Februari 2008: begin van herstel

Na de valse start in januari, kunnen we spreken van een bescheiden herstel in februari. De AEX steeg in de tweede maand weliswaar 1,18%, maar wist het verlies in januari niet goed te maken. Het belangrijkste nieuws blijft de hypotheekcrisis, wat met name in de financiële sector stap voor stap zijn tol eist. Het aandeel Corporate Express dat een overnamebod kreeg, wist 103,9% in koers te stijgen. TomTom is na januari ook in februari de hekkensluiter.

De AEX, die sinds begin maart een nieuwe indeling heeft, is aangevuld met Tele Atlas en Corio. Interessant zal zijn welke aandelen er in 2008 weer zullen verdwijnen door de uitverkoop van de AEX. Hagemeyer gaat al definitief de AEX verlaten in maart en het lijkt een kwestie van tijd voor Vedior en AEX-nieuwkomer Tele Atlas.

Het beurssentiment van particuliere beleggers was overwegend negatief, tegen de kleine koersstijging van de AEX. Particuliere beleggers waren in februari duidelijk onzeker over de financials. ING, Aegon en Fortis verloren het vertrouwen van beleggers, terwijl het rendement in februari niet noemenswaardig afweek van de AEX. Het optimisme met betrekking tot SBM Offshore werd ook in koers tot uitdrukking gebracht. TomTom was de hele maand de gebeten hond en met een koersdaling van bijna 15% was dat een goede selectie.

Europa
De Europese aandelen wisten niet in koers te stijgen, hetgeen de Dow Jones Stoxx 600 in februari een daling van precies 1% opleverde. Hoewel 6 van de 18 sectoren stegen, was het beeld voor Europa verder overwegend negatief. De sector Basic Resources wist na de slechte maand januari nu 10,81% te stijgen. Oil&Gas volgt op gepaste afstand met +3,85%. De sectoren die het zwaar hadden, waren Telecommunications ( -6,92%) en Travel&Leisure (-5,54%). Ondanks de hypotheekcrisis wisten de Banken (-4,03%) en Insurance (-0,37%) de schade redelijk beperkt te houden.

Naast de rendementen zijn de winstbijstellingen van de analisten over februari ook interessant. Verontrustend is de verwachte winstdaling voor Europese aandelen. In de grafiek ziet u de verwachte winst voor de grootste 600 aandelen in Europa, becijferd door tientallen analisten. Omdat het een grote groep is, die de afgelopen maanden structureel de winsten naar beneden bijstelt, is dit opmerkelijk. Zeker nu in februari de winsten met maar liefst 5% omlaag geschroefd zijn. Het is lang geleden dat er een dergelijke grote neerwaartse bijstelling is geweest voor de gehele Europese aandelenmarkt. Vooral Banken (-22,0%) en Technology (-28,3%) hebben een grote impact op dit cijfer. Natuurlijk zijn er ook positieve uitschieters. Dit zijn de sectoren waarvan de winstverwachtingen fors naar boven zijn bijgesteld. Dit zijn Automobiles&Parts +9,3% en Chemicals +11,6%.

dow jones

Voor de Dow Jones Stoxx 600 is de daling van de verwachte winst na het uitbreken van de hypotheekcrisis in augustus 2007 in de grafiek duidelijk te zien. Het gevolg van de koersdalingen in 2008 is dat de koers/winstverhouding nu rond 11 ligt. Dit is in historisch perspectief niet duur te noemen en met een dividendrendement van 2,99% lijkt dit wel een bodem te zijn in deze onzekere tijden.

Eelco Ubbels

 

Eelco Ubbels is eigenaar van www.beurs-stemming.nl en Senior Vermogensbeheerder bij INMAXXA Vermogensbeheer, een onafhankelijke vermogensbeheerder met kantoren in Maastricht en Dronten, www.inmaxxa.nl en www.inmaxxa-research.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Eelco Ubbels geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als Senior Vermogensbeheerder bij INMAXXA Vermogensbeheer. Eelco Ubbels heeft op het moment van schrijven geen positie in genoemde fondsen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.