Filter de kansrijke aandelen

kansrijke aandelen filteren

Filter kansrijke aandelen door het kaf van het koren te scheiden. Je wilt namelijk wel de best presterende aandelen of indices binnen jouw selectie opnemen in jouw portefeuille. En je wilt daar natuurlijk een bewezen succesvolle methode voor gebruiken, zonder dat je een groot deel van je geld verliest. Maar hoe filter je kansrijke aandelen?

Want fouten maken kan veel emotionele gevolgen hebben en zelfs gevolgen voor of je het aandeel wel of niet weer gaat kopen. Eerdere ervaringen van beleggers met een aandeel beïnvloeden hun bereidheid om dat aandeel terug te kopen, zo blijkt uit onderzoek. Met behulp van gedetailleerde handelsgegevens van twee brokers toonden onderzoekers aan dat beleggers terughoudend zijn om aandelen terug te kopen die eerder met verlies werden verkocht. Hetzelfde geldt voor aandelen die in prijs zijn gestegen na een eerdere verkoop.

Expert Tip: Zelf je vermogen uitbouwen? Volg in dit bewezen systeem enkel de koop- en verkoopsignalen (groen en rood). Rendement gemiddeld 7,4% – 20,6%/jaar.  Bekijk je mogelijkheden hier

Onderzoekers stellen voor dat dit gedrag een weerspiegeling is van de emotionele reacties van beleggers op hun manier van handelen en van hun pogingen om afstand te nemen van negatieve emoties (bijvoorbeeld teleurstelling en spijt). Beleggers zijn teleurgesteld wanneer ze een aandeel met verlies verkopen en hebben spijt dat ze het aandeel ooit hebben gekocht; deze negatieve emoties weerhouden beleggers ervan om later aandelen terug te kopen die ze met verlies hebben verkocht. Nadat ze een aandeel hebben verkocht, zijn beleggers teleurgesteld als de koers van het aandeel blijft stijgen en hebben ze spijt dat ze het aandeel überhaupt hebben verkocht; deze negatieve emoties weerhouden beleggers ervan om aandelen terug te kopen die zijn gestegen sinds ze zijn verkocht.

Beleggers doen dus aan versterkend leren door aandelen terug te kopen waarvan de eerdere aankoop positieve emoties opriep en aandelen te vermijden waarvan de eerdere aankoop in negatieve emoties resulteerde(1).

Dus hoe pak je dit nu goed aan en hoe zorg je ervoor dat emotie je niet in de weg zit?

Spaargeld investeren

In de jaren 90 verloor ik 90% van mijn portefeuille. Ik was ongeveer 20 jaar oud en studeerde economie en leerde over investeren op de universiteit. Ik besloot mijn spaargeld te investeren. Geld wat ik verdiend had door kranten te bezorgen (zelfs met wind en regen en gladde wegen vanwege de sneeuw) en het werken in een kledingwinkel.

Werk niet voor je geld, laat geld voor je werken

Ik werkte hard voor mijn geld en het kostte mij jaren om een ​​paar duizend euro bij elkaar te krijgen. Ik verloor het in een paar weken. Net als jij waarschijnlijk, dacht ik dat als ik mijn geld zou beleggen, mijn geld voor mij zou werken.

“Als je geen manier vindt om geld te verdienen terwijl je slaapt, zul je werken tot je sterft.” Warren Buffett

Iedere persoon kan succesvol zijn met beleggen

Ik besloot om bewezen strategieën te zoeken om geld te verdienen op de beurs en bestudeerde de succesvolle beleggers. Ik heb veel dingen geprobeerd en duizend manieren gevonden die niet werkten. Net als Thomas Edison voelde ik dat ik dichterbij kwam om te ontdekken wat wel werkt. Ik geloof dat elke persoon een succesvolle belegger kan zijn met behulp van onderstaande 3 stappen proces (analyse, koop en verkoop).

frame work succesvol beleggen WorkFlow-Arrow stap stappen methode

Particuliere beleggers bakken er niks van

90% van de particuliere beleggers scoort slechter dan een index, zo leerde ik uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht. De Universiteit van Maastricht deed onderzoek onder 70.000 cliënten van Alex.nl. De klanten van de Alex verloren in de periode januari 2000 tot en met maart 2006 gemiddeld 1,76% per maand.

