Financieel analfabetisme funest voor vertrouwen

Op de blog van BNR kwamen we een interessante post tegen, over Financieel Analfabetisme. Bij Beleggen.com hameren we aldoor op het vergroten van uw Financieel IQ. Maar waarom is dat dan zo belangrijk? Omdat mensen met een hoog Financieel IQ gemiddeld 81.000 euro meer vermogen hebben. Maar er zijn meer redenen om uw Financieel IQ bij te spijkeren. Koningin Maxima gaf op 12 november in New York in een speech.

De New York Stock Exchange Euronext vierde op 12 november dat haar Nederlandse filiaal honderd jaar geleden een pand aan het Beursplein 5 betrok. Reden voor de Amerikaanse eigenaren om koningin Maxima uit te nodigen dit heugelijk feit te komen vieren.

De  Amsterdamse effectenbeurs is overigens veel ouder dan 100 jaar. Het is de oudste beurs ter wereld (402 jaar, om precies te zijn). Maar op de beurs van Amsterdam gebeurt helemaal niks. De vloerhandel is vervangen door computers die in Londen staan.

Maar de Amsterdamse beurs komt met groots nieuws. Net als Ajax of Heineken komt de AEX straks met een heuse experience. Zo worden bezoekers met wat show meegenomen in de geschiedenis en de rol van de beurs. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat de beurs een rol speelt in de financiering van bedrijven. De gewone man kan in de experience even ‘beurshandelaar’ zijn. Maar helpt het ook om hun Financieel IQ te verbeteren – en dus hun financieel analfabetisme te verlagen?

Financieel analfabetisme in rede koningin Maxima

Koningin Maxima was er in haar rede voor de New York Stock Exchange zeer duidelijk over: het gaat niet alleen om de beurs maar om omgaan met geld in brede zin. Als mensen grip hebben op hun geldzaken, hebben ze meer vertrouwen in hun eigen kracht en mogelijkheden. Ze worden ‘weerbaarder’.

Maxima: “Wist u dat twee van de drie jongeren moeite hebben om met geld om te gaan? Een op de drie neemt zelfs onverantwoorde risico’s. Wist u dat een kwart van de Nederlanders zich helemaal niet verdiept heeft in zijn of haar pensioensituatie? En dat een derde zegt weinig verstand te hebben van financiële producten? Dat zijn confronterende cijfers”.

Natuurlijk zou het beter zijn als scholen al zouden beginnen, maar zo is het eenvoudig niet. En vroeger al helemaal niet. Bij Beleggen.com / BeursBulletin.nl geven we veel kennis weg waarmee u uw Financieel IQ kunt verhogen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.