Europese beurzen en hun aandelen

De 7 belangrijkste Europese beurzen en welke aandelen presteren op die beurzen het beste? Door de steeds maar toenemende digitalisering is het tegenwoordig heel goed mogelijk om op andere beurzen te handelen dan de beurs van je eigen land. Vaak zijn op deze Europese beurzen aandelenkoersen te vinden die heel aantrekkelijk zijn voor jou als belegger.

Zet je schrap: de waterstofgolf is op komst. Met deze aandelen ben je als belegger van de partij

Download nu het gratis rapport. Alternatieve brandstoffen trekken uiteraard ook de aandacht van de beleggers, wat blijkt uit het feit dat de koersen van heel wat aandelen die van ver of van dichtbij met waterstof zijn gelinkt een forse stijging te zien gaven Klik op de link om te downloaden: https://www.30aandelen.nl/water/?utm_source=organic&utm_medium=website

Waarom handelen op Europese beurzen?

Europa is een belangrijk gebied waar veel handel wordt gedreven en daarom zijn de verschillende Europese beurzen zeer in trek bij beleggers. Er zijn dan ook veel grote Europese bedrijven die zeer interessant zijn voor beleggers en die vind je natuurlijk op individuele Europese beurzen. Het is daarom interessant om verder te kijken dan alleen de beurs in je eigen land.

Er zijn meerdere theorieën over hoe je het beste kan handelen op de markt, zoals de Efficiënte Markthypothese (EMH). Deze theorie gaat ervanuit dat alle kennis bepalend is voor de prijs van een aandeel of effect op de markt. Deze theorie is onderzocht op Europese markten en hier kwamen verrassende resultaten uit, zoals dat de Spaanse markt het meest efficiënt is. Niet alleen de Spaanse markt is onderzocht. Ook de beursindices in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Griekenland en Portugal en dat in de periode van januari 1993 tot december 2007 zijn bekeken.

Over het algemeen vond de auteur geen echt overtuigende bewijzen over de efficiënte markthypothese (EMH). Uiteindelijk waren de resultaten over de Duitse en de Spaanse beurzen het meest overtuigend, daar bleek de efficiënte markttheorie of EMH het best te werken(1).

Europese beurzen

Handelen op Europese beurzen: hoe pak je dat aan?

Als je gaat handelen op Europese beurzen is het wel belangrijk dat je vooraf enige kennis van zaken hebt. Het gaat immers om een markt die voor jou als belegger relatief onbekend is. Het is dan ook van belang dat je met een goed plan komt om de Europese aandelenmarkt op te gaan.

Zo is het bijvoorbeeld handig om te weten dat de beurzen in Centraal en Oost-Europa een positieve correlatie hebben, een samenhang. De afhankelijkheid evolueerde in de loop van de tijd en nam toe na het uitbreken van de wereldwijde financiële crisis. Deze resultaten van de studie bevestigden dat de CEE-aandelenmarkten geleidelijk aan elkaar gekoppeld raken, een gegeven dat gevolgen heeft voor het risicobeheer voor beleidsmakers en beleggers(2).

Mensen denken bijvoorbeeld ook wel eens dat de Amerikaanse beurs invloed heeft op de Europese aandelenmarkten, maar dit is niet het geval. In een onderzoek naar de impact van de Amerikaanse EPU-index kwam geen significante invloed naar voren. Als er een samenhang lijkt, is dat dus toeval. De nationale EPU-index geeft de relatieve frequentie weer van krantenartikelen in eigen land die een aantal termen bevatten die betrekking hebben op economie (E), beleid (P) en onzekerheid (U)(3).

Een ander handig weetje is dat de markten in Frankrijk en Zweden een “dag-van-de-week-effect” hebben. Op maandag zijn de yields in Frankrijk en Zweden groter dan op andere dagen van de week en in Zweden is zelfs vrijdag een goede dag. Dit is onderzocht met data van voor 2006, dus kan inmiddels iets verouderde kennis zijn(4).

Met dit soort kennis in je achterhoofd kun je jouw strategie bepalen.

Ten eerste is het verstandig om te bepalen of je een lange of korte termijnstrategie gaat toepassen. Als je bijvoorbeeld voor de korte termijn gaat (traden) dan hoef je de aandelen niet zo uitgebreid te analyseren. Uiteraard is het volgen van het nieuws ook op deze aandelenmarkten belangrijk. Je zult je dus moeten richten op het Europese beursnieuws en niet alleen op het Nederlandse.

Hoe kun je aandelen van Europese beurzen het beste kiezen?

