Laatste update:

De koersen van Nederlandse en Duitse staatsobligaties vielen verder terugDat is althans de conclusie van Moody’s. De Europese landen gaan failliet, simpelweg omdat er niets aan de crisis wordt gedaan. “De mogelijkheid van meerdere faillissementen van euro-landen kan niet langer worden uitgesloten”, zo schrijft kredietbeoordelaar Moody’s in een nieuw rapport.

De Amerikaanse kredietbeoordelaar is van mening dat er pas een politieke impuls ontstaat ​​na een reeks van schokken, die ertoe kan leiden dat meer landen de toegang tot de kapitaalmarkt verliezen. De snelle escalatie van de Europese schuldencrisis bedreigt de kredietwaardigheid van alle Europese landen.

Italië staat garant voor Italië

En geef ze eens ongelijk. De schuldencrisis houdt de markt al jaren in zijn greep. Verschillende bezuinings-, bailoutplannen en Eurotoppen hebben het vertrouwen keer op keer beschaamd. Het beste dat de politici konden verzinnen, is dat de schuldencrisis moet worden opgelost met een spelletje balletje-balletje: Italië staat garant voor het EFSF, het EFSF leent aan het IMF en het IMF leent vervolgens geld aan Italië.

Bankiers besturen landen

Dat geen enkele belegger zich hier door laat inpakken, ziet een blinde. Behalve dus de politici. Of is er meer aan de hand? Hoe kan het dat Goldman Sachs binnen twee weken zowel de Europese Centrale Bank, Griekenland als Italië over nam? Is het een goed idee dat bankiers de landen gaan besturen die zij eerder in de problemen hebben gebracht?

Goldman Sachs

“Dit is de bende criminelen die ons met de financiële ramp opzadelde. Het is alsof je brandstichters vraagt om het vuur te blussen”, meldde de Italiaanse krant Il Giornale. Mario Monti was (of is?) internationaal adviseur van Goldman Sachs, Papadimos betaalde in 2001 $ 300 miljoen aan Goldman Sachs om de Griekse schulden om te toveren in complexe financiële producten en Mario Draghi was van 2002 tot 2005 vicevoorzitter en algemeen directeur van Goldman Sachs International.

Alle euro- en EU-landen

Moody’s stelde de afgelopen maanden de kredietstatus van Griekenland, Portugal, Ierland en Italië reeds naar beneden bij. De kredietbeoordelaar vreest dat zwakke eurolanden de muntunie verlaten, met negatieve gevolgen voor de kredietwaardigheid van “alle euro- en EU-landen”. De koersen van Nederlandse en Duitse staatsobligaties vielen verder terug, dus Moody’s staat niet alleen in die mening.

Beleggers vluchten uit Europa

Beleggers vluchten uit Europa. De 10-jaarsrente in Griekenland liep maandag op tot boven 30%. De rente in Italië staat nog steeds boven 7% en Spanje heeft de achtervolging ingezet. Deze psychologische grens luidde voor Griekenland, Ierland en Portugal de noodklok. Ook de rente in België nadert nu de 6%-grens, dus de veenbrand rukt steeds verder op.

 1111 rente Belgie 

Crisis breidt zich steeds verder uit

Portugal kreeg donderdag van Kredietbeoordelaar Fitch het predicaat ‘junk’ mee vanwege de grote schuldenlast en de lage groeiverwachting. Maar de crisis breidt zich nog steeds verder uit. Ook de rente in Frankrijk en nu ook Duitsland en Nederland loopt sterk op. Duitsland bleef vorige week met 40% van de € 6 miljard aan te veilen obligaties zitten.

Rente in Griekenland 311%.

De 1-jaarsrente in Griekenland noteert momenteel boven 300%. Nee, dit is geen typefout, 300% rente. Geen weldenkend mens gelooft dus nog in een oplossing voor Griekenland. Want de kans dat de rente of de hoofdsom niet meer worden betaald, is bijna 100%. En toch willen (of kunnen?) de banken niet afschrijven op deze obligaties.

