Fagron gaat een gezonde toekomst tegemoet in Nederland en Belgie

Fagron heeft een dubbele notering en is opgenomen in zowel de BEL Mid index (BEL 20) als de Amsterdam Smallcap Index (AScX). Dit aandeel heeft eigenlijk zowel de Belgische als de Nederlandse nationaliteit. Naar Belgische normen is het dus een middelgroot bedrijf, naar Nederlandse normen een small cap. Dat verhaal verdient uiteraard een woordje uitleg. De Fagron koers evolueert op beide beurzen uiteraard in dezelfde richting.

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ zodat ook jij winst maakt op de beurs.

De handleiding is gratis en laat je zien hoe je succesvol belegt, zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën. Klik op de link om te downloaden: https://www.10stappen.com

Fagron met een dubbele notering

Het verhaal van de dubbele notering is eigenlijk heel eenvoudig. Fagron, tot 31 december 2014 Arseus genaamd, is een Belgisch-Nederlands beursgenoteerde onderneming op het gebied van gezondheidszorg. Het hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam, maar het bedrijf is geregistreerd in het Vlaamse Nazareth. Het was voorheen een divisie van het Belgische bedrijf Omega Pharma en is in 2007 afgescheiden van dit concern middels een beursgang. Het bedrijf is actief in 30 landen en heeft ongeveer 2000 werknemers. Het verhaal van de dubbele nationaliteit is misschien wat verwarrend, maar het is nu eenmaal zo. De beleggers zijn er aan gewend en de Fagron koers ondervindt er geen hinder van.

Van de ene beursindex naar de andere

Op basis van de Fagron koers heeft het aandeel een aantal verschuivingen mee gemaakt wat opnames in de verschillende beursindices betreft. Op de Brusselse beurs stellen zich geen problemen. Daar maakt Fagron gewoon deel uit van de BEL Mid index. In Nederland ligt de situatie iets anders. Het aandeel Fagron/Arseus was vanaf maart 2014 opgenomen in de AMX Index aan Euronext maar werd in maart 2016 verdrongen naar de AScX Index. In juni 2019 keerde het aandeel terug in de AMX-index.

Geschiedenis Fagron begint bij Omega Pharma

De wortels van Fagron liggen bij de Belgische ondernemer Marc Coucke en zijn Nederlandse collega Jer van Geveren. Marc Coucke is in eigen land vooral bekend als voorzitter van voetbalclubs als KV Oostende en Anderlecht. Die zag zijn bedrijf Omega Pharma groeien als kool. Dit Omega Pharma nam reeds lange tijd kleinere bedrijven over en richtte ook verschillende gespecialiseerde divisies op. Dit kaderde in de buy-and-build-strategie van het bedrijf. Een belangrijke overname was die van het Nederlandse bedrijf Fagron in 2000. Dat bedrijf stond onder leiding van de Nederlander Ger van Jeveren, inmiddels ook een bekende figuur in de bedrijfswereld. Van Jeveren had namelijk zijn eigen succesverhaal geschreven.

Ook Arseus duikt op in verhaal geschiedenis Fagron

Fagron werd in 1990 opgericht door Ger van Jeveren en verdeelde grondstoffen voor medicamenten. En dan duikt Arseus op in het verhaal. Dit Arseus werd in 2006 opgericht als een koepel voor 35 bedrijfjes, waardoor het eerste beschikbare jaarverslag dateert van 2007. Arseus was de integratie van de “professional healthcare division” (B2B) van Omega Pharma. Op weg naar de totstandkoming van de koers Fagron ging Arseus in 2007 naar de beurs na een managementbuy-out. Op de achtergrond bleven Omega Pharma en de figuur van Marc Coucke nadrukkelijk aanwezig. Dat zou nog een tijdje zo blijven, maar de veranderingen bij de bedrijfsstructuur voltrokken zich snel.

Wat doet Waterland in het verhaal over Fagron?

