Euro is de weg kwijt

Spanje 10 jaars obligatie rente

Spanje 10 jaars obligatie rente

Een aantal weken geleden bezigde Draghi spierballentaal tijdens een analistenbijeenkomst in Londen. ‘Super Mario’ stelde dat de Europese Centrale Bank er ‘alles aan zou doen om de euro te redden’. Nog geen week later verbond de ECB-president hieraan allerlei voorwaarden. Wat is er dan in die week gebeurd dat Draghi een gematigder toon aansloeg?

 Rente perifere landen daalt

Desalniettemin daalde de Spaanse rente van bijna 8% tot onder de psychologische grens van 7%. In het kielzog van de Spaanse rente daalden ook de Italiaanse en Griekse rentes. De Italiaanse ECB-president is er dus in geslaagd om (tijdelijk) de rente van de problematische Europese landen naar beneden te praten.

Alles uit de kast halen om de euro overeind te houden

Op 26 juli veerden de Europese aandelenmarkten op na uitlatingen van Draghi. De ECB-president stelde tijdens een conferentie van investeerders in Londen onder meer: “De Europese Centrale Bank zal alles uit de kast halen om de euro overeind te houden”. ‘Super Mario’ voegde er aan toe: “…verdere ingrepen op de obligatiemarkten zijn niet uitgesloten”.

Rente onveranderd op 0,75%

Afgelopen donderdag kwam de ECB weer bijeen en handhaafde het rentetarief op 0,75%, wat een exceptioneel laag niveau is. De rente die banken krijgen als ze geld stallen bij de ECB bleef gehandhaafd op 0%. De verwachtingen waren hooggespannen door de uitlatingen van Draghi een week eerder. De persconferentie die de ECB op donderdagmiddag belegde, draaide daarom ook uit op een deceptie.

Geen Big Bazooka

ECB-president Mario Draghi kondigde weliswaar de hervatting van het opkoopprogramma van staatsobligaties van noodlijdende eurolanden aan, maar andere maatregelen werden niet in het vooruitzicht gesteld. Draghi stelde tijdens de persconferentie dat de ECB zich zou kunnen (in plaats van zal) roeren op de Europese obligatiemarkt van zwakkere Europese landen.

Tegenstem Bundesbank

De ECB gaat zich de komende weken buigen over (eventuele) aanvullende maatregelen. De beslissing om weer obligaties te gaan opkopen, kon binnen de ECB op één tegenstem rekenen, van vrijwel zeker de Bundesbank.

Gesteriliseerd of niet gesteriliseerd

Draghi wist nog niet of de obligatieaankopen ongelimiteerd zullen zijn of dat er toch een plafond zal worden ingesteld. Het was niet duidelijk of de aankopen ‘gesteriliseerd’ danwel ‘niet gesteriliseerd’ worden. Als de obligatieaankopen gesteriliseerd geschieden, dan betekent dat, dat de ECB het geld elders aan de markt onttrekt.

Deflatoire druk

Wanneer het geld niet gesteriliseerd wordt, wordt de geldpers aangezwengeld en zou dat tot inflatie kunnen leiden. Gezien de deflatoire druk door de vele faillissementen (hierdoor verdwijnt geld) is dit gevaar overigens minder groot. Draghi voegde er aan toe dat hij binnen het mandaat van prijsstabilisatie van de ECB zal blijven. Dat is echter nog maar de vraag, gezien de reputatie van de Italianen.

Onduidelijkheid troef

De aandelen en obligatiemarkten werden dus tussen hoop en vrees heen en weer geslingerd. Zo dook de AEX donderdagmiddag procenten tegelijk inde min. De Duitsestaatsobligaties maakten ook wilde bewegingen. De Duitse Bunds (futures op 10 jarige Duitse staatsleningen) stegen donderdag aanzienlijk.