Er zijn ontzettend veel aandelen te vinden op alle Europese beurzen, maar hoe kies je nou de beste aandelen om in te beleggen? Zelfs de meest doorgewinterde belegger zal niet kunnen voorspellen welke aandelen je moet nemen, maar er is wel een aantal criteria waar je naar kunt kijken.

  • Kijk naar bedrijven die goed presteren. Natuurlijk zal dat geen garantie zijn voor de toekomst, maar het is wel een indicatie dat een bedrijf het goed doet en dat je aandelen niet ineens veel minder waard zijn.
  • Onderzoek hoe een bepaalde sector het op Europese beurzen doet. Dit zegt namelijk ook veel over de bedrijven die tot die sector behoren. Gaat de technologiesector bijvoorbeeld goed? Dan is het aantrekkelijk om in die bedrijven te investeren. Andersom doe je dat natuurlijk niet en kies je voor een andere sector.
  • Zoek uit hoe bedrijven die je op het oog hebt om in te investeren ervoor staan wanneer je fundamenteel wilt analyseren. Hoe is de financiële situatie? Hoe stabiel is het bedrijf? Dit zijn belangrijke vragen om te onderzoeken. Lees bijvoorbeeld de financiële rapporten die de ondernemingen regelmatig publiceren. Let op dat de teams van de banken dit ook doen, dus ben jij slimmer dan deze teams?
  • Let op het laatste nieuws over Europese bedrijven waarin je zou willen investeren. Staat er een overname gepland? Gaat het bedrijf fuseren? Doet het bedrijf extra investeringen? Deze voorbeelden kunnen zomaar een schommeling in de koers geven waar je als belegger flink van kunt profiteren. Zorg er ook hiervoor dat je jezelf niet overschat. Het probleem is op de beurs dat wat de ene verdient, verliest de ander. Als jij het in je eentje moet opnemen tegen een team van professionals dat weet je eigenlijk al wie er wint. Zorg daarom voor dat je een bewezen strategie gebruikt als je het wilt opnemen tegen een team van professionals.

De beste Europese beurzen

Er zijn heel veel Europese beurzen te vinden, misschien wel meer dan je in eerste instantie zou denken. Europa telt immers veel landen en je komt gemakkelijk tot twintig Europese beurzen. Veel mensen denken dat de Europese beurzen altijd in de hoofdstad van het land te vinden zijn. Vaak is dit ook zo, maar deze aanname gaat niet altijd op. Beurzen zijn altijd te vinden in het financiële centrum van het land en dit hoeft niet altijd de hoofdstad te zijn.

In het vervolg van dit artikel noemen we de belangrijkste Europese beurzen. Let wel: je kunt natuurlijk altijd voor een andere (kleinere) Europese beurs kiezen als je daar meer perspectief ziet.

1.    Nederland: de Amsterdamse beurs

De Amsterdamse beurs is een van de belangrijkste Europese beurzen. De beurs is in handen van Euronext: dit is een internationale beursmaatschappij waaronder ook de Brusselse en Parijse beurzen vallen. De Amsterdamse beurs is tevens een van de oudste van Europa en bestaat al sinds de zeventiende eeuw toen de Verenigde Oost-Indische Compagnie begon met het uitgeven van aandelen.

De Amsterdamse beurs kent twee belangrijke indexen: de Amsterdam Exchange Index (AEX) en de Amsterdam Midkap Index. De AEX- index bestaat uit de 25 best presterende bedrijven van de gehele beurs. De AMX- index bevat 25 middelgrote bedrijven die het best presteren. Je zou kunnen zeggen: de nummer 26 tot en met 50 op de lijst.

Om tot een index te komen, tellen bedrijven die het grootst zijn, zwaarder mee dan andere bedrijven. De bedrijven die op dit moment het zwaarst wegen in de AEX zijn: Unilever, Royal Dutch Shell en de ING- groep. Unilever is een van oorsprong Nederlands- Brits bedrijf en produceert levensmiddelen, schoonmaakartikelen en producten voor persoonlijke verzorging. Sinds kort is er alleen een hoofdkantoor in Groot- Brittannië, waardoor het bedrijf volledig in Britse handen is gekomen.

Royal Dutch Shell is een oliemaatschappij dat eveneens in Brits- Nederlandse handen is. Dit bedrijf hoort bij de zes grootste oliemaatschappijen ter wereld die niet afhankelijk van een staat zijn. ING- groep is een van oorsprong Nederlandse financiële instelling. Inmiddels opereert deze instelling wereldwijd.