Omega Pharma behield toen nog 24% van de aandelen van Arseus, maar ook dat bleef niet zo. In november 2009 verkocht Omega Pharma haar belang in Arseus aan het financieel fonds Waterland. Daarmee verdween de figuur van Coucke niet helemaal naar de achtergrond. Via Couckinvest behield Marc Coucke nog 11% van de aandelen. In 2014 verkocht Coucke nog meer aandelen van Arseus, zodat zijn belang daalde tot 8 à 9%. Deze Belgische ondernemer had namelijk besloten om zich met andere zaken gaan bezig te houden.

GRATIS HANDLEIDING VAN DRS. HARM VAN WIJK

Big Pharma en de strijd tegen het coronavirus https://www.30aandelen.nl/big42183810

De Fagron koers tegen de achtergrond van de samenstelling van Arseus

Fagron bleef de grootste poot van Arseus. Daarom is het belangrijk voor de koers van Fagron dat we eens kijken naar de geschiedenis van het bedrijf.Belangrijk voor het begrijpen van de Fagron koers is dat Arseus vanaf 2006 (voorlopig) werd opgedeeld in vier grote divisies. Dat waren meer bepaald de volgende:

Fagron

Op de eerste plaats is er natuurlijk Fagron zelf. Fagron is de afdeling voor magistrale bereidingen en is anno 2014 actief in 30 landen. Fagron ontwikkelt en verkoopt recepturen, instrumenten en farmaceutische grondstoffen voor magistrale bereidingen en verspreid ook eigen cosmetische producten. De omzet van Fagron besloeg oorspronkelijk zo’n 35% van Arseus en was goed voor 49% van het EBITDA. In 2000 werden naast Fagron nog twee andere Nederlandse bedrijven die actief waren op vlak van magistrale bereidingen overgenomen: het in 1897 opgerichte Spruyt-Hillen en Bufa. Beide behoren tot de Fagron-divisie. Al deze wijzigingen hadden natuurlijk invloed op de Fagron koers.

Arseus Dental

Arseus is ook actief in de sector tandverzorging, wat ook belangrijk is om de evolutie van de Fagron koers in het verleden te begrijpen. Arseus Dental is de afdeling voor tandheelkundige producten. Deze divisie verkoopt tandheelkundige apparatuur, instrumenten en verbruiksgoederen en produceert hoge-precisieonderdelen en –instrumenten voor tandheelkunde en orthopedie. Aanvankelijk was Arseus Dental goed voor zo’n 39% van de omzet en 29% van de totale EBITDA. Arseus Dental werd in 1999 opgericht onder de naam “Omega Dental”. Omega Dental ontstond door het overnemen door Omega Pharma van ABC Dental Group, Servidental, OHC, JJ Maes-Sygma, Dental Group 2000 en de Lamoral groep. Later werden internationaal nog meer kleinere bedrijven overgenomen die actief waren op vlak van tandheelkunde. Zo ontstond binnen het bedrijf een dochter van meer dan behoorlijke afmetingen.

Arseus Medical

Zo belanden wij bij de derde divisie. Arseus Medical is de afdeling voor gezondheidszorgproducten en verkoopt medische, chirurgische, ziekenhuis- en andere gezondheidszorgproducten. In 2006 stond Arseus Medical voor 17% van de omzet en 5% van de EBITDA van Arseus. Arseus Medical werd in 2002 opgericht onder de naam “Omega Medical”. Omega Medical ontstond door meerdere overnames in België en Nederland, waaronder Van Hopplynus Ophtalm, HCC, Distribal, Nova Medica, Medical Quick Supplies en Schinkel Medical. Al deze bedrijven werden samengevoegd onder één noemer. Zo kreeg Arseus Medical stilaan vorm.

