, bedacht in 2001 de term BRIC. BRIC is een acroniem en staat voor: Brazilië, Rusland, India en China.

In 2005 kwam Goldman Sachs met een nieuwe term: de N-11. Dit zijn volgens Goldman Sachs de nieuwe opkomende gebieden: Bangladesh, Egypte, Indonesië, Iran, Mexico, Nigeria, Pakistan, Filippijnen, Zuid-Korea, Turkije en Vietnam.

De N-11 zijn ‘nieuwe geïndustrialiseerde landen’, oftewel opkomende markten die nog niet de status van ‘rijk land’ hebben bereikt, maar die wel verder zijn dan andere opkomende markten.

Emerging Markets: landen met bewezen succes

Opkomende markten zijn landen die met bewezen succes bezig zijn zich te ontwikkelen naar ontwikkelde economieën. Zij kunnen dat vanuit verschillende startpunten doen: zij kunnen een ontwikkelingsland zijn geweest of een land met een planeconomie (zoals China en het voormalige USSR).

Grootste Emerging Markets

De grootste opkomende markten zijn de bekende BRIC-landen: Brazilië, Rusland, India en China. Daarnaast hanteren verschillende instellingen lijsten/indices van landen die zij tot de opkomende markten rekenen.

Dow Jones Emerging Markets Indices

De Dow Jones heeft een groot aantal indices op Emerging Markets en deelindices of sectorindices. Bekende Emerging Markets indices zijn bijvoorbeeld: Dow Jones Emerging Markets Total Stock Market Index en Dow Jones Emerging Markets Index.

Daarnaast zijn er (sub)indices op Emerging Markets, zoals Dow Jones BRIC 50 China, Dow Jones BRIC 50 India Subindex, Dow Jones Africa Titans 50 Index, Brazil Titans 20 ADR Index en Dow Jones Emerging Markets Metals & Mining Titans 30 Index. Voor een uitgebreid overzicht, verwijzen wij u naar http://www.djindexes.com/emergingmarkets/

ProtectiePortefeuille

De afgelopen jaren waren niet het makkelijkste voor beleggers. Sinds 2008 is de AEX ongeveer gehalveerd. Toch hebben wij en onze abonnees van de ProtectiePortefeuille een mooi rendement behaald in deze periode.

Door zowel shortposities als long middels Turbo’s, Speeders en Sprinters, is het resultaat fors gestegen. Een goede strategie is dus van grote waarde. Gelukkig staan de kosten van een abonnement op de ProtectiePortefeuille in geen relatie tot de opbrengsten.

U kunt ook profiteren van de ontwikkelingen van obligaties, edelmetalen en/of uw portefeuille beschermen. Met een abonnement op deze modelportefeuille ontvangt u direct onze informatie.

Kijk op https://beleggen.com/protectieportefeuille voor meer informatie.