2.     Duitsland: de beurs van Frankfurt

Ondanks dat Berlijn de hoofdstad is van Duitsland, geldt Frankfurt als het financiële centrum en hier is dan ook de Duitse beurs gevestigd. Deze beurs geldt niet alleen als een van de belangrijkste Europese beurzen, maar ook een van de belangrijkste wereldwijd. Dit heeft de beurs te danken aan een grote gelijkmatige groei waarin nog steeds een stijgende ontwikkeling is te zien.

De Duitse beurs kent ook een index, namelijk de DAX 30. Zoals de naam al aangeeft, gaat het hier om de dertig best presterende bedrijven van deze beurs. Deze beurs is trouwens ingedeeld in verschillende segmenten: de Prime Standard, de General Standard en de Entry Standard. Bedrijven met de grootste beurswaarde vallen onder Prime Standard, minder grote onder Standard en de kleinere onder Entry.

Belangrijke bedrijven in de DAX 30 zijn: de Deutsche Bank, de Commerzbank, BASF, Bayer en Daimler. Deutsche Bank is een van de belangrijkste banken van Duitsland en misschien wel ter wereld. Het is dan ook een wereldwijde onderneming met bijna drieduizend kantoren over de hele wereld.

Na de Deutsche Bank is de Commerzbank een goede tweede in Duitsland. Deze bank is vooral zeer actief op de hypotheekmarkt. BASF is een chemisch bedrijf dat gespecialiseerd is in organische chemie. Hierdoor is BASF wereldwijd de grootste op dit gebied en heeft nauwelijks concurrentie.

Bayer is eveneens een chemiebedrijf, maar richt meer op de farmaceutische producten. Het gaat hier met name om medicijnen en producten voor de agrarische sector (bestrijdingsmiddelen). Daimler is actief in de auto- industrie en geldt als de grootste van Duitsland en wereldwijd behoort het eveneens tot de marktleiders. Naast auto’s doet deze onderneming ook aan verzekeringen en andere financiële dienstverlening.

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ zodat ook jij winst maakt op de beurs.

De handleiding is gratis en laat je zien hoe je succesvol belegt, zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën. Klik op de link om te downloaden: https://www.10stappen.com

3.    Spanje: de beurs van Madrid

In Spanje zijn vier belangrijke aandelenbeurzen. Naast die van Madrid, zijn dat de beurzen van Bilbao, Barcelona en Valencia. Deze beurzen maken deel uit van een samenwerkingsverband: Borsas y Mercados Espanoles. Aangezien de grootste ondernemingen van Spanje aan de beurs van Madrid staan genoteerd, geldt deze als de belangrijkste.

Ook de Madrileense beurs kent een index, namelijk de IBEX- 35. Deze bestaat uit 35 bedrijven die het afgelopen half jaar de grootste transactievolumes hebben bereikt. De IBEX- 35 wordt twee keer per jaar herzien. De belangrijkste aandelen van de Madrileense beurs zijn die van: Telefonica, Grupo Banco Santander en Iberdrola.

Telefonica is een telecommunicatiebedrijf en is de grootste telefoonaanbieder van Spanje. Wereldwijd komt die bedrijf op een zesde plaats te staan, vooral de activiteiten in Latijns America. Banco Santander is de grootste bank van Spanje en behoort daarnaast tot de grootste banken ter wereld. Iberdrola is een energiebedrijf dat in verschillende soorten energie handelt.

4.    Italië: de beurs van Milaan

De Italiaanse beurs behoort ook tot een van de belangrijkste beurzen van Europe. De beurs bestaat uit ongeveer honderd aandelen van de belangrijkste bedrijven van Italië. Deze beurs kent ook een index en deze heet FTSE MIB.

De FTSE MIB bestaat uit de veertig belangrijkste en grootste bedrijven van Italië. Deze index wordt maar liefst vier keer per jaar herzien (ieder kwartaal), waardoor er regelmatig bedrijven uit de index gaan en er nieuwe bijkomen. De belangrijkste bedrijven van deze beursindex zijn: ENI, Intesa Sanpaolo, Unicredit en Enel.

ENI is een energiebedrijf dat werkzaam is in de petrochemische industrie en in de gas- en elektriciteitssector. Intesa Sanpaolo is de tweede bank van Italië met hoofdvestigingen in Milaan en Turijn. Naast Italië is de bank ook zeer actief in Oost- Europa. Unicredit is de grootste bank van Italië en ontstaan uit meerdere banken die samengingen. Enel is ook een energiebedrijf en is de grootste van Italië.

