Laatste update:

In tegenstelling tot de Westerse economieën is de Braziliaanse booming. Door een sterke vraag naar grondstoffen vertoonde de Braziliaanse economie de laatste jaren tekenen van oververhitting. De werkloosheid daalde naar nieuwe laagterecords (in oktober 5,8%).

De Braziliaanse Centrale Bank (BCB) zag zich, tot medio dit jaar, genoodzaakt de rente in stappen te verhogen tot zelfs 12,5% om de economie af te remmen en daarmee de inflatie te beteugelen. Echter nu zorgen de problemen in de eurozone ervoor dat wereldwijd consumenten en bedrijven terughoudender worden in hun aankopen.

De export zal naar verwachting ook in Brazilië teruglopen. Voor de Braziliaanse overheid doet zich nu eindelijk de kans voor om fors te gaan investeren. Met het Wereldkampioenschap Voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016 op komst, dient er nog genoeg te gebeuren. Zo gaf de FIFA enkele maanden geleden aan dat Brazilië in de voorbereidingen voor het WK achter op schema loopt.

Op dit moment voldoet geen enkel Braziliaans voetbalstadion aan de eisen van de FIFA. Er wordt zelfs gevreesd dat het nieuwe stadion in Sao Paulo niet klaar is voor de aftrap van de Confederations Cup, die in 2013 in Brazilië gehouden wordt. De Confederations Cup wordt door de FIFA gezien als de generale repetitie voor het WK.

Naast investeringen in stadions staat de overheid nog een enorme uitdaging te wachten in het verbeteren van de infrastructuur. Er zal veel extra geld moeten worden gestoken in nieuwe metrolijnen, snelwegen en vliegvelden om de capaciteit te vergroten.

De huidige capaciteit is bij lange na niet toereikend om de miljoenen toeristen die voor beide evenementen worden verwacht aan te kunnen. Goldman Sachs heeft berekend dat er voor de aankomende drie tot vier jaar voor 85 miljard real (33,5 miljard euro) aan infrastructurele projecten gepland staan, een bedrag dat neerkomt op 10% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) van 2010.

Om de economische groei op peil te houden heeft de Braziliaanse overheid meer instrumenten achter de hand dan de meeste overheden in het Westen. De overheid kan de economie stimuleren door middel van investeringen in infrastructuur en de BCB kan de rente en verplichte kasreserveratio voor banken verder verlagen.

Daarnaast zijn in de goede jaren allerlei restricties in het leven geroepen om met name een verdere stijging van de Braziliaanse real tegen te gaan. Indien men als buitenlander Braziliaanse effecten aankoopt, betaalt men een belasting van 6% op obligaties en in het geval van aandelen een belasting van 2%. Daarnaast is dit jaar een belasting ingesteld op derivaten waarbij gespeculeerd wordt op een verdere stijging van de Braziliaanse real ten opzichte van de dollar.

Indien Brazilië te maken krijgt met forse uitstroom van buitenlands geld, kan het Ministerie van Financiën bovenstaande restricties snel terugdraaien. Verder beschikt de BCB over meer dan 350 miljard dollar aan buitenlandse valutareserves, dat kan worden aangewend om de real te ondersteunen.

Wijs geworden door de crisis in 2002 hebben de overheid en de toezichthouder de financiële sector en de financiële markten in Brazilië in de jaren daarna sterk gereguleerd om excessen en bubbels proberen te voorkomen. Afgezien van de wat hoge kredietverlening aan consumenten is dat ook redelijk gelukt.

Door in de goede jaren te zijn begonnen met contracyclisch beleid is stimulering nu mogelijk, in tegenstelling tot de VS en de landen in de Eurozone, waar men inmiddels zulke schuldenniveaus heeft bereikt dat de financiële markten hen dwingen tot verdere bezuinigingen.

De hoge inflatie voorkwam lange tijd dat de Braziliaanse overheid de overheidsuitgaven fors kon verhogen. Nu het erop begint te lijken dat de economische groei ook in Brazilië gaat afnemen, kan men beginnen met grootschalige investeringen in infrastructuur zonder de inflatie tot kritieke niveaus te laten stijgen. Gezien de achtergebleven investeringen op dit gebied komt de Europese crisis dus als geroepen….voor Brazilië althans.

Rick Boerkamp, Intereffekt Investment Funds N.V.

http://www.intereffektfunds.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.