Futures Wall Street: een breed aanbod voor elk wat wils

Futures Wall Street zijn geen speeltjes voor beginners. Veel beleggers die enige ervaring hebben opgedaan op de beurs, voelen zich na een tijdje geroepen om een divisie hoger te gaan spelen. Jij hebt bijvoorbeeld aardig wat geld verdiend met aandelen en denkt klaar te zijn voor de markt van derivaten of afgeleide producten. Dat kunnen bijvoorbeeld opties of futures zijn, twee afgeleide producten die het best bekend zijn bij het grote publiek. De wereld van derivaten is een interessante wereld, maar dan wel eentje die bezaaid ligt met voetangels en klemmen. Het vergt bovendien heel wat huiswerk alvorens je thuis raakt in deze wereld. De Amerikaanse futuresmarkten zijn veel meer uitgebouwd dan de Europese.

Download Nu ‘7 geheimen van succesvol beleggen’ omdat u dan winst kunt gaan maken op de beurs.

Beleggen op de beurs is een goed idee, omdat u dan uw vermogen in tact laat en zelfs kunt laten groeien. Maar u moet wel weten wat u moet doen. Download nu de gratis handleiding ‘7 Geheimen van Succesvol Beleggen’  op  https://www.30aandelen.nl/optin-goud1597654353177

Winstkansen zijn er zeker, maar risico’s evenzeer

Elders vindt je van ons een algemeen artikel over futures en termijncontracten, want deze handel in afgeleide producten is een vak apart. Vandaag beperken we ons tot het onderwerp ‘futures Wall Street’, waarbij we de mogelijkheden nagaan hoe er in futures kan worden gehandeld op enkele belangrijke Amerikaanse beursindices. De mogelijkheden voor de futureshandel zijn daar enorm, maar wij beperken ons vandaag bewust tot de 2 van de 3 belangrijkste beursindices. Aan futures op de Dow Jones wordt een aparte column gewijd.

Futures Wall Street

Wat is een future of een futurescontract?

Voor beleggers in futures is Wall Street uiteraard the-place-to-be, want de Amerikaanse futuresmarkt is enorm uitgebreid. Maar laat ons beginnen bij het begin. Een futurescontract is een juridisch bindende overeenkomst tussen twee partijen, dit kunnen individuen of instellingen (bijvoorbeeld banken) zijn, waarin beide partijen overeenkomen om geld of activa te wisselen op basis van de verwachte prijzen van een onderliggende waarde. In geval van futures Wall Street zijn die onderliggende waarde in de meeste gevallen individuele aandelen of een beursindex. Hieronder behandelen wij futures op de S&P 500 en de Nasdaq, zijnde de 2 van de 3 belangrijkste Amerikaanse beursindices.

Het verschil tussen opties en futures Wall Street

Futures mogen niet worden verward met opties. Opties zijn eveneens derivaten die een eigen markt (of beurs, wanneer je dat liever hoort) hebben. Opties worden gekocht om de houder het recht, maar niet de verplichting, te geven om de voorwaarden van de transactie uit te oefenen. Hier ligt meteen een belangrijk verschil met futures. In een futurescontract zijn beide partijen verplicht om hun deel van de deal uit te voeren. Die verplichting is dus het belangrijkste verschil tussen opties en futures, zij het dat bij opties eveneens sprake is van verplichtingen wanneer het schrijven van opties ter sprake komt. Misschien kan het ook geen kwaad om eerst even stil te staan bij de belangrijkste beursindices die op Wall Street gebruikt worden. Futures Wall Street heeft namelijk betrekking op verschillende indices en over de wereld van de Amerikaanse beursindices is aan deze kant van de Atlantische Oceaan nog niet zo veel bekend.

Futures Wall Street: duizenden aandelen en ongeveer 5.000 indices

Aandelenindices bestaan er in de Verenigde Staten veel meer dan we ons kunnen voorstellen. De S&P 500, de Dow Jones Industrial Average en de Nasdaq Composite zijn de drie meest bekende indices bij zowel de media als de beleggers. Naast deze drie indices zijn er nog ongeveer 5.000 (je leest het goed), ongeveer evenveel indices als er beursgenoteerde aandelen op Wall Street zijn. De Wilshire 5000 omvat bijvoorbeeld alle aandelen die de Amerikaanse aandelenmarkten noteren. Indices kunnen op een groot aantal verschillende manieren worden samengesteld, maar worden over het algemeen onderverdeeld op basis van kapitalisatie en sector. Er zijn dus indices die grote aandelen volgen en er zijn er die kleine aandelen volgen, maar er zijn er ook die bepaalde sectoren volgen. Daaruit blijkt meteen dat schrijven over futures Wall Street voldoende stof biedt voor een stevig boek.

