aandelenalert

De Europese markten lieten het in augustus weer afweten. De Eurostoxx50 daalde in augustus met bijna 4% en staat voor 2018 nog steeds in de min. Het BeursBulletin beleggingsfonds wist daarentegen in augustus 1,24% te plussen.

 

2018 verloopt nog steeds zijwaarts

De AEX wist in juli nog het meerjarig record verder aan te scherpen tot 576,90 punten, maar augustus verliep minder positief. Meer dan een zijwaartse beeld kunnen we de beweging van 2018 niet noemen. De afgelopen maanden zit de AEX gevangen tussen circa 543 punten en 577 punten.

 

Schijnbewegingen

De aandelenstrategieën hebben in 2018 nog niet veel kunnen laten zien door de zijwaartse markt en de vele schijnbewegingen. De dividend- en de ETF-strategie doen het nog steeds goed. AandelenAlert doet het met een plus van 50% sinds 1 januari uitstekend. De schijnbewegingen maken het voor de optiestrategieën niet eenvoudig, maar we moeten het er maar mee doen.

AEX dag

 

Europa oogt nog steeds zwak

Het enthousiasme is in Europa nog steeds ver te zoeken. De Europese beurzen noteren voor 2018 nog steeds rond de start van het jaar. De Duitse DAX en de Stoxx 50 staan nog steeds onder de start van het jaar. De Euronext 100 wist het record voor 2018 in mei aan te scherpen, maar heeft dit niveau daarna nog niet kunnen overschrijden.

 

Trading Navigator op kopen

De Trading Navigator gaf begin april weer een koopsignaal. We zitten dus objectief bezien op weekbasis nog steeds in een stijgende trend. Sinds het koopsignaal is de AEX verder opgeklommen. In juli heeft de AEX zelfs de top van 2018 gepasseerd. Er is dus nog steeds sprake van stijgende trend, maar daar lijkt voorlopig ook alles mee gezegd.

AEX week

 

De maandcyclus vormt een midcycle low

Wanneer we nog een stapje hoger gaan kijken, naar de maandcyclus, dan is er ook nog steeds sprake van een stijgende trend. We lijken aan de tweede helft van de maandcyclus te zijn begonnen, met de vorming van een midcycle low in maart 2018. Met de vorming van een meerjarig record is na een hogere bodem, een hogere top gevormd. Zitten we nu aan het einde van de cyclus en moeten we nu op zoek naar een nieuwe bodem?

 

AEX maand

De kwartaalcyclus vormt een midcycle low

Bij de kwartaalgrafiek lijkt ook een midcycle low te zijn gevormd zodat we ook hier in de tweede helft van de cyclus zitten. De kwartaalcyclus is natuurlijk bepalender dan de lagere cycli. Dit zou kunnen betekenen dat de AEX opnieuw hogere koersen op de borden kan laten zien. Vooralsnog ontbreekt het echter nog aan enthousiasme onder beleggers.

 

Testen van de top van 2007

Iedere grote beweging, begint bij een kleine beweging, dus daarom houden we de daggrafiek en de weekgrafiek scherp in de gaten. Na een hogere bodem, zien we nu een lagere top. Dit past bij een zijwaartse markt: de markt is op zoek naar richting. We testen nog steeds de top van 2007, dus dit gaat niet zonder slag op stoot.

 

AEX kwartaal

De Amerikanen tonen een positief beeld

De Amerikaanse indices doen het aanmerkelijk beter. De Dow Jones probeert nog steeds te herstellen van de klap in februari. De technologie index Nasdaq, de S&P 500 en de kleinere fondsen van de Russell 2000 daarentegen scherpten in augustus het recordniveau van 2018 verder aan.

 

Iets minder aandelen in een stijgende trend

Wanneer we kijken naar de trendindicator, dan zitten er momenteel slechts 15 van de 30 aandelen in een stijgende trend, waar dat vorige maand 18 aandelen waren. 15 aandelen zitten dus nu in een dalende trend, zodat de stijging van de AEX index iets minder breed wordt gedragen. Slechts de helft van de fondsen zit dus een stijgende trend, dus van euforie is geen sprake.

 

Lage optiepremies

De optiepremies zijn nog steeds laag, al zijn ze wel iets opgelopen door de daling van de Europese markten. We krijgen nog steeds weinig vergoeding voor het risico dat we lopen. De impliciete volatiliteit staat op dit moment op 12%. Het percentiel staat op 22,7%, wat aangeeft dat circa 77% van de waarnemingen een hogere waarde had dan de huidige van 12%.

 

vix

 

 

Behoorlijke turbulentie

Het waren de afgelopen jaren pittige tijden voor optiebeleggers. Zeker gezien het feit dat de impliciete opties/volatiliteit-beweeglijkheid/” title=”volatiliteit”>volatiliteit zo laag is en dus ook de premie op opties. De aandelenportefeuilles zoals de SuperMomentumPortefeuille (2017: + 85,1%) en de TopPortefeuille (2017: + 65%) deden het in 2017 fantastisch. Aanzienlijk beter dan de AEX index (+12,7%) of de Stoxx 50 (+6,5%). In 2018 doet AandelenAlert het met een winst na aftrek van kosten van ruim 50% bijzonder goed.

 

 

aandelenalert

 

De kracht van spreiding

Dit is dus de kracht van spreiding. Op het moment dat enkele strategieën minder goed presteren, presteren andere strategie juist weer uitstekend. De ETF-Portefeuille en de DividendPortefeuille doen het dit jaar prima. En AandelenAlert dus uitstekend. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe strategieën om daarmee een nog bredere spreiding te krijgen.

 

dividendportefeuille

 

Het gemiddelde resultaat voor 2017 was 25,1%

Met bewezen strategieën kan iedereen geld verdienen op de beurs. De dip door optieposities, werd het afgelopen jaar ruimschoots gecompenseerd door onze aandelenposities. Het spreiden over verschillende beleggingsstrategieën, blijkt opnieuw zeer waardevol. Het gemiddelde resultaat van onze portefeuilles in 2017 was 25,1%.

 

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

 

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.