“Kom bij ons, want al onze klanten verliezen geld…”

In het Financieel Dagblad van 1 augustus 2018 stond een artikel over de aanbieders van Cfd’s: “Vanaf nu zijn ze verplicht te melden hoeveel procent van hun klanten verlies lijdt.

70 procent CFD beleggers verliest geld FD

Alle partijen zitten grofweg tussen de 60% en 90%.” Tussen 60 en 90% van de particuliere klanten verliest dus geld. Ten opzichte van 2007 is er helaas nog niet veel veranderd.

70 procent CFD beleggers verliest geld FD grafiek

Wat de 1 verdient, verliest de ander

Nu is dat niet zo gek, wanneer je bedenkt dat doorgaans de winst van de ene belegger, het verlies van een andere belegger betekent. Een particuliere belegger moet het opnemen tegen grote professionele beleggers, zoals banken, pensioenfondsen en bijvoorbeeld Warren Buffett.

In je eentje voetballen tegen wereldkampioen Frankrijk?

Wie denk jij dat er wint, wanneer jij het in je eentje moet opnemen tegen een team van professionals? Vergelijk het met een voetbalwedstrijd waarbij jij in je eentje op het veld staat tegen wereldkampioen Frankrijk. Dan is het ineens niet meer zo gek dat de meeste particuliere beleggers verliezen, toch?

Luister niet naar analisten wanneer je kansrijke aandelen zoekt

Nu zijn er op de beurs diverse soorten beleggers. Je hebt kleine luidruchtige beleggers die voortdurend roepen wat je moet doen. Zij vertellen overigens meestal wat je moet kopen, maar nooit wat je moet verkopen. Vaak roepen dit soort analisten, die vaak afkomstig zijn van banken (waar jij het nu net tegen moet opnemen), dat je iets moet kopen omdat het goedkoop is. Luister niet naar dit soort mensen! Ik zal zo laten zien, dat je juist beter iets kunt kopen wat duur is.

Beleggers praten elkaar na

Daarnaast zijn er beleggers, die elkaar napraten. Iedereen papegaait elkaar maar een beetje na. Je moet nu bijvoorbeeld in waterstof, in internetaandelen of in de ‘Aziatische tijgers’ beleggen. Vaak roepen ze het hardst, vlak voor dat een bubbel barst…

Iedereen heeft een belang

Daarnaast hebben we nog beleggers, die je op het verkeerde been proberen te zetten. Ze willen bijvoorbeeld zelf graag van hun aandelen af en proberen anderen enthousiast te maken om (hun) aandelen te kopen. De CEO’s van een bedrijf bijvoorbeeld proberen beleggers ook enthousiast te maken voor hun bedrijf. En je hebt de grote olifanten, de grote pensioenfondsen, verzekeraars en bijvoorbeeld Warren Buffett.

De grote succesvolle beleggers

Deze grote olifanten vertellen je van tevoren niet wat zij gaan doen en wat kansrijke aandelen zijn. Maar omdat ze zo groot zijn, is hun spoor vrij eenvoudig te volgen. Het enige dat je dus hoeft te doen, is het spoor van de grote olifanten te volgen.

Volg het spoor van de grote succesvolle beleggers

Als ze naar het noorden gaan, dan stijgen de koersen en ga je dus mee en als zij naar het zuiden gaan, dan stap je uit. Laat de grote jongens het zware werk maar doen en wij profiteren mee. Dus volg de olifanten, de grote, succesvolle professionele beleggers.

Een van de rijkste mensen op aarde

De koers van Berkshire Hathaway, het beleggingsfonds van Warren Buffett, groeide van circa $ 18 in 1964 naar meer dan $ 300.000 in 2020. Dat is een rendement van circa 20% per jaar. Indrukkend toch? Warren Buffett kocht op 12 december 1962 overigens al zijn eerste Berkshire Hathaway-aandelen voor $ 7,50.

Kansrijke aandelen Berkshire Hathaway Inc

Warren Buffett heeft dus een bewezen succesvolle methode om geld te verdienen. Er zijn maar weinig beleggers, die dit succes hebben behaald. Wat er gebeurt wanneer je 20% rendement per jaar maakt? Het heeft ervoor gezorgd dat Warren Buffett nu 1 van de rijkste mensen op deze aarde is.