Indices in overvloed

Met zoveel indices heeft de Amerikaanse belegger een breed scala aan mogelijkheden, ook wat futures Wall Street betreft. Hieronder gaan we dieper in op de twee van de drie meest gevolgde Amerikaanse indexen, op de Wilshire 5000 die alle aandelen van de volledige Amerikaanse beurs beslaat en geven we een overzicht van enkele van de andere meest opvallende indexen.

De S&P 500 beslaat de grootste Amerikaanse bedrijven

De Standard & Poor’s 500 Index (algemeen bekend als de S&P 500) is een index met de grootste 500 Amerikaanse bedrijven. De aandelen van die bedrijven worden voornamelijk tot de index toegelaten op basis van beurskapitalisatie, maar het samenstellende comité houdt ook rekening met andere factoren, waaronder liquiditeit, public float (aantal aandelen in omloop), sector, de financiële situatie en de geschiedenis van het bedrijf op de beurs. De S&P 500 Index vertegenwoordigt ongeveer 80% van de totale waarde van de Amerikaanse aandelenmarkt. Over het algemeen geeft de S&P 500 Index een goede indicatie van de bewegingen op de beurs van Wall Street. Indices zijn doorgaans markt- of prijsgewogen. De S&P 500 Index is een marktgewogen index, elk aandeel in de index wordt weergegeven in verhouding tot zijn totale marktkapitalisatie. Met andere woorden: als de totale marktwaarde van alle 500 bedrijven in de S&P 500 met 10% daalt, daalt ook de waarde van de index met 10%.

Een interessante observatie is dat prijsbewegingen in futures van de S&P 500 consequent 20 tot 45 minuten voor fluctuaties in de koersen van de S&P 500 plaatsvinden terwijl schommelingen in de koers van de index zelden lager dan één minuut invloed hadden op de futuresprijzen. De conclusie kan luiden dat de invloed van de futures op de beurskoersen niet overschat moeten worden, waarmee de conclusie voor vorige studies werden bevestigd(1). Alleen dit komt uit een onderzoek uit ’87, dus het is interessant om eens te onderzoeken hoe dat nu zit.

GRATIS HANDLEIDING Valkuilen goud en zilver VAN DRS. HARM VAN WIJK

Wat zijn de valkuilen bij het investeren in gouden en zilveren munten? Ontvang gratis de handleiding direct via de mail. Meld je aan op https://www.tienstappen.nl/valkuilen-goud-zilver/

De NASDAQ Composite Index: lang leve de technologie

De meeste beleggers weten inmiddels dat de Nasdaq de index is die de meeste technologieaandelen omvat. De NASDAQ Composite Index is een naar marktkapitalisatie gewogen index van alle aandelen die op de NASDAQ worden verhandeld. Opvallend is dat deze index een aantal bedrijven omvat die niet in de Verenigde Staten zelf is gevestigd. Deze index omvat verschillende subsectoren van de technologiesector, waaronder software, biotechnologie, halfgeleiders enzovoort. Hoewel deze index vooral bekend staat om zijn hoog technologiegehalte, bevat hij ook enkele aandelen uit andere sectoren. De NASDAQ Composite omvat zowel grote en kleine bedrijven, maar in tegenstelling tot de Dow en de S&P 500 beslaat deze index ook veel speculatieve bedrijven met een relatief kleine marktkapitalisatie. De NASDAQ weerspiegelt zowel de prestaties van de technologiesector in zijn geheel als het sentiment bij de beleggers rond de meer speculatieve aandelen. Beleggers in futures Wall Street volgen meestal de bewegingen van de NASDAQ op de voet, want het belang van deze index is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Dat heeft dan weer te maken met het toegenomen belang van de technologiesector op de beurs.

Wat doen we met de Wilshire 5000?

De Wilshire 5000 wordt ook wel eens de “totale Amerikaanse aandelenmarktindex” of “totale Amerikaanse marktindex” genoemd, omdat deze index alle beursgenoteerde bedrijven omvat die hun hoofdkantoor in de Verenigde Staten hebben. Deze index, die in 1974 werd gelanceerd, vertegenwoordigt met andere woorden de volledige Amerikaanse beurs. De bewegingen in de Wilshire 5000 weerspiegelen dus eigenlijk het best wat er op de Amerikaanse beurzen gebeurt. Toch wordt er minder vaak naar de Wilshire 5000 gekeken dan naar de meer populaire S&P 500 Index. Het kan interessant zijn voor wie belegt in futures Wall Street om ook deze index af en toe in de gaten te houden.