Herstel aandelenmarkten

De aandelenmarkten herpakten zich vrij snel, waarbij de AEX vrijdag boven 330 punten sloot. Sterke Amerikaanse banencijfers schraagden het herstel. De top van maart 2012 komt zelfs al weer in zicht. Van het dieptepunt van2012 injuni staan we alweer bijna op het hoogste punt van 2012.

Verdeeldheid Tweede Kamer

Partijen in de Tweede Kamer zijn verdeeld over de belofte van Draghi dat de ECB er ‘alles aan zal doen’ om de euro overeind te houden. In een debat met minister JanKees de Jager(Financiën) schaarden de PvdA en GroenLinks zich achter Draghi. VVD en CDA steunden Draghi ook, maar wezen wel nadrukkelijk op de grenzen van het mandaat vande ECB. De PVVdaarentegen vindt nog steeds dat Nederland uit de euro moet stappen.

Kamervragen Wilders

“Is het u bekend dat tien Italiaanse steden failliet dreigen te gaan en dat het eiland Sicilië 3.360 chauffeurs in dienst heeft voor 256 ambulances, 17 stenografen inschakelt als de regiopresident een toespraak houdt, 30.000 boswachters in dienst heeft en dat de president van de regio een persoonlijke staf heeft van 1.385 personen, bijna evenveel als de Britse Premier David Cameron?”

Positieve ontwikkeling voor schatkist

Het voordeel van het ‘gerommel’ en de onzekerheid in de Zuidelijke probleemlanden, is dat Nederland momenteel goedkoop kan lenen. Het Agentschap van de Generale Thesaurie meldde dat de Nederlandse overheid er opnieuw in is geslaagd om korte leningen te plaatsen tegen een negatieve rente.

Gemiddeld rendement -0,05%

De Nederlandse Staat haalde € 1,24 miljard op met een lening voor 3 maanden, waarbij het gemiddelde rendement op die lening -0,05% bedraagt. Een lening voor 7 maanden bracht € 1,26 miljard op tegen een effectief rendement van -0,02 procent. Effectief betaalt een obligatiebelegger aan de Nederlandse Staat over een periode van 3 maanden dus € 5 voor iedere € 10.000 die de belegger heeft uitgeleend. Normaal gesproken, zou je geld ontvangen als je geld uitleent. De negatieve rente duidt op deflatie.

Vlucht naar zekerheid

De negatieve rente geeft verder aan dat beleggers geld willen toeleggen op de bedragen die ze aan Nederland lenen. Die ontwikkeling hangt uiteraard samen met de zorgwekkende financiële positie van problematische landen als Spanje en Italië, die eerder slechter, dan beter wordt. Beleggers vluchten daardoor naar veilige havens zoals obligaties van Nederland en Duitsland.

Shell vlucht uit euro

Shell vlucht uit euroDe onzekerheid in Europa, incapabele politici en de steeds verder oprukkende schuldencrisis, heeft ervoor gezorgd dat ‘s werelds grootste onderneming zijn geld weghaalt uit Europa. Het Britse gezaghebbende The Times meldde maandag (6 augustus) dat Royal Dutch Shell een deel van zijn middelen wegboekt bij Europese banken.

Amerikaanse staatsobligaties.

RDS’ financieel directeur Simon Henry meldde tegen de Britse krant: “we zijn minder bereid om kredietrisico te lopen in Europa”. Volgens de financieel bestuurder zou Shell een bedrag van $ 15 miljard liever buiten Europa parkeren, bijvoorbeeld bij Amerikaanse banken of door middel van de aankoop van Amerikaanse staatsobligaties.

Diepterecord euro

Diepterecord euro

De perikelen in de eurozone hebben ertoe geleid dat de euro dit jaar een dieptepunt aantikte rond $ 1,20. Ten opzichte van de Australische dollar staat de euro ook al jaren onder druk en bereikte onlangs zelfs een ‘all time low’ onder AUD 1,17.

