Exchangeable obligatieDe exchangeable obligatie (exchangeable bond) is een variant van de converteerbare obligatie. De werking is vergelijkbaar als die van een converteerbare obligatie, die een uitoefenrecht heeft op de eigen aandelen van de uitgevende onderneming.

Exchangeable obligatie: andere aandelen dan uitgevende onderneming

Daarentegen heeft een exchangeable obligatie betrekking op andere aandelen dan die van de uitgevende onderneming. Dat kunnen aandelen zijn van een dochteronderneming, maar ook van een ander bedrijf waarin de uitgevende onderneming een belang heeft.

Exchangeable obligatie voorbeeld

Stel dat Philips kan een exchangeable obligatie, kortweg exchangeable genoemd, wil uitgeven en dat het aandelen ASML in bezit heeft. Dan kan Philips dus een exchangeable uitgeven met een uitoefenrecht op ASML in plaats van eigen aandelen Philips.

Hybride effect

Exchangeable obligatie wordt ook wel afgekort als XB en is dus een soort hybride effect, dat bestaat uit een obligatie (vreemd vermogen) en een uitoefenrecht om aandelen van een ander bedrijf dan de uitgever te krijgen.

Exchangeable obligatie prijsvorming

De prijsvorming van een exchangeable obligatie is vergelijkbaar met die van een exchangeable obligatie. De prijs van exchangeable obligatie wordt bepaald door de prijs van de obligatie en de prijs van het uitoefenrecht.

Keuzemogelijkheid is embedded optie

Exchangeable obligaties kunnen worden omgezet in een vooraf vastgesteld aantal aandelen, dat door de uitgevende onderneming wordt bepaald. Deze keuzemogelijkheid die de belegger heeft, wordt ook wel een ‘embedded optie’ genoemd.

Wanneer uitoefening lucratief?

De belegger zal alleen gebruik maken van zijn omwisselrecht als de aandelenkoers, waarop het uitoefenrecht betrekking heeft, dermate is gestegen, waardoor omzetting in aandelen lucratief is. De prijs van de converteerbare obligatie is, naast de rentestand en kredietwaardigheid van de (uitgevende) onderneming, ook afhankelijk van de koers van het aandeel waarop het uitoefenrecht betrekking. Bij een exchangeable obligatie spelen dus factoren een rol, die ook bij de waardering van opties van belang zijn, zoals dividend en looptijd.

ProtectiePortefeuille

De afgelopen jaren waren niet het makkelijkste voor beleggers. Sinds 2008 is de AEX ongeveer gehalveerd. Toch hebben wij en onze abonnees van de ProtectiePortefeuille een mooi rendement behaald in deze periode.

Door zowel shortposities als long middels Turbo’s, Speeders en Sprinters, is het resultaat fors gestegen. Een goede strategie is dus van grote waarde. Gelukkig staan de kosten van een abonnement op de ProtectiePortefeuille in geen relatie tot de opbrengsten.

U kunt ook profiteren van de ontwikkelingen van obligaties, edelmetalen en/of uw portefeuille beschermen. Met een abonnement op deze modelportefeuille ontvangt u direct onze informatie.

Kijk op https://beleggen.com/protectieportefeuille voor meer informatie.