Kiest Warren Buffett nog steeds kansrijke aandelen?

Overigens heeft Warren Buffett in de afgelopen 20 jaar geen ‘Alpha’ meer gehaald. Dat wil zeggen, dat hij al twee decennia niet in staat is geweest om de index (de S&P 500) te verslaan. Hij miste de enorme technologietrend en zette juist in op de retailsector, die het niet goed deed. Ondanks alles, blijft het natuurlijk een geweldige prestatie.

Berkshire Hathaway Inc vs SP500

Elke belegger is geïnteresseerd in het kennen van de juiste timing voor investeringen en in de beste manier om te beleggen. Om het beschikbare geld te beleggen moet de belegger bereid zijn een juiste absolute waarde voor de aandelen in kwestie te betalen. Het is echter niet gemakkelijk voor de belegger om de werkelijke waarde van de aandelen te kennen. Specifieke analyses kunnen worden gebruikt om het aandeel voor investeringen te selecteren, zoals fundamentele analyses en technische analyses(2).

Onderzoek van de London Business School

Een onderzoek dat werd uitgevoerd door Dimson, Marsh en Staunton van de London Business School bevestigt dat je de stijgers moet kopen. De onderzoekers bekeken de grootste 100 aandelen op de Britse aandelenmarkt sinds 1900 tot eind 2009.

Momentum in financial markets

Koop de winnaars

Wanneer je iedere maand de 20% winnaars van de voorgaande 12 maanden zou hebben gekocht, dan was £1 in 1900 gegroeid naar £ 2,3 miljoen. £1 in 1900 belegt in de 20% verliezers zou aangegroeid zijn tot slechts £ 49. £1 in 1900 belegt in de 60% middenmoters zou aangegroeid zijn tot nog geen £ 20.000.

Momentum in financial markets Ride the wave

Het momentumeffect is overal

Dus £ 49, £ 20.000 of £ 2,3 miljoen als resultaat van je keuze om stijgers te kopen. Wat zou jij liever hebben? £ 49 (3,6% per jaar), die £ 20.000 (9,4% per jaar), of the £ 2,3 miljoen (14,23% per jaar)? Dan weet je dus wat je moet doen. Dimson, Marsh en Staunton onderzochten vervolgens 19 markten over de hele wereld. In 18 markten was sprake van een significant momentum effect.

Momentum is voor winnaars

Kleine verschillen hebben grote gevolgen

Merk overigens op, dat een relatief klein verschil per jaar (3,6%, 9,4% of 14,23% rendement) over een langere periode een enorme invloed heeft (£ 49, £ 20.000 of £ 2,3 miljoen).

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ en maak winst op de beurs: https://www.10stappen.com

Wetenschappelijk bewezen methode…

Er is dus een wetenschappelijk bewezen methode om geld te verdienen op de beurs. Koop dus de winnaars, bijvoorbeeld door elke maand te kijken welke aandelen het in de voorgaande 6, 9 of 12 maanden goed hebben gedaan. Een ander onderzoek, gebaseerd op Professor Kenneth French’s data library toont dat zowel de kleine als grotere aandelen met momentum bijna 10% per jaar meer stegen.

…maar het is niet ieder jaar feest

Een woord van waarschuwing: wanneer de markt een scherpe draai laat zien, zoals in 2009, dan kan dit leiden tot verliezen van bijvoorbeeld 46% op de Britse markt en 53% in Amerika, volgens de onderzoekers. Andere slechte jaren waren 1975, 2000 en 2003. Een mooie strategie, waarmee door diverse onderzoekers (Werner de Bondt en Richard Thaler of Joëlle Miffre en Georgios Rallis van de Cass Business School in Londen) aangetoond is, dat je de markt kan verslaan. Maar kan het beter?

Trendvolgend beleggen

Een hiervan afgeleide methode is het trendvolgend beleggen. Het kopen van aandelen, die in een stijgende trend zitten, in combinatie met een stop loss. Hierdoor kan je een bredere spreiding aanbrengen dan bijvoorbeeld de top 20% of top 30%.