Corilus

Arseus was ook buiten de eigenlijke medische wereld actief. Corilus was de IT-afdeling en ontwikkelt software voor verschillende terreinen in de gezondheidszorg. In 2006 stond Corilus voor 9% van de omzet en 17% van de EBITDA van Arseus. Corilus werd in 1998 opgericht onder de naam “OmegaSoft”. OmegaSoft ontstond door de overname van Competel Pharma Systems, Competel Software Development, ICS, Farmix, Cogestic en A2I. Voor de Fagron koers is het gewicht van deze divisie minder belangrijk. Toch is het belangrijk om ze te vermelden

Wijzigingen in de samenstelling van de structuur van het bedrijf

Wij geven het eerlijk toe, heel doorzichtig is het verhaal van de Fagron koers niet. In 2012 werd de divisiestructuur van Arseus gewijzigd. Arseus Dental en Arseus Medical verdwenen als divisies en werden vervangen door Healthcare Solutions en Healthcare Specialities. Healthcare Solutions bundelt de dentale en medische distributieactiviteiten. Healthcare Specialities bundelt de bedrijven die nieuwe dentale en medische producten ontwikkelen en op de markt brengen. Verder bleef de vierdelige divisiestructuur behouden. Maar dat zou niet zo heel lang meer duren.

2014 een ander belangrijk jaar voor de Fagron koers: van vier naar drie divisies

Het management bleef sleutelen aan de structuur van het bedrijf, echter zonder veel invloed op de Fagron koers. In februari 2014 werd beslist een grondige herschikking van de samenstelling van Arseus door te voeren. Het grootste deel van Healthcare Solutions en Healthcare Specialities werd verkocht en dat had zo zijn redenen. Deze activiteiten rendeerden reeds geruime tijd minder, waardoor een oplossing werd gezocht en gevonden. In de plaats kwam de divisie “HL Technology”. Begin 2014 had Arseus dus een driedelige divisiestructuur:

Fagron

Corilus

HL Technology, deze divisie bundelde de activiteiten rond de ontwikkeling en productie van apparatuur voor de dentale en orthopedische industrie. Ze is in Zwitserland gevestigd en had voordien de naam “Hader SA”. HL Technology omvat Hader SA, Liengme en Rocam (overblijvers van het vroegere Healthcare Solutions en Healthcare Specialities) maar was veruit het kleinste onderdeel van Arseus: in 2013 stonden deze voor 3% van de omzet. Een afstoten van deze activiteit lag dan ook voor de hand en zou niet lang op zich laten wachten.

Nog in 2014 en ook belangrijk voor de Fagron koers: van drie naar twee

Half 2014 werd bekendgemaakt dat Arseus ook Corilus zou verkopen. Er blijven dan slechts twee divisies over, te weten Fagron en HL Solutions. In november 2014 kwam de logische aankondiging dat de naam vanaf 2015 terug wordt gewijzigd in Fagron. De strategie van overnames binnen de sector (buy and build) bleef echter behouden. Maar de Fagron koers kreeg nog een flinke pad in de korf gezet door de rechter.

Fagron week

Fagron koers in vrije val

In dat verband moet een gerechtszaak worden vermeld die grote gevolgen had voor die Fagron koers. Op 15 juli 2015 trof het Europese Hof vonnis in een zaak tegen de Zweedse producent Abcur. Hierin werd uitgesproken dat het doorleveren van eigen bereidingen is verboden. De koers van het aandeel Fagron daalde toen dit vonnis gepubliceerd werd meteen fors. Op 30 november 2015 werd de Fagron koers op de AMX zelfs opgeschort na een koersdaling binnen 2 uur van meer dan 30%. Na hervatting van de handel sloot het aandeel die dag ruim 36% lager.

