ex dividend

Ex dividend betekent dat een aandeel geen recht meer geeft op het dividend over de voorafgaande periode.

Op de ‘record date’ wordt bepaald welke beleggers het aandeel in bezit hadden. Alleen deze beleggers hebben recht op het dividend.

Wil jij een jaarlijks rendement van 20,6% met een kleine portefeuille? Klik dan hier en meld je NU aan voor een GRATIS online training. 

Wat is ex dividend na datum?

Op ex dividend datum noteert het aandeel ex dividend.

De koers van het aandeel (voor opening van de beurs) wordt gecorrigeerd met de hoogte van het dividend.

Stel dat een aandeel op het slot van de dag voor ex dividend datum € 10, – noteert.

Als € 1 aan dividend wordt uitgekeerd, dan zal de (theoretische) openingskoers € 9, – noteren op de ex dividend datum.

Natuurlijk spelen ook andere factoren een rol, die de koers op dat moment bepalen. Het kan dus ook zijn dat een aandeel bijvoorbeeld op € 9,25 opent of juist lager, bijvoorbeeld vanwege slecht nieuws of het sentiment op de beurs(1, 2).

In onderstaande video geef ik een uitgebreide uitleg:

De oorsprong van dividend

Dividend, of ‘periodieke winstuitkering’ is ontleend aan het Frans ‘dividend’, meestal in het meervoud: ‘dividenden’.

In het Latijn: ‘dīvidendum’, oftewel ‘wat verdeeld moet worden’. Het werkwoord is ‘dīvidere’: verdelen, indelen of scheiden.

Dividenddata

Het is van belang om goed te kijken naar de dividend data die een onderneming publiceert. We zullen Royal Dutch Shell (RDS) als voorbeeld nemen:

Aankondigingsdatum: 26 juli 2012.

Ex dividend datum: 8 augustus 2012.

Record date: 10 augustus 2012.

Betaalbaarstelling: 20 september 20 2012.

Op aankondigingsdatum (announcement of declaration) geeft de onderneming aan hoeveel dividend er zal worden uitgekeerd en wanneer het dividend betaalbaar zal worden gesteld.

Op de ex dividend datum zal het aandeel ex dividend noteren en op ‘record date’ zal de onderneming nagaan welke aandeelhouders recht hebben op het uit te keren dividend. Aandelen worden 1 dag na aankoop of verkoop ‘gesettled’.

Dat betekent dus dat je als aandeelhouder recht hebt op dividend van RDS als je op 7 augustus 2012 of daarvoor de aandelen hebt gekocht. Iemand die op 8 augustus 2012 aandelen RDS gaat kopen, heeft dus geen recht op het (interim) dividend.

Betaalbaarstelling dividend

De betaalbaarstellingsdatum geeft aan wanneer de onderneming het dividend op de rekening van de dividendgerechtigde stort.

DividendPortefeuille

Niet elk aandeel met een hoog dividendrendement is een goede keuze. Aandelen met een relatief hoog dividend worden een interessante belegging als de betrokken bedrijven opnieuw (of meer) winst maken, hun koers in een opgaande trend zit en zij het dividend verhoogd hebben.

De aandelen die aan deze voorwaarden voldoen, zijn een veilige keuze. In de afgelopen elf jaar leverde een dergelijke werkwijze met de tien beste aandelen uit de Euronext 100 en Next 150 een samengesteld rendement op van 12,5% per jaar versus een jaargemiddelde van -2,6% voor de Eurostoxx 50, de Europese hoofdindex.

Meer over succesvol beleggen op donderdagavond om 20 uur tijdens de LIVE online training:  

“Hoe succesvol beleggen zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën.”

Zeer waardevol voor zowel beginnende en meer ervaren beleggers. Ik onthul hierin 3 belangrijke geheimen:

Geheim # 1 Hoe u 20,6% rendement per jaar maakt zonder stress en in minder dan 10 minuten per week met behulp van het geheime systeem dat succesvolle beleggers gebruiken.

Geheim # 2 Waarom je maar 250 euro nodig hebt om te beleggen en geen jarenlange training nodig hebt of jaren te moeten wachten op het resultaat.

Geheim # 3 Waarom dure bankiers of beleggingsadviseurs je schade toebrengen en niet jouw belang voorop stellen (ben je de financiële crisis vergeten, die door de bankiers is begonnen?)

Meld je aan op https://beleggen.com/training

Ik hoop dat je er bij bent om succesvoller te worden met je financiën.

Met vriendelijke groet,

Harm van Wijk

PS de online training “Succesvol beleggen in nog geen 10 minuten per week.” onthult wat elke belegger moet weten over selecteren van winnende aandelen. Meld u nu aan: https://beleggen.com/training

Gratis handleiding van drs Harm van Wijk
Maak winst op de beurs zonder veel risico te lopen
Werkt zelfs als je weinig tijd hebt.

Wilt u ook een hoger rendement met een lager risico maar dan zonder extra inspanning? Schrijf u nu in en profiteer direct. Kijk op https://slim.beleggen.com/tradingnavigator  voor meer informatie.

Met de Trading Navigator bent u in staat om de dividendaandelen te analyseren op objectieve basis. Er ontstaat een koopsignaal wanneer de dividendaandelen in een stijgende trend zitten. Ook volgt er een verkoopsignaal wanneer de stijgende trend wordt verlaten of wanneer de koers daalt tot onder de stop loss.

Zo worden dalende periodes grotendeels vermeden en gebruik gemaakt van een langere periodes dat aandelen in een stijgende trend zitten. Hieronder is het resultaat te zien van deze methode ten opzichte van de AEX-index.

backtest trend dividend

De DividendPortefeuille laat een mooi rendement zien:

dividendportefeuille

Gestructureerde vermogensgroei Laat je vermogen consistent groeien met aandelen. Kijk voor je mogelijkheden

Bronnen:

  1. https://academic.oup.com/rfs/article-abstract/7/4/711/1598004
  2. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3533144