Software voor makkelijker en sneller analyseren van kansrijke aandelen

Om het mijzelf makkelijker te maken, heb ik software, de Trading Navigator, laten ontwikkelen, waarmee ik in enkele minuten per week objectief kan vaststellen welke van de 30 geselecteerde aandelen (uit stap 4) in een stijgende trend zit en dus kansrijke aandelen zijn. Op www.beleggen.com/10stappen kan je een link vinden naar een video, waarin ik laat zien hoe ik in enkele minuten de hele markt analyseer.

The trend is your friend

Uit mijn onderzoek bleek, dat wanneer je kijkt naar de koersen op dagbasis, je te veel last hebt van ‘ruis’. De koersen stuiteren op dagbasis alle kanten op. Wanneer je kijkt naar de koersen op maandbasis, ben je vaak te laat met instappen en te laat met uitstappen. Wanneer we naar de koersen op weekbasis kijken, blijkt dit het beste te werken.

Software ondersteund door diverse partijen

Mijn software, die wordt ondersteund door bijvoorbeeld Binck, TradingView.com en Wall Street Pro, filtert de aandelen die op de korte, middellange en lange termijn in een stijgende trend zitten en geeft dan een koopsignaal. De aandelen die op de korte, middellange en lange termijn in een dalende trend zitten, krijgen een verkoopsignaal.

Trend op de korte, de middellange en de lange termijn

Het enige dat je eigenlijk doet, is het zoeken naar een trend op de korte, de middellange en de lange termijn. Zo kijk je eerst of de lange trend stijgt, dan of de middellange trend stijgt en tot slot of er sprake is van een stijgende trend op korte termijn. Pas dan geeft de software een groene pijl en mag je instappen.

Objectief filteren in enkele minuten per week

Op deze manier kan jij de aandelen objectief filteren en kost het je slechts enkele minuten per week. In het overzicht hieronder zie je de resultaten per AEX-aandeel over de afgelopen decennia.

Een bewezen systeem voor kansrijke aandelen

Niet alle aandelen doen het overigens even goed. Een aandeel dat al jaren daalt, zal niet veel opleveren. Maar het gaat om spreiding, een bewezen systeem en het volgen van een trend. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het gebruik van een hefboom in combinatie met deze aandelenstrategie. Maar ook het combineren van de trendvolgende strategie met opties is erg interessant.

Combineer strategieën

Want een trendvolgende strategie doet het uitstekend in een stijgende trend. Als je deze strategie combineert met een strategie die het goed doet in een zijwaartse of in een dalende markt, dan ontstaat een stabiel maandelijks inkomen. Had je dit systeem blind gevolgd, dan had je sinds 1993 gemiddeld ruim 20,6% per jaar verdiend. Niet slecht toch?

Aalberts 46% Heineken 21%
AB Inbev 22% ING 17%
Aegon 43% KPN 20%
Ahold 13% Philips 24%
Air France 11% Randstad 73%
Akzo 7% RDS 7%
Arcelor Mittal 34% Relx 10%
ASML 42% SBM 26%
BAM 25% TomTom 25%
Boskalis 33% Unibail 7%
Corio 6% Unilever 11%
DSM 6% Vopak 15%
Fugro 39% Wolters Kluwer 17%

Beschrijf voor jezelf exact wanneer je koopt en wanneer je verkoopt. Het is van groot belang dat je je handelsregels vastlegt in een handelsplan. Vooraf ben je nog objectief, maar als je een positie hebt, dan gaan emoties meespelen.

Ga naar www.beleggen.com/10stappen om de bijbehorende trainingen van stap 5 Filter de kansrijke aandelen te bekijken.

Harm van Wijk

Zie ook https://beleggen.com/zorg-voor-een-succesvolle-mindset/

en

Pin deze infographic als geheugensteuntje:

Filter kansrijke aandelen

Bronnen:

  1. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1509/jmkr.48.SPL.S102
  2. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3167150
2 antwoorden
  1. Johan de Bruijn
    Johan de Bruijn zegt:

    Heel erg interessant. Ik zal alles nog eens goed bestuderen en mij de adviezen ter harte nemen. Hartelijk dank en vriendelijke groeten

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.