Monetair soeverein

De vraag is waarom de rente in Zwitserland (onder 1%) en Engeland (rond 2%) niet oploopt. Hebben deze landen geen last van de crisis? Lijken deze landen niet heel erg op euro-landen? Er is één verschil. Een heel groot verschil. Namelijk dat deze landen destijds hebben bedankt voor de invoering van de euro. Deze landen zijn dus nog steeds monetair soeverein.

(Hyper)inflatie

Een natie is soeverein als het een eigen munt uitgeeft en deze vrij op de valutamarkten laat bewegen en geen financiële verplichtingen in een vreemde valuta aangaat. Zolang een land zelf zijn eigen geld kan bijmaken, kan een land altijd de rente betalen. Natuurlijk schuilt hierin het risico van (hyper)inflatie, maar daarover maak ik me, gezien het risico van deflatie, momenteel geen zorgen.

Equity for debt swap

Ik schreef al eerder dat met de invoering van euro een enorme fout is gemaakt. Het ‘aandelenkapitaal’ van de BV Nederland is vervangen door schulden, een eurobiljet dat van de ECB is geleend, zonder dat daar waarde tegenover staat. Je zou kunnen zeggen dat er een equity for debt swap heeft plaatsgevonden.

Debt for equity swap

Het meest voor de handliggend is om een ‘debt for equity swap’ te doen. Dit gebeurt overigens vaak als een bedrijf in de problemen zit. De schuldeisers krijgen aandelen aangeboden. De vraag is of de schuldeisers nieuwe aandelen Nederland, België, Duitsland, Griekenland, et cetera willen of aandelen Europa. Met andere woorden weer terug moet naar de gulden, mark, frank, drachme, et cetera) of moeten we naar een politiek en fiscaal Verenigde Staten van Europa (lees: een soevereine euro).

Gefaalde eurotoppen

Omdat alle landen die de euro hebben ingevoerd, met elkaar verweven zijn, trekken ze elkaar steeds verder naar beneden. En de vraag is of de economische problemen opgelost gaan worden als de monetaire problemen zijn opgelost. Een cultuur veranderen kost veel tijd, als het al lukt. Bovendien heeft Brussel en alle gefaalde eurotoppen al zoveel goodwill verspeeld, dat geen mens er nog in gelooft. Als ze er al ooit in hadden geloofd. Niet voor niets stemde 60% van de Nederlanders tegen de Europese grondwet.

Opstand, rellen en verzet

Het Britse ministerie van Buitenlandse zaken waarschuwt voor opstand, rellen en verzet wanneer de euro uiteenvalt, meldt The Telegraph. De New York Times meldt dat banken plannen smeden voor het moment waarop de euro valt. Iedereen lijkt zich voor te bereiden op een val van de euro, behalve de Europeanen. Misschien moeten niet alleen buitenlanders zich voorbereiden…

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

14 antwoorden
 1. Peter van den Engel
  Peter van den Engel zegt:

  Door het tumult rond de Euro crisis wordt feitelijk de kern van de zaak over het hoofd gezien. Het gaat om een overheidsschuldencrisis.

  De overheidsschuldencrisis is een globale crisis. Men gelooft dat staatsschulden een grote zekerheid zijn omdat de totale landseconomie er “garant” voor staat. Dit blijkt nu een denkfout te zijn. Staatsschulden staan voor de mate waarin overheden geld uitgeven. Dat staat los van de landseconomie zelf. Natuurlijk is het zo dat wanneer de landseconomie doorgaans gemiddeld met 2% groeit, de staat denkt dat ze daarop
  vooruit mag lopen en op de pof mag gaan leven. De economie; de burgers; gaan de rente wel betalen. Ook dit blijkt nu een vergissing te zijn, omdat overheden geen democratische meerderheid meer vertegenwoordigen. In de VS nog zo’n 20% van de bevolking waarschijnlijk.

  Europa is het meest gevoelig voor de crisis omdat de verschillende landen nog dermate autonoom zijn dat ze elkaars schulden niet garanderen.

  Dat vindt de financiele markt allerminst leuk natuurlijk. Uiteraard raken politici in paniek omdat ze allemaal aan hetzelfde euvel leiden: ze geven
  teveel geld uit. In die situatie ga je niet ook nog eens geld uitlenen aan colleaga van andere lidstaten die het nog bonter hebben gemaakt.