5.    Frankrijk: de beurs van Parijs

De Franse beurs is evenals die van Amsterdam in handen van Euronext. De Franse beurs is een van de belangrijkste Europese beurzen, omdat er veel grote internationale bedrijven aan genoteerd zijn. Ook de Parijse beurs heeft een index en deze noemt men de CAC 40.

De CAC 40 bestaat uit de veertig best presterende bedrijven van Frankrijk en deze geven samen een heel betrouwbaar beeld van de stand van de Franse economie. Ook dit is een belangrijke reden dat de CAC 40 veel internationale beleggers trekt.

De belangrijkste bedrijven van de CAC 40 zijn: Air Liquide (industrieel gas), Arcelor Mittal (staal), AXA (verzekeringen), Danone (voedingsmiddelen), GDF Suez (energie), LVMH (luxeproducten), Michelin (banden), Renault (auto’s), Total (oliemaatschappij), Unibail- Rodamco (vastgoed) en Vinci (bouwbedrijf).

6.    Groot- Britannië: de London Stock Exchange

De Londense beurs is ook een beurs die behoort tot de oudste ter wereld en werd al in 1776 opgericht. Samen met de Parijse beurs behoort deze al jarenlang tot de belangrijkste beurzen van Europa. In het verleden is de Londense beurs een paar keer overgenomen en heeft zelf ook andere beurzen overgenomen.

De index van de Londense beurs heet FTSE 100 (in de volksmond ook wel ‘footsie’ genoemd) en bestaat uit de beste 100 presterende bedrijven van Groot-Brittannië. Ieder kwartaal wordt deze index herzien en minder goed presterende bedrijven worden vervangen door ondernemingen die in de FTSE 250 staan: dezelfde index maar dan uitgebreid naar 250 bedrijven.

De belangrijkste bedrijven uit de FTSE 100 zijn: Royal Dutch Shell en BP. Aangezien Shell een Nederlands- Brits bedrijf is, staat het naast de Amsterdamse beurs ook aan de Britse beurs genoteerd. BP is een oliemaatschappij die eveneens tot de zes grootste oliemaatschappijen ter wereld behoort.

7.    België: de Brusselse beurs

De Brusselse beurs bestaat sinds het begin van de 19e eeuw en bevat de belangrijkste en grootste bedrijven van België. Sinds 2002 is deze beurs, net als die van Amsterdam en Parijs, in handen van Euronext. Daarom noemt men deze beurs ook wel Euronext Brussels en mag je deze beurs tot de grotere beurzen van Europa rekenen.

De belangrijkste index van de Brusselse beurs is de BEL 20. Deze index bevat twintig Belgische bedrijven die een grote marktkapitalisatie hebben, stabiel zijn en voldoende aandelen verhandelen. De belangrijkste bedrijven op de Brusselse beurs zijn: Ab Inbev, Galapagos en KBC- Groep.

Ab Inbev is de grootste bierbrouwerij ter wereld en de grootste beursgenoteerde onderneming in België. Deze wereldwijde onderneming heeft zijn hoofdkantoor in Leuven en heeft vooral Brazilië en de Verenigde Staten als afzetmarkten. Galapagos is een Nederlands- Belgisch farmaceutisch bedrijf. Dit bedrijf behoort tot de grotere bedrijven op de Europese geneesmiddelenmarkt.

KBC- Groep is een bank die ontstaan is uit een fusie van drie financiële instellingen in België. Naast spaargeld doet het bedrijf ook in verzekeringen en leningen. KBC- groep is, behalve in België, ook actief in Oost- Europa.

Download Nu ‘7 geheimen van succesvol beleggen’ omdat u dan winst kunt gaan maken op de beurs.

Beleggen op de beurs is een goed idee, omdat u dan uw vermogen in tact laat en zelfs kunt laten groeien. Maar u moet wel weten wat u moet doen. Download nu de gratis handleiding ‘7 Geheimen van Succesvol Beleggen’  op  https://www.30aandelen.nl/optin-goud1597654353177

Harm van Wijk

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

Europese beurzen

Bronnen:

  1. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/1351847X.2010.495477
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0939362515000357
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378437118309658
  4. https://www.researchgate.net/profile/Alejandro-Rodriguez-Caro/publication/264849874_Day_of_the_Week_Effect_on_European_Stock_Markets/links/543a3cdd0cf204cab1d97885/Day-of-the-Week-Effect-on-European-Stock-Markets.pdf
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.