De geschiedenis van de Fagron koers en de figuur van Ger van Jeveren

Van lokale speler tot wereldwijd marktleider en consolidator in de markt van magistrale bereidingen in slechts 25 jaar, je moet het kunnen. Fagron werd zoals hierboven al gezegd in 1990 opgericht in Rotterdam door Ger van Jeveren.[2] Door een voortdurende focus op innovatie, kwaliteit en oplossingsgericht denken, bracht Ger van Jeveren Fagron, in slechts 7 jaar naar een leidende marktpositie in de markt van de magistrale bereidingen in Nederland. Van Jeveren bleek de juiste instelling te hebben om het bedrijf in een snel groeiproces te brengen. Met een positief gevolg voor de koers van Fagron.

Wat zijn de sterke punten van Fagron?

Wat heeft dit bedrijf groot gemaakt en wat ondersteunt de koers van Fagron. Kort samengevat: de succesvolle strategie die gericht is op het optimaliseren en het innoveren van magistrale bereidingen om zo tegemoet te komen aan de wereldwijd groeiende behoefte aan op maat gemaakte farmaceutische zorg. Daarnaast spelen ook het uniek business model en de investeringen in innovatie en productontwikkeling een rol. Deze factoren samen resulteerden in het feit dat Fagron momenteel wereldwijd marktleider is en actief is in 32 landen in Europa, Amerika, Azië, Midden-Oosten, Afrika en de Pacific. De producten van Fagron worden verkocht aan 200.000 klanten in meer dan 60 landen over de hele wereld.

Missie en strategie van Fagron

Wat kunnen wij nog meer zeggen over dit bedrijf? Marktleiderschap biedt belangrijke concurrentievoordelen, zoals de centrale inkoop van grondstoffen, optimaal gebruik van productiefaciliteiten en de wereldwijde uitrol van succesvolle en innovatieve producten en concepten. De strategie van Fagron is gericht op de optimalisatie en innovatie van het magistraal bereiden. Als een farmaceutisch, wetenschappelijk R&D compounding bedrijf wil Fagron het therapeutisch bereik van de voorschrijver vergroten, zodoende een op maat gemaakte farmaceutische zorg mogelijk te maken. Door zijn activiteiten ondersteunt Fagron de apothekers als uniek verkooppunt en verbetert de levenskwaliteit van de patiënt. Kwaliteiten die een rol spelen bij de totstandkoming van de Fagron koers.

Tenslotte nog dit

Om af te sluiten nog dit: wist u dat Fagron innovatieve afgewerkte producten en concepten voor specifieke segmenten in de gezondheidszorg op de markt brengt? Deze producten zijn van gestandaardiseerde kwaliteit voor de behandeling van o.a. alopecia, littekens, vitiligo, slikproblemen, etc. Wij geven een speciale vermelding voor de volgende producten:

Fagron Neogen™: Innovatieve haarverzorging met TrichoTech™ technologie op basis van plantenextracten.

Nourisil™ MD: Ultralichte, transparante en zelfdrogende siliconengel voor een geavanceerde behandeling van littekens.

MediSpend: Slikvloeistof voor vaste geneesmiddelen, vitamines en voedingssupplementen.

Pigmerise® MD: Ondersteunende behandeling van hypopigmentatie door vitiligo.

Conforma Hydrocortisone 1%: Geneesmiddel met 1% hydrocortisone acetaat, aangewezen bij acute en (sub)chronische, niet-microbiële huidaandoeningen.

Conclusie

Fagron is een aandeel met een lange voorgeschiedenis dat nochtans minder bekend is bij de beleggers. Mogelijk heeft de onduidelijke voorgeschiedenis gewogen op de Fagron koers. Nochtans moet het aandeel in staat worden geacht gezien de dubbele notering om zowel Belgische als Nederlandse beleggers aan te spreken.

Download Nu ‘7 geheimen van succesvol beleggen’ omdat u dan winst kunt gaan maken op de beurs.

Beleggen op de beurs is een goed idee, omdat u dan uw vermogen in tact laat en zelfs kunt laten groeien. Maar u moet wel weten wat u moet doen. Download nu de gratis handleiding ‘7 Geheimen van Succesvol Beleggen’  op  https://www.30aandelen.nl/optin-goud1597654353177

Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.