  Het overall probleem van de globale economie is dat we in een geldgedreven economie zijn beland. De economie drijft op inkomende geldstromen.

  Natuurlijk is daar een logische verklaring voor. Door de toenemende populariteit van woningbezit bijv.; koopwoningen; is er gedurende die trend steeds
  meer geld nodig om de hypotheken te kunnen verstrekken. Dat geld moet ergens vandaan komen, omdat het pas later in de toekomst terugbetaald
  kan worden. Banken; accountants; hebben daartoe allerlei listen verzonnen die draaien om het gebruik maken van een hefboom. De hefboom kan bestaan omdat men gebruik maakt van de dekkingswaarde. De waarde van de woning staat garant voor het geld bijv., de garantie dat het geld in de toekomst terugbetaald wordt is een dekkingswaarde waarop weer nieuw geld uitgeleend mag worden, etc., etc.

  Wat banken daarmee gedaan hebben is feitelijk hetzelfde als geld bijdrukken. Maar omdat dit geld steeds “verantwoord” wordt door onderliggende
  waarden, ontstaat er geen direct zichtbare inflatie. Het probleem is echter dat de hoeveelheid uitgeleend geld daardoor rechtstreeks in verband staat
  met de dekkingswaarde. Het wordt een reus op lemen voeten wanneer banken 30x hun vermogen uitlenen. Het risico wordt steeds groter omdat de enorme geldtoevloed overspeculatie in de hand werkt.
  De geldbehoefte is dus economisch wel te verklaren en te onderbouwen, maar de boekhoudkundige methode die men toepaste om in de geldbehoefte te voorzien deugde niet. Banken vallen om wanneer ze geen dekkingswaarde meer hebben.

  Hetzelfde is gebeurt door de toenemende geldbehoefte wegens de eenwording van Europa. Alle potentiële groeikandidaten; zoals Spanje; moesten van voldoende geld voorzien worden. Dat geld was er niet in voldoende mate. Banken pasten opnieuw de hefboom toe, ditmaal met staatsobligaties als onderliggende dekkingswaarde. Het geld wordt immers gegarandeerd in de toekomst terugbetaald. Banken en pensioenfondsen lopen opnieuw hetzelfe risico door overspeculatie. Natuurlijk groeide de economie in de nieuwe lidstaten, maar dit had vooral te maken met de inkomende geldstromen.

  Een economie moet uiteindelijk zelfdragend zijn. Ze kan niet op inkomende geldstromen blijven teren. Dan gaat ze tenslotte aan schulden ten onder.

  Het dempen van de crisis kan natuurlijk gedoseerd met nieuw geld voorlopig bestreden worden. Dat is hetzelfde als methadon aan een verslaafde
  verstrekken. Maar de echte oplossing is het zelfdragend maken van de economieën. Waarmee niet gezegd is dat geldcirculatie daar geen onderdeel
  van kan zijn. Zolang er geen nieuwe banen gecreëerd worden zal men wel moeten. Maar geldcirculatie is weer iets anders als instroom.

  Om te beginnen de boekhoudkundige blunder compenseren en vervolgens toezien of en waar de geldstroom tot een “valse” economie heeft geleid.

  Dat geldt dan ongetwjfeld voor de overheidsuitgaven, omdat die om te beginnen altijd al op geldstromen gebaseerd zijn en niet op economische effecten.
  De markt ontbreekt die de uitgaven corrigeert. Tot nu toe was dat tenminste het geval. Aan alles komt een eind.

  Beantwoorden
 2. M. van Diepen
  M. van Diepen zegt:

  Ophouden met dat negative gedoe. Nu zijn de beurzen eindelijk een keer positief, gaan jullie nog een negative stemming creëren.
  Als je ziek bent en je gaat er maar lekker negatief mee en overspreken, wordt je niet beter.
  Moet Beursbulletin hier nu ook aan meedoen ?
  groet Matthé

  Beantwoorden
 3. Serdal
  Serdal zegt:

  Beste Harm,
  Als ik dit allemaal lees denk ik dat ik een goede beslissing heb genomen om me te gaan vestigen in Turkije.
  De laatste jaren heeft Turkije een enorme economische groei gemaakt. Turkije heeft een jonge bevolking, wat op den duur een sterke economie zal gaan leiden.
  Ik denk dat turkse nederlanders eerder terug zullen gaan naar hun vaderland. Dit zal met zich nog grote problemen brengen in Europa dat alleen maar aan het vergrijzen is.