Een kort overzicht van de andere Amerikaanse beursindices

Beursindices kunnen gebaseerd zijn op marktkapitalisatie, met een onderscheid tussen grote, middelgrote of kleine beurskapitalisaties. De S&P 500 en Dow Jones Industrial Average zijn twee van de grootste large cap indices (aandelen van bedrijven met een grote beurskapitalisatie) , met daarnaast ook de S&P 100, de Dow Jones U.S. Large-Cap Total Stock Market Index, de MSCI USA Large-Cap Index en de Russell 1000. Bekende midcap indices zijn de S&P Mid-Cap 400, de Russell Midcap en de Wilshire US Mid-Cap Index. Bij small caps is de Russell 2000 de meest bekende index, deze omvat de 2.000 kleinste aandelen uit de Russell 3000. Andere populaire small-capindices zijn de S&P 600, de Dow Jones Small-Cap Growth Total Stock Market Index enzovoort. Voor de handel in futures Wall Street zijn echter vooral de S&P 500 en de Nasdaq belangrijk, buiten natuurlijk de Dow Jones. Op de beide eerstgenoemde indices gaan we hieronder wat dieper in.

S&P futures zijn erg liquide

Het principe van de futures op de S&P is uiteraard hetzelfde als dat voor andere futures Wall Street.[1] S&P 500 futures worden op de voet gevolgd door alle de beleggers en de financiële media, misschien zelfs nog meer als de futures op de Dow Jones. De beleggers kunnen de S&P 500 futures gebruiken om te speculeren op de toekomstige waarde van de S&P 500 door future contracten te kopen of te verkopen, naargelang ze een stijging of een daling van de index verwachten. In vaktermen wordt dan gesproken over het principe van long (mikken op een stijging) of short (mikken op een daling) gaan, zoals bij alle futures Wall Street het geval is.

Twee keuzemogelijkheden bij de S&P 500 futures

De beleggers hebben twee keuzemogelijkheden wat betreft S&P 500-futures. De Chicago Mercantile Exchange (CME) biedt een S&P 500 futures-contract aan dat bekend staat als het grote contract met het ticker-symbool SP. Het biedt ook een E-mini-contract met een ticker-symbool ES. Dit laatste contract is waarschijnlijk het interessantst voor particuliere beleggers, op voorwaarde natuurlijk dat ze zich aan futures Wall Street durven te wagen. De standaardcontracten SP hebben een vermenigvuldigingsfactor van 250x en de kleinere e-minicontracten ES die elektronisch worden verhandeld hebben een waarde van 1/5 van de grootte van het grote contract.

Futures Wall Street: S&P volgt de aandelenkoersen van 500 van de grootste Amerikaanse bedrijven

Goed om te weten: S&P 500-futures zijn één van de meest liquide en meest verhandelde futures-producten in de VS. Deze futuresproducten volgen dus de referentie-index van de S&P 500 en worden in contanten afgewikkeld. De verliezer betaalt dus aan de winnaar een bepaald bedrag. In dat verband is het misschien toch even interessant om in te gaan op indexfutures, want die hebben een heel eigen karakter en zijn duidelijk te onderscheiden van futures op individuele aandelen. Om maar te zwijgen van futures op grondstoffen of valuta’s.

Wat zijn indexfutures?

Net als een gewoon future contract, met bijvoorbeeld aandelen als onderliggende waarde, is een futurescontract op een index een juridisch bindende overeenkomst tussen een koper en een verkoper. Het stelt handelaren in staat een contract op een onderliggende beursindex te kopen of verkopen en de afgesproken transactie op een toekomstige datum af te wikkelen. Aangezien futurescontracten de prijs van de onderliggende waarde volgen, volgen indexfutures de prijzen van aandelen in de onderliggende index. Met andere woorden: de S&P 500 index volgt de aandelenkoersen van 500 van de grootste Amerikaanse bedrijven. Op dezelfde manier volgen de Dow- en Nasdaq indexfuturescontracten de prijzen van hun respectievelijke onderliggende indices en hetzelfde geldt voor alle andere indices waarop futures worden verhandeld. Al deze indexfutures worden vanzelfsprekend op de futuresmarkten verhandeld. Hun koersen zijn online realtime te volgen.

