Fundamentele en technische analyse

De kwalitatieve en ook de rekenkundige beslissingsmethoden voor de aankoop of verkoop van aandelen zijn gebaseerd op concrete informatie, die voor iedereen beschikbaar is.

Die informatie heeft betrekking op de achtergrondgegevens van een bedrijf of op de economische gegevens van de sector of van het land, waarin dat bedrijf actief is. Of op de marktgegevens, of op de kwaliteit van het management. Of op de boekhoudkundige gegevens. Of op de rente in de VS, enz.

Fundamentele Analyse

Al deze gegevens worden continu verzameld en bestudeerd door een groot aantal analisten van pensioenfondsen, banken en beleggingsfondsen. Dit wordt ook wel de Fundamentele Analyse genoemd.

Op grond hiervan worden dan soms verwachtingen uitgesproken of zelfs voorspellingen gedaan over wat er met de koersen van het betreffende bedrijf, de sector of het land kan gebeuren.

Op zich zijn deze onderzoeken en de conclusies van de Fundamentele Analyse uiteraard heel nuttig en waardevol. Doorgaans is het echter onzeker of die conclusies ook inderdaad realiteit worden.

Nog afgezien van de vraag wanneer dat dan wel het geval zou kunnen zijn. Het is zelfs voorstelbaar dat de betreffende gegevens op het moment van het onderzoek al in de koersen zijn verdisconteerd.

Alle bestaande en bekende gegevens van een bepaald bedrijf, maar ook de verwachtingen over dat bedrijf, de sector, het land en de economie enz. worden immers voortdurend in de koersen verwerkt tot één enkel getal, de koers.

Technische Analyse

Dat betekent dat de koers op ieder moment de meest concrete en totale informatie geeft over elk bedrijf. En de koersbewegingen geven daarmee een totaalbeeld van alle koersbepalende informatie. De analyse van de koersbewegingen wordt ook wel de Technische Analyse genoemd.