Laatste update:

ETF-grootDe ETF-portefeuille scherpt het record weer verder aan. De oorzaak hiervan is onder andere het beperkt aantal transacties, dus lage transactiekosten. Maar ook de brede spreiding en lage kosten door gebruik van ETF’s op indices dragen bij aan het succes van de ETF-portefeuille.

Beleggen volgens bewezen systeem

Al diverse jaren vertel ik de deelnemers aan onze cursussen dat het hebben van een bewezen systeem en het gedisciplineerd volgen van dit systeem belangrijke voorwaarden zijn voor het succesvol beleggen. Het is essentieel om te beleggen op basis van verstand in plaats van op gevoel.

Koersen zo laag

Gevoel zet je keer op keer op het verkeerde been. Welke belegger is niet een keer (of meerdere keren) in de valkuil getrapt om aandelen te kopen omdat die zo laag stonden? Voorbeelden van Fortis, SNS, Imtech en zo kan ik nog heel veel voorbeelden geven, zijn aandelen waar veel beleggers geen weerstand aan konden bieden. Met vaak enorme verliezen als gevolg.

Vermijden van bear markets

Het uitstappen tijdens dalingen maakt al een wereld van verschil. Wie bijvoorbeeld de daling van 2000 tot 2003 of de daling van 2007 tot 2009 had vermeden, staat er nu heel anders voor. Alleen al in 2008 daalde de AEX 50% zodat een herstel van 100% nodig is om dat verlies goed te maken (dat gaat nog een hele tijd duren). Het vermijden van bear markets is belangrijk en gelukkig niet eens zo ingewikkeld (zie onder).

AEX Kwartaal

Met objectieve criteria is het een stuk eenvoudiger om de emoties de baas te blijven. Want we worden natuurlijk de hele dag beïnvloed door het nieuws, waaronder uitspraken van de ministers van financiën, centrale bank directeuren, onheilsprofeten, analisten en noem maar op.

Brede spreiding middels ETF’s

Omdat er toch niemand is die de toekomst kan voorspellen, is het van groot belang om risico’s te spreiden. Dat kan door meer te kijken naar indices dan naar individuele aandelen. Het faillissement van een paar bedrijven (wie verwacht er nu dat een bank zou omvallen?) heeft dan veel minder gevolgen.

In- en uitstappen in de best presterende ETF’s (momentum)

Als we dat dan allemaal combineren met het momentumeffect (wat stijgt, blijft vaak stijgen en wat daalt, blijft vaak dalen) dan hebben we de belangrijkste 4 punten waar succesvolle beleggers het over eens zijn gecombineerd:

 1. Spreiding
 2. Lage kosten
 3. Met de trend mee beleggen
 4. Gebruik maken van momentum

Het is dan ook geen enorm wonder dat deze strategie werkt. Nu alleen nog met disicpline deze strategie uitvoeren. Ook daarvoor hebben we gelukkig samen met Traderswinkel een goede oplossing voor gevonden. En dat voor maar 5 euro per maand. U kunt dit systeem nu dus ook automatisch laten uitvoeren via Traderswinkel. Ga hiervoor naar http://www.traderswinkel.nl/traders/harm-van-wijk/etf-portefeuille

De ETF-portefeuille is in juli 2013 geïntroduceerd. Het rendement loopt dit jaar weer verder op waarmee het totaalrendement uitkomt op 34,1%. Vanwege de goede ervaringen met Traderswinkel hebben we besloten ook deze portefeuille toe te voegen.

Lynx

Het enige dat u hoeft te doen, is u aan te melden bij TradersWinkel. U ontvangt dan een pakket van Lynx voor het openen van een effectenrekening. Na het storten (van een veelvoud) van 5000 euro wordt de rekening gekoppeld en loopt u mee met de gekozen portefeuille.

Heeft u nog geen abonnement op OptionAlert, klik dan hier.

 Procedure

Hoe kunt u mee meedoen?

-1- U opent een Traderswinkel Lynx rekening.

-2- Stort minimaal benodigd Kapitaal op deze rekening: minimaal 5.000 euro

Beleggen volgens de slimste beleggers

Middels de ETF-portefeuille belegt u op de wijze waarop de slimste beleggers ter wereld hun geld beleggen. De prestigieuze Amerikaanse universiteiten Harvard en Yale behalen spectaculaire resultaten met hun beleggingen en zijn hierdoor in staat geweest uit te groeien tot de meest prestigieuze universiteiten ter wereld. Als particuliere belegger kunt u hier nu ook van profiteren.

Met deze strategie is het mogelijk om het rendement te verhogen en het risico te verlagen. Dit gebeurt onder andere door tijdens (forse) dalingen uit de markt te stappen. De zeer brede spreiding middels ETF’s (beleggingsfondsen die de index volgen en zeer lage kosten rekenen) draagt tevens bij aan het spreiden van het risico en het verhogen van het rendement (door de lage kosten).

