Formuleer doel

Voordat je gaat beleggen, is het belangrijk dat je goed nadenkt over jouw doel. Niet alleen zorgt dit ervoor dat je de juiste beslissingen kunt nemen bij de andere stappen, het zorgt er ook voor dat je de juiste motivatie hebt. Beleggen is simpel, maar helaas niet altijd gemakkelijk.

Start met het doel voor ogen

Steven Covey noemt 1 van de 7 eigenschappen van effectief leiderschap, dat je begint met het doel voor ogen ‘Start with the end in mind’. Napoleon Hill noemde het: een doel is een droom met een einddatum. Met een helder en inspirerend doel, wordt de kans op succes groter.

 

‘Kunt u mij misschien vertellen welke weg ik van hieruit moet nemen?’

‘Dat hangt er vanaf waar je heen wilt’, zei de Kat.

‘Dat maakt niet zo veel uit…’ zei Alice.

‘Dan maakt het ook niet uit welke weg je neemt’, zei de Kat.

‘Zolang ik maar ergens uit kom’, voegde Alice er bij wijze van uitleg aan toe.

‘O, maar je komt zeker ergens uit,’ zei de Kat, ‘als je maar lang genoeg doorloopt.’

Uit Alice in Wonderland

 

Neem actie

Maak de keuze dat beleggen een business is en niet je hobby (een hobby mag geld kosten, beleggen moet geld opleveren). Maak de keuze om beleggen serieus te nemen en dat je gecommitteerd bent om actie te nemen. Wanneer je geen actie onderneemt, zal er immers niets veranderen. Dan blijft het een mooie droom. Zonder een helder doel in je leven, rommel je maar wat aan.

 

Vier je succes

Het is belangrijk dat je iets hebt om naar uit te kijken. Hierdoor ga je gerichter te werk en ben je bereid om meer te geven om dat doel te behalen. De resultaten van beleggen zijn zeer goed meetbaar. Wanneer je dan voortgang ziet, ben je meer gemotiveerd om door te gaan, heb je meer discipline en voel je je gelukkiger. Het is belangrijk dat je geniet van het proces om je doelstellingen te behalen en het is belangrijk dat je het behalen van je doelstellingen viert om gemotiveerd te blijven.

 

Durf te dromen

Durf te dromen tijdens het schrijven van je doelen en zie jezelf als een klein kind, met grote wensen. Denk terug aan hoe je als kind een verlanglijstje maakte voor je verjaardag. Kinderen kennen geen beperkingen. Volwassenen denken al snel, dit is te duur, kan ik dat wel, ben ik daarvoor niet te oud, et cetera et cetera.

 

 1. Schrijf je doelen op

Schrijf je doelen op, zonder je zorgen te maken over hoe je deze wilt gaan halen. Dat is iets waar je later mee aan de slag gaat. Schrijf je doelen op zonder te denken in beperkingen.

Als je weet wat je wilt hebben, wie je wilt zijn, welke ervaringen je wilt opdoen, wat je wilt bijdragen, dan motiveert dat enorm om aan de slag te gaan om je doel te bereiken. Ga er eens goed voor zitten en maak een lijst van waar jij van droomt.

 

Welke financiële doelen horen hierbij?

Wat zijn je financiële doelstellingen, die bij deze bovenstaande doelen horen? Welk inkomen wil je opbouwen en welk vermogen? Laat je niet tegenhouden door praktische bezwaren. Nu je je doel scherp in het vizier hebt, kan je aan de slag om je financiële doel te berekenen.

 

Stel dat je een (extra) modaal inkomen wil hebben uit je beleggingen zodat je financieel vrij bent, een appartement voor je studerende kinderen kan kopen, kan zorgen voor je ouders of dat tweede huis in Spanje kan betalen. Het modaal inkomen ligt nu rond € 37.000, dat is € 2855 per maand. Netto is dat circa € 2000 per maand, circa € 24.000 op jaarbasis dus. Met een gemiddeld rendement van 20,6%, heb je circa € 116.000 als kapitaal nodig.

 

Met iets meer dan een ton, zou je nu al een modaal inkomen kunnen genereren. Maar goed, dat is gemiddeld en je hebt goede jaren en minder goede jaren, dus als je uitgaat van bijvoorbeeld 10% rendement (het gemiddelde rendement van de Dow Jones de afgelopen 100 jaar), dan zou je met een paar ton alle vrijheid hebben, qua tijd en geld om te doen laten wat je wilt.

 

Met € 10.000 kan je met de Trading Navigator methode al aan de slag (hier kom ik uitgebreid op terug in stap 5). Je hoeft dus geen miljonair te zijn om financieel vrij te zijn. Dan komt die financiële vrijheid of de tweede huis in Spanje wel snel dichtbij toch? 

 

Bereken je doel

Op www.beleggen.com/10stappen vind je diverse hulpmiddelen, die horen bij dit boek, zoals een calculator waarmee je kunt berekenen hoeveel vermogen je opbouwt. Je kunt zelf ingeven met welk bedrag je start, wat je maandelijks toevoegt, hoe lang je dat doet en met welk rendement. Zo kun je dus terugrekenen welk rendement je moet behalen om je einddoel te realiseren, met welk bedrag je moet beginnen en eventueel maandelijks daar aan toe moet voegen.