  Groet,
  Serdal

  Beantwoorden
 4. Harm
  Harm zegt:

  Beste Matthé,

  Ik vrees dat ik weinig invloed heb op de stemming op de beurs. Was het maar zo. Dan ging ik iedere dag vrolijke berichten plaatsen.

  Het enige dat ik doe, is de feiten weergeven.

  Ik ben bang dat de feiten zijn zoals ze zijn, zonder dat ik daar veel invloed op kan uitoefenen…

  Groet, Harm

  Beantwoorden
 5. Rob du Mee
  Rob du Mee zegt:

  Misschien een leken reactie. Maar is naast het kopen van Goud en Zilver, ook het kopen van goede aandelen, zoals b.v. Kon. olie (met rendement), of een huis in Spanje een goed alternatief?

  Beantwoorden
 6. M. van Turnhout
  M. van Turnhout zegt:

  Zou het geen tijd worden dat de regeringen eindelijk eens ophouden met enorme hoeveelheden geld te steken in absurde objecten.
  Neem de ontwikkelingshulp waarvan allang bewezen is dat het geld in de zakken van de grote bonzen verdwijnt en dus niets met de bevolking te maken heeft.
  Neem alle weggegooid geld wat aan diverse oorlogen wordt weggesmeten en die geen enkele zin hebben.
  neem al het geld dat al aan de Grieken is weggegooid en wat geen enkele oplosing brengt, die Grieken lachen zich kapot om al die onnozelaars die hun luilekker leventje financieren.
  Waarom moeten alle immigranten gefinancieerd worden en en bedolven onder alle gunsten die voor de eigen inwoners niet zijn weggelegd.
  Waarom worden de (bankrovers) zo royaal beloond met bonussen, buiten alles wat ze aan declaraties al binnen slepen, gewoon belachelijk.
  Waarom moet er zoveel geld worden weggegooid aan de Europese Unie en waarom moeten die zo goed beloond worden, gewoon om niets te doen dan de gewone werkmensen die toch al geen overschot hebben uit te zuigen en van hun laatste centjes te beroven.
  Geef die vermogenden nog wat meer hypotheekaftrek, kunnen ze lekker nog een duur jacht kopen of in het buitenland een leuke villa kopen van een paar miljoen.
  Laat ze nog een Betuwelijn aanleggen en flink wat frauderen en subsidies weggeven.
  De belastingbetaler draait er wel voor op.
  Oroficiat voor alle goede zorgen.

  M.v T.

  Beantwoorden
 7. De Wit
  De Wit zegt:

  De banken en Goldman Sachs zijn niet verantwoordelijk voor de huidige schuldencrisis. Het zijn de overheden die jarenlang boven hun stand hebben geleefd, niet alleen de PIGS-landen, maar ook Frankrijk, Engeland en België. Zij hebben allemaal een logge mastodont van een overheidsbureaucratie opgebouwd, die gewoonweg niet meer betaalbaar is. Dit heeft (vooral in België) geleid tot een tergend hoge belastingdruk, die de economie verstikt en leidt tot enorme werkloosheid. De vakbonden in België willen niet saneren, omdat het overheidspersoneel aangesloten is bij een vakbond en elk jaar lidgeld betaalt. De vakbonden zullen enkel maar wakker worden als het laat is en als wij inderdaad in faling zijn.

  Beantwoorden
 8. Harry Pronk
  Harry Pronk zegt:

  In welke valuta heb je de euro`s omgezet.
  Ik heb een HSBC account in Engeland dus ik zou heel snel mijn euro`s naar Engelse ponden kunnen omzetten.
  Is dit handig?

  mvrgr Harry Pronk

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.