Laatste update:

Het eerste kwartaal van 2006 zit er op. De Dow Jones Stoxx 600 Index is 7,9% gestegen, wat een mooi kwartaal betekent. Als de verschillende sectoren bekeken worden, zijn er interessante verschillen te ontdekken. De winnende sector in het eerste kwartaal is geworden: Financial Services met 19,8%! De slechtst presterende sector was Telecommunications met een negatief rendement van 1,0%. Het verschil in rendement is meer dan 20% en dan te bedenken dat er verkondigd wordt dat “sectoren er niet toe doen.” Jammer als dan ook nog besloten wordt met de zin: “Op het gebied van sectoren is beleggen saaier geworden.”

Overzicht eerste kwartaal 2006

Aan mij de schone taak om aan te tonen dat sectoren er wel toe doen en dat het loont om tijd te besteden aan sectoranalyses. Beginnend bij het eerste kwartaal van 2006 zijn er meteen interessante analyses bij de bedrijfswinstontwikkelingen op sectorniveau. De winnende sectoren van vorig jaar zijn ook nu weer de winnaars geworden. Zo zijn de bedrijfswinsten van Basic Resources gestegen met 33,5%, Automobiles & Parts met 26,1% en Oil & Gas met 16,8%.

In de maand maart zijn de bedrijfswinsten voor de Dow Jones Stoxx 600, het marktgemiddelde, verder verhoogd met 0,8% maar met een totaal van 10,1% over het hele eerste kwartaal. De sectoren waarvan de bedrijfswinsten achterbleven bij het marktgemiddelde zijn Food & Beverage met -7,5%, Travel & Leisure met -2,1% en Personal & Households Goods steeg beperkt met 1%.

Hoewel er geen één-op-één relatie is tussen de ontwikkeling van bedrijfswinsten en de koersrendementen, is er wel vaak sprake van een trend. Trends zijn er om gebroken te worden, maar het meeliften op een trend bij sectorbeleggen is vaak winstgevend. Hieronder het overzicht van de bijstellingen van de bedrijfswinsten over het eerste kwartaal van 2006.

Meer neerwaartse bijstellingen

Op de korte termijn blijken er nu voor het eerst wolken te verschijnen die misschien regen kunnen brengen. Er zijn 8 sectoren die in de maand maart een neerwaartse bijstelling hebben gekregen voor de bedrijfswinsten. Dat is een derde van het totaal aantal sectoren, wat opvallend is. De neerwaartse bijstellingen zijn te overzien, maar het is wel een signaal tot waakzaamheid voor het algemene marktbeeld.

Een sector die opvalt is Media. Deze maand is de bedrijfswinstverwachting met 10,7% verhoogd, terwijl het koersrendement over het eerste kwartaal is achtergebleven met 3,8%. Nu analisten blijkbaar meer verwachten richting eind 2006 en de sector daar nog niet op vooruitgelopen is, kan deze sector interessant zijn om te volgen.

De sector Telecommunications stond er fundamenteel sterk voor, maar koerstechnisch kwam dat er in het eerste kwartaal niet uit. Nu deze maand voor het eerst de bedrijfswinst naar beneden is bijgesteld, wordt de sector niet interessanter. Met een dividendrendement van 4,1% blijft het de sector met het hoogste dividendrendement, maar dat is geen reden om deze sector aan te kopen.

Opvallend is dat Basic Resources een winnaar blijft, na een koersstijging van twee jaar staan de koersen nu 180% hoger! De sectoren Technology en Automobiles & Parts zijn een goede tweede en derde. Voor het eerst zijn de financiële sectoren zoals Banks en Insurance uit de top verdwenen. Waarschijnlijk hebben deze sectoren last van de stijgende rente. De minst presterende sector was in maart Utilities en ook hier zal waarschijnlijk de correlatie met de rente een rol gespeeld hebben.

Resumerend

Voor het eerst zijn er neerwaartse bijstellingen van de bedrijfswinsten voor 8 van de 18 sectoren. Dit is sprekender dan de vier sectoren die een negatieve performance lieten zien. Als de trend van dalende bedrijfswinsten zich volgende maand doorzet, kan er sprake zijn van een afnemend beurssentiment. Het kan dan nog even duren, maar koersen moeten gesteund worden door positief nieuws en als dat uitblijft, verdwijnt de power. Een opvallende sector is Media, waar de verwachtingen over de bedrijfswinsten sterk stegen terwijl het koersrendement dit jaar nog niet zoveel heeft gedaan. Telecommunications zal in het aankomende dividendseizoen dividend uitbetalen, dus daar zijn de verwachtingen niet zo hooggespannen.

Eelco Ubbels, Triple Assets

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.