 

Bepaal je beleggingsprofiel

Op www.beleggen.com/10stappen vind je ook een link naar een calculator waarmee je je beleggingsprofiel kunt vaststellen. Iedereen is immers verschillend. Door middel van het beantwoorden van een aantal vragen, krijg je inzicht in je beleggingsprofiel. Ben je bijvoorbeeld een zeer speculatieve belegger of juist een zeer defensieve belegger. Dit is vanzelfsprekend belangrijk bij de andere stappen uit dit boek.

 

 1. Noteer achter ieder doel de deadline

Wanneer je je doelen hebt beschreven, noteer dan achter ieder doel de deadline in jaren. Kies nu eerst de doelstellingen met een deadline van één jaar. Beschrijf bij deze doelstellingen waarom je deze wilt behalen.

 

 1. Waarom wil je dit doel behalen?

Er is geen magisch recept voor succes maar er zijn verschillende dingen die je kunnen helpen. Als je beschikt over een visie, duidelijke doelstellingen en een groot WAAROM, heb je meer kans om te slagen.

 

Alles draait om jouw waarom

Je zult onvermijdelijk al enkele hoogte- en dieptepunten (hebben) ervaren. Echter, jouw WAAROM, jouw visie voor je leven en je intentie zal je gefocust, positief en in beweging houden, ongeacht de omstandigheden.

 

Weet jouw waarom en hoe je jouw doel haalt

Er wordt vaak gezegd, “Als je WAAROM maar groot genoeg is, dan volgt het HOE vanzelf.” Je vindt dan wel een manier. In dit boek ontvang je beide. Dus daarom begin je in stap één met je visie.

 

Noteer je doelen

Beschrijf je specifieke doelstellingen om duidelijkheid te scheppen over je WAAROM. Noteer je doelen, omdat uit onderzoek blijkt dat de kans dat je je doelen realiseert, groter is wanneer je deze opschrijft.

 

Neem binnen 24 uur actie

Onderneem per doel de eerste actie binnen 24 uur. Bedenk ook hoe je zou terugkijken op je leven wanneer je geen actie zou hebben ondernomen om deze doelstellingen te bereiken.

 

Stel wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse doelen op

Je kan sturen op acties en cijfers. Het stellen van wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse doelen zal je helpen op koers te blijven en zal je de mogelijkheid geven om je productiviteit te monitoren, niet alleen je activiteit.

 

Actielijst:

Maak een lijst met inspirerende doelen voor jezelf

Noteer achter ieder doel de deadline

Noteer waarom je deze doelen wilt behalen

Bereken het doelbedrag met behulp van de calculator

Bepaal aan de hand van de vragenlijst jouw beleggingsprofiel.

Neem binnen 24 uur actie

Stel week-, maand- en jaardoelen op

 

Gratis LIVE training

Op veler verzoek geef ik donderdagavond om 20 uur opnieuw LIVE een online training:

“Hoe succesvol beleggen zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën.”

Zeer waardevol voor zowel beginnende en meer ervaren beleggers. Ik onthul hierin 3 belangrijke geheimen:

 • Geheim # 1 Hoe u 20,6% rendement per jaar maakt zonder stress en in minder dan 10 minuten per week met behulp van het geheime systeem dat succesvolle beleggers gebruiken.
 • Geheim # 2 Waarom je maar 250 euro nodig hebt om te beleggen en geen jarenlange training nodig hebt of jaren te moeten wachten op het resultaat.
 • Geheim # 3 Waarom dure bankiers of beleggingsadviseurs je schade toebrengen en niet jouw belang voorop stellen (ben je de financiële crisis vergeten, die door de bankiers is begonnen?)

Meld je aan op https://beleggen.com/training

Ik hoop dat je er bij bent!

Met vriendelijke groet,

Harm van Wijk

PS de online training “Succesvol beleggen in nog geen 10 minuten per week.” onthult wat elke belegger moet weten over selecteren van winnende aandelen. Meld u nu aan: https://beleggen.com/training

 

 

 

 

1 antwoord
 1. wouter
  wouter zegt:

  ik ben heel erg germotineerd van je boek je heb gelijk maar het is zo moeilijk de juiste beslissing te nemmen
  neem nou mijn potrtefeulje
  jaren ben ik bezig wil ontzettend graag een pensioen voor mijn vrouw en kleinkinderen opbouwen
  maar het lukt mij niet
  ik heb nu weer een enorme fout gemaakt met opties
  ik koop elke keer de verkeerde opties
  een geschreven optie van unibalde put geschreven f160 voor f 23,95 steeds nakijken en denken nu gaat hij winst brengen steeds geen aktie ondernomen om terug te kopen
  nu staat hij f 60,00 euro en moet ik een verlis van +- f 4000 nemen
  ik moet hier van af maar het lukt maar niet
  steeds gaat unibal weer lager en lager
  ik heb de aandelen ook met verlies verkocht eeeeeenzzzzzo voort
  hoered ik deze situatie

  ik heb enorm gespeculeerd met mijn portefeulje
  het is gewoon een verslaving geworden
  ik hoop met mishoe er weer uit deze dal te komen
  oke harm van je fouten moet je leren
  maar het is wel erg zuur nu voor mij
  ik bid tot god dat hij mij niet in paniek en stres laat komen

  ik hou heel veel van mijn vrouw kinderen en klein kinderen
  en ik hoop dat voor de toekomst nog wat op kan bouwen maar 81 jaar geeft weinig tijd voor mij
  dit is echt de waarheid groeten wouter
  ik zal er donderdag weer bij zijn ik hoop mijn verslaving om maar steeds weer te verkopen en kopen
  ik doe het al ruim 20 jaar en ik hoop het van af nu beter te doen met jullie hulp

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.