Laatste update:

Van Europese eenheid is al maanden geen sprake meer. Beurzen in Zuid-Europese landen laten het afweten, terwijl in Noord-Europa nog voldoende koopinteresse is. Iedereen heeft het wel meegekregen. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft de kredietwaardigheid van Portugal in twee stappen verlaagd. Tegelijkertijd kreeg Griekenland een afwaardering naar de ‘junk’ status. Daardoor mogen veel institutionele beleggers niet meer beleggen in Grieks staatspapier. Het zal de verkoopdruk alleen maar doen toenemen.

Niet alleen de obligatiemarkt heeft te lijden onder de problemen rond Griekenland. Ook de aandelenbeurzen kregen een flinke tik mee. En dan vooral de Zuid-Europese beurzen. Van Portugal in het westen tot Griekenland in het oosten van het Europese continent daalden de betreffende beursindices met procenten tegelijk. De Griekse beursindex viel terug naar het laagste niveau in acht maanden.

Het is voor technische analisten geen verrassing dat juist de zuidelijke helft van Europa extra onder druk staat. Deze tendens is al maanden zichtbaar in de diverse koersgrafieken van de betreffende Europese beurzen. In het afgebeelde plaatje is de koersontwikkeling te zien van onder andere Portugal en Griekenland vanaf het begin van dit jaar. Daar waar de AEX-index nog op een bescheiden plus staat, zijn de beurzen in Portugal en Griekenland al 15% tot bijna 25% van hun waarde kwijtgeraakt. Overigens laten Spanje en Italië een vergelijkbaar beeld zien. De neerwaartse trends in zuidelijk Europa staan daarmee in schril contrast met de opwaartse trends in het noorden.

In noordelijk Europa houdt de AEX-index zoals gezegd zich goed staande. Nog beter gaat het dit jaar in Denemarken en Noorwegen. De beurzen aldaar staan op een winst van 10% tot ruim 20%. Beide landen profiteren van het feit dat zij niet tot de eurozone behoren en kunnen zich eenvoudig distantiëren van de schuldproblematiek in zuidelijk Europa.

Er lijkt zich dan ook een ware Noord-Zuid strijd af te spelen met de Europese effectenbeurzen als strijdtoneel. Een ideale omgeving voor de actieve belegger om zich te onderscheiden van de rest. Omdat het in de laatste jaren relatief weinig uitmaakte op welke Europese beurs men belegde, was het afdoende om te kiezen voor de breed gespreide portefeuille. Bijvoorbeeld door de aankoop van een tracker op een Europees beursgemiddelde. Maar dat gemiddelde wordt sterk omlaag getrokken door de Zuid-Europese beurzen. Vandaar dat het loont om weer na te denken, omdat je niet klakkeloos belegd wilt zijn in landen als Portugal en Griekenland. Europa’s gespleten persoonlijkheid zorgt er dan ook voor dat een actief beheer van uw portefeuille weer voor een onderscheidend rendement kan zorgen.

Hendrik Jan Davids, Inmaxxa

 

Hendrik Jan Davids is directeur vermogensbeheer en accountmanagement bij Inmaxxa met kantoor te Naarden (www.inmaxxa.nl). De informatie in deze opinie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Davids geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als hoofd vermogensbeheer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.