Europese aandelen top 5 dividendbetalers

In de voorgaande bijdragen gingen we in op de Nederlandse top 5 dividendbetalers. Laten we ditmaal eens de blik verbreden naar Europa. Naarmate de spaarrente verder daalt, wordt dividend belangrijker. Wanneer we kijken naar de aandelen binnen Europa, dan kunnen we vaststellen dat momenteel veel aandelen de spaarrekeningen met glans verslaan.

De STOXX® Europe Select Dividend 30 is samengesteld uit aandelen met een hoog dividend uit 18 Europese landen: Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, IJsland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Portugal, Spanje, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. De top 5 dividendbetalers van Europa, gesorteerd op dividendrendement, ziet er als volgt uit:

 1. France Telecom

9,82%

 1. RWE

9,45%

 1. Belgacom

9,27%

 1. KPN

8,28%

 1. Zurich Financial

8,18%

Nummer 1: France Telecom

France Telecom is één van ’s werelds grootste telecommunicatie-exploitanten en biedt telecommunicatiediensten via vaste lijn, mobiele telecommunicatie, kabel televisie, internet en is actief met de verkoop en verhuur van telecommunicatieapparatuur. Orange is het belangrijkste merk van France Telecom.

Aan het einde van 2010 had France Telecom een omzet van € 46 miljard. Op 31 maart 2011 had de groep een totaal klantenbestand van bijna 216 miljoen klanten. Deze omvatten meer dan 156 miljoen mobiele klanten en 13,9 miljoen breedband internet (ADSL) klanten wereldwijd. Op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

 • Koers: € 14,255
 • Dividendrendement (ttm) 9,821%
 • Koers-winstverhouding (trailing) 9,928

Nummer 2: RWE

RWE AG genereert, distribueert en handelt in elektriciteit aan gemeentelijke, industriële, commerciële en particuliere klanten. Het bedrijf produceert aardgas en olie, mijnt kolen, distribueert gas en levert drinkwater. RWE opereert vooral in Europa. Op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

 • Koers: € 36,995
 • Dividendrendement (ttm) 9,434 %
 • Koers-winstverhouding (trailing) 8,295

Nummer 3: Belgacom

Belgacom biedt communicatiediensten en producten aan particuliere, zakelijke en groot zakelijk klanten zowel nationaal als internationaal. De groep biedt ook multimediaproducten, telefooncellen, semafoons, diensten aan exploitanten en telefoonkaarten. Het bedrijf biedt via haar dochterondernemingen Belgacom Mobile en Belgacom Skynet mobiele telefoon en internetdiensten. Op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

 • Koers: € 23, 515
 • Dividendrendement (ttm) 9,271%
 • Koers-winstverhouding (trailing) 5,968

Nummer 4: KPN

kpn

Koninklijke KPN NV biedt telecommunicatiediensten in heel Nederland. Het bedrijf biedt lokale, interlokale, internationale en mobiele telecommunicatiediensten, voice-mail, doorschakelen van oproepen, ISDN internet lijnen, faxen en communicatiediensten voor bedrijven en particulieren. KPN biedt tevens mobiele telecommunicatie via E-Plus in Duitsland en BASE in België. Op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

 • Koers: € 9,656
 • Dividendrendement (ttm) 8,285%
 • Koers-winstverhouding (trailing) 7,663

Nummer 5: Zurich Financial

Tot slot treffen we Zurich Financial aan. Zürich financiële Services AG (Zürich) is een op verzekeringen gebaseerde financiële dienstverlener met een wereldwijd netwerk van dochterondernemingen en kantoren in Noord-Amerika en Europa, in Azië, Latijns-Amerika en andere markten. Op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

 • Koers: CHF 207,800
 • Dividendrendement (ttm) 8,18%
 • Koers-winstverhouding (trailing) 11,66

Concluderend, kunnen we stellen dat ook de top 5 van fondsen van Europa spectaculaire dividendrendementen biedt. Dat dit geen garantie biedt dat de koersen van deze aandelen ook gaan stijgen, wordt duidelijk wanneer we de gegevens van KPN vergelijken met het moment waarop KPN in de top 5 van de AEX-aandelen voorkwam. KPN stond op 16 mei 2011 op nummer 1 met de volgende cijfers:

 • Koers: € 10,405
 • Dividendrendement (ttm) 7,689%
 • Koers/winst (trailing) 8,258

Door de daling van de koers van KPN is het dividendrendement nog verder opgelopen en de koers-winstverhouding verder gedaald. Ook aan de STOXX® Europe Select Dividend 30 zien we dat een hoog dividendrendement geen garantie op succes biedt. Het 52 weeks resultaat is 2,71% en het resultaat vanaf 1 januari is -2,59%. Sinds 1998 is het resultaat op jaarbasis 3,02%.

Niet elk aandeel met een hoog dividendrendement is dan ook een goede belegging. Aandelen worden pas interessant als opnieuw (of meer) winst wordt gemaakt, hun koers in een opgaande trend zit en de ondernemingen het dividend verhoogd hebben.

In de afgelopen elf jaar leverde bovenstaande strategie met de tien beste aandelen uit de Euronext 100 en Next 150 indices een samengesteld rendement op van 12,5% per jaar versus een jaargemiddelde van -2,6% voor de Eurostoxx 50, de Europese hoofdindex. In de grafiek van de DividendPortefeuille ziet u deze strategie in vergelijking met de EuroStoxx50. Kijk voor meer informatie op http://www.beursbulletin.nl/acties/id

dividend

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.