Forse outperformance Harvard en Yale

Harvard behaalde over de afgelopen 20 jaar op jaarbasis gemiddeld 12,29% waar een portefeuille met 60% aandelen en 40% obligaties 7,94% behaalde.

Harvard-2012

 

Een brede spreiding over aandelen, obligaties, emerging markets, grondstoffen en vastgoed zorgt verder voor een verlaging van het risico.

Als bovendien nog gebruik wordt gemaakt van het momentumeffect, kan het rendement nog verder worden verhoogd (er is veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar het fenomeen momentum: op korte termijn blijven de winnaars winnen en de verliezers verliezen).

Uit een onderzoek naar spreiding over verschillende ‘asset classes’ (beleggingscategorieën), waarbij alleen de best presterende worden geselecteerd over de periode van 1973 tot en met 2008, bleek dat het gemiddelde rendement in de periode 13,94% was. Het risico, gemeten als de standaard afwijking van het gemiddelde (dus naar boven en beneden) lag in deze periode op 10,84%.

Yale-2012

 

Dit zijn vergelijkbare resultaten die Harvard (15,23% rendement met een standaard afwijking van 9,55%) en Yale (16,62% met een standaard afwijking van 10,4%) hebben behaald in de periode van 1985 tot en met 30 juni 2008.

Vermogensontwikkeling ETF-portefeuille
Onderstaand ziet u grafiekmatig de vermogensontwikkeling van de ETF-portefeuille op basis van de ETF-strategie.

ETF Vermogensbeheer

Kijk op http://www.traderswinkel.nl/traders/harm-van-wijk/etf-portefeuille

Of neem contact op met de klantenservice via [email protected] of telefonisch op 0294-769007.

E-mail  : [email protected]
Telefoon vast: (+31) (0) 294 76 9 007

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Onze missie
“Het helpen van zo veel mogelijk mensen om succesvol te worden met beleggen, door het verhogen van het Financieel IQ en het bieden van een bewezen succesvol beleggingssysteem, waardoor zo veel mogelijk mensen financieel vrij worden”

2 antwoorden
 1. Arie Hardenbol
  Arie Hardenbol zegt:

  Beste Harm,

  In september 2013 besloot ik in te leggen op dit ETF/Momentum systeem en kwam via Beurs Bulletin uit op Today’s Beheer waar ik nu dus een rekening heb lopen. Zo uit het hoofd kost dat 250 euro per jaar plus transactie- en administratiekosten.
  Thans lees ik over een modelportefeuille van Lynx met, als ik het goed begrijp, een aanzienlijk gunstiger kostenstructuur (is die 5 euro per maand overigens alles, of per 5000 euro en zijn er nog andere kosten aan verbonden.Overigens heb ik al een Lynx rekening, dus ik veronderstel dat ik er dan niet nog 1 dien te openen?).

  Het is me kortom niet duidelijk wat nu het verschil is tussen die Todaysbeheer methode en jullie portefeuille?

  Vriendelijke groet,
  Arie Hardenbol

  Beantwoorden
  • Harm van Wijk
   Harm van Wijk zegt:

   Hallo Arie,

   De kosten via Lynx zijn 5 euro per maand per 5000 euro dus 60 euro per jaar. Dit komt neer op 1,2% per jaar en is daarmee vrijwel gelijk aan de kosten van Todays (1% per jaar BTW). Het enige verschil is dat Todays een minimum rekent van 250 euro per jaar dus onder 25.000 euro is Lynx interessanter. Je hoeft inderdaad geen nieuwe rekening te openen zo heb ik begrepen. Mocht je nog vragen hebben, laat het me weten!!

   Met vriendelijke groet,
   BeursBulletin.nl

   Harm van Wijk

   Amsterdamsestraat 7-9
   1398 BK te Muiden
   Telefoon: (+31) (0) 294 76 9 007
   Telefax: (+31) (0) 84 750 2
   Url : http://www.beursbulletin.nl en http://www.beleggen.com
   KvK nr: 34 24 32 58
   Volg ons ook op Twitter: http://www.twitter.com/beursbulletin
   Link op Linkedin:
   Google: https://www.youtube.com/c/HarmvanWijk
   Skype: BeursBulletin

   ps. Overactieve spamfilters blokkeren onze e-mails nog wel eens. Voorkom dit door [email protected] en [email protected] toe te voegen aan uw email adresboek

   pps. Bezoek Facebook en ontvang een e-book: http://www.facebook.com/BeursBulletin

   Onze missie
   “Het helpen van zo veel mogelijk mensen om succesvol te worden met beleggen, door het verhogen van het Financieel IQ en het bieden van een bewezen succesvol beleggingssysteem, waardoor zo veel mogelijk mensen financieel vrij worden”

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.