Indexfutures hebben een stabiliserend effect op de gewonde beurshandel(2).

Wanneer is handel in futures Wall Street op S&P 500 mogelijk?

Indexfuturescontracten worden continu verhandeld gedurende de marktweek, met uitzondering van een vereffeningsperiode van 30 minuten in de late namiddag nadat de aandelenmarkten zijn gesloten. De Chicago Mercantile Exchange (CME) introduceerde de eerste S&P 500-termijncontracten in 1982, waarna de optie E-mini toegevoegd werd in 1997. Het SP-contract is het basismarktcontract voor de handel in S&P 500 futures. Het wordt geprijsd door de waarde van de S&P 500 te vermenigvuldigen met 250 dollar. Als de S&P 500 bijvoorbeeld op een niveau van 2.500 staat, is de marktwaarde van een futures-contract 2.500 x 250 dollar (of 625.000 dollar). Futures Wall Street zijn niet bepaald goedkoop, wat de invoering van een kleiner contract verklaart.

1/5 van de waarde van het grote contract

E-mini-futures werden gecreëerd om kleinere investeringen door een groter aantal investeerders mogelijk te maken. De S&P 500 E-Mini Futures staan voor een vijfde van de waarde van het grote contract. Als de stand van de S&P 500 2.500 is, is de marktwaarde van een futures-contract 2.500 x 50 dollar (of 125.000 dollar). De letter “E” in E-mini staat voor elektronisch. Niet alleen particuliere beleggers, maar ook veel handelaren geven de voorkeur aan de S&P 500 E-Mini ES boven de SP. Niet alleen vanwege de kleinere investeringsomvang, maar ook vanwege de grotere liquiditeit. Net als zijn naam wordt de E-Mini ES elektronisch verhandeld, wat in de praktijk efficiënter kan zijn dan de open pit-handel voor de SP.

Futures Wall Street werken met margin

Zoals bij alle futures, hoeven beleggers slechts een fractie van de contractwaarde te betalen om een ​​positie in te nemen. Insiders spreken van margin die op het futurescontract moeten worden betaald. Deze margin zijn niet hetzelfde als de margin voor aandelenhandel. Futures-margin tonen ‘skin in the game’ die moet worden gecompenseerd of verrekend. De uiteindelijke verschillen tussen ES en SP zijn niet zo groot. Er is uiteindelijk niets dat een full-size contract kan doen dat een E-mini niet kan. Beide zijn waardevolle tools die beleggers gebruiken voor speculatie en hedging. Het enige verschil tussen de twee is dat kleinere beleggers kunnen deelnemen waarbij dankzij de E-mini’s de bedragen die op het spel staan minder omvangrijk zijn. De E-mini’s zijn momenteel zo populair dat hun handelsvolumes aanzienlijk groter zijn dan die van full-size futurescontracten.

Futures Wall Street: NASDAQ futures

Om af te sluiten dus de NASDAQ futures, financiële futures waarmee een belegger zich kan indekken met of speculeren op de toekomstige waarde van verschillende componenten van de NASDAQ-beursindex.[2] Er is een uitgebreid aanbod aan NASDAQ futures voorhanden, waaronder de E-mini NASDAQ samengestelde futures, de E-mini NASDAQ biologiefutures, de NASDAQ 100-futures enzovoort. Alle future contracten met de NASDAQ als onderliggende waarde worden verhandeld op de Chicago Mercantile Exchange (CME). Ze vervallen elk kwartaal (maart, juni, september en december) en worden bijna 24 uur per dag, van zondagmiddag tot vrijdagmiddag, verhandeld op de CME Globex-beurs.

Wat zijn de minimumwaarden van de futures met de NASDAQ als onderliggende waarde?

De minimumwaarde van het E-mini NASDAQ futures (ticker: QCN) contract is 0,50 indexpunten wat overeenstemt met 10 dollar, die van het E-mini NASDAQ biotechnologiefutures (ticker: BIO) contract is 0,10 indexpunten of 5 dollar. De minimumwaarde van het NASDAQ 100-futures (ticker: ND) contract is 0,25 indexpunten of 25 dollar en tenslotte die van de E-mini NASDAQ-100 futures-contract (ticker: NQ) is 0,25 indexpunten of 5 dollar. CME Group biedt live noteringen voor NASDAQ Futