Een aandeel dat al geruime tijd zijwaarts beweegt, is Koninklijke Olie. Nadat begin dit jaar de oliereserves neerwaarts bijgesteld moesten worden, is de koers teruggevallen van € 42 tot € 36,59. Vanaf dat niveau is het aandeel in een aantal maanden hersteld naar € 44. Daar is een top gevormd, die tot op heden niet is doorbroken.

Deze weerstand is momenteel de bovenkant van de trading range waarin de ‘olies’ zich bevinden. De onderkant wordt gevormd door twee bodems rond € 40, wat daardoor de steun is. Voor beleggers is het aandeel Koninklijke Olie momenteel weinig interessant, zoals de grafiek hieronder laat zien.

koninklijke olie 1

Short Strangle

Stel, u bezit 100 aandelen Koninklijke Olie (huidige koers € 42). In het hierboven geschreven technische commentaar hebben we aangegeven dat er weinig beweging zit in het aandeel Koninklijke Olie. Om toch nog wat rendement te maken op uw aandelen, zijn opties een uitermate geschikt instrument. Een voorbeeld hiervan is de Short Strangle. U schrijft dan zowel een putoptie als een calloptie op dezelfde afloopdatum, maar met verschillende uitoefenprijzen. Omdat Koninklijke Olie van plan is om eens per kwartaal dividend uit te gaan keren, zal er op 3 februari een interim dividend worden gegeven. We willen deze constructie daarom kort uitzetten op maart 2005 om zo het dividend te ontvangen. We verwachten dat het dividend ongeveer een kwart zal zijn van wat over een heel jaar wordt uitgekeerd. Dit betekent een uitkering van € 0,45.

We schrijven daarom de Call RD mrt’05 43 en de Put RD mrt’05 41. Voor deze Short Strangle ontvangt u een premie van € 1,45. Met deze constructie neemt u de verplichting op zich om 100 aandelen Koninklijke Olie te leveren voor € 43 als de koers op expiratie boven € 43 staat. Tevens hebt u een verplichting om 100 aandelen Koninklijke Olie af te nemen op € 41 als de koers op expiratie onder € 41 noteert. Voor deze laatste verplichting moet u margin aanhouden bij uw financiële instelling.

Extra rendement

Als de koers op expiratie tussen € 41 en € 43 blijft, verdient u € 1,90 (1,45 + 0,45). Dit is een rendement van 4,5% in minder dan drie maanden. Als de koers op expiratie boven € 43 komt, moet u 100 aandelen leveren, hiervoor krijgt u € 44,90 (43 + 1,90). Daarmee wordt het rendement 6,9% over deze periode. Als de koers op expiratie onder € 41 komt moet u 100 aandelen kopen, hiervoor betaalt u € 39,55 (41 – 1,45). In grafiekvorm ziet deze constructie er als volgt uit:

koninklijke olie 2

Conclusie

Dus pas onder € 39,55 lijdt u verlies, als u naast de 100 aandelen Koninklijke Olie, die al in uw bezit zijn, nu ook een Short Strangle opzet.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.