 

Scoren met IndexAlert

Al lijkt het erop alsof Europese politici en Draghi de weg kwijt zijn, IndexAlert is dat allerminst! Vanaf 1 januari 2012 is de AEX 6% gestegen. IndexAlert wist dit jaar zelfs een winst van 20% te behalen, met name door verschillende shortposities in de euro. Bij IndexAlert betaalt u niet voor een periode, maar voor het behaalde rendement. Wilt u meer weten? Kijk dan op http://www.indexalert.nl

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

 

4 antwoorden
 1. angelo
  angelo zegt:

  Persoonlijk denk/weet ik dat de euro precies op koers ligt.
  Het hele plan achter de euro is o.a. om steeds meer macht bij minder instanties te leggen en om landen heel erg afhankelijk te maken van deze instanties. En zie daar, elk land loopt te gillen om euro`s.
  Weg macht van eventuele controle over het gelddrukken.
  Daarbij komt nog dat als de euro uitgeleend word, het betreffende land zich aan voorwaardes/ gecreerde wetgeving moet houden. Iets wat weer aansluit op deel 2 van het plan zoals hieronder beschreven.
  Een ander deel van het plan is het weghalen van de politieke macht die de lokale burger uit zou kunnen oefenen. En zie daar, de meest onzinnige wetten komen uit brussel en de burger staat machteloos toe te kijken, zelfs de lokale politiek beweert niets te kunnen doen want brussel bepaalt.
  Dank u allen voor de aandacht en hopelijk bent u nu iets wijzer.
  Veel plezier met u euro(s)

  Beantwoorden
  • zonnetje
   zonnetje zegt:

   hearhear Angelo…de burger raakt steeds machtelozer en zolang het water hem nog niet genoeg aan de lippen staat (moeders geen brood kunnen kopen voor hun kinderen) wil het niet zien..De PVV gaat hier (helaas) garen bij spinnen en andere partijen stoppen hun kop in het zand.
   De populist wint en dan? Nou maak dan de borst maar nat…

   Beantwoorden
 2. angelo
  angelo zegt:

  De pvv had voor de crisis de euro al doorzien.
  Dat de media, die een grote propaganda rol vult, het nu ineens over de pvv heeft en dat zij zogenaamd zouden meeliften op het falen van de euro en het beleid hiervan, is natuurlijk totale onzin.
  Het probleem hiervan is dat mensen hun mening (jou `helaas` opmerking) vormen naar wat zij als info door diezelfde media toegeschoven krijgen.
  Vandaar ook dat wij jaaaaaren onder hetzelfde politieke beleid (welke partij dat is maakt niet uit. Nog iets om over na te denken)vallen.
  Dat er bij mensen geen belletje gaat rinkelen is voor mij bijna ongelovelijk.
  Laten wij beginnen bij de basis en hoe stimulier je de economie waar jij en ik deel van uitmaken.
  Ik kan hier heel kort over zijn, zorg dat de burger meer geld heeft om uit te geven. (zie pvv verkiezings programma)
  Nu vraag je jezelf misschien af waar je dan de juiste info kan verkrijgen wat betreft de euro en de wereldwijde politieke beleid wat hier mee samen gaat. Google of youtube eens op: keiser report.
  Er gaat een wereld voor je open en je herkent ineens de propaganda die rtl7 of het nos etc. uitzenden.
  En tot slot wil ik nog 1 ding opmerken. Als het huidige (euro)beleid word doorgezet word nederland economisch en maatschappelijk totaal gesloopt. Mark my words!

  Beantwoorden
 3. angelo
  angelo zegt:

  Ik kan het niet laten, maar kwam hier een mooi stukje tegen over de manier waarop propaganda werkt en het waarom en hoe dat hier in nederland gebruikt word. De zin helemaal bovenaan is echt spot on en gaat over zogenaamd in de waan zijn dat je kennis bezit.

  Het dreigt een beetje een politiek verhaal te worden, ik weet het.
  Maar zoals je weet gaan financien en politiek hand in hand.
  Politiek bepaalt namelijk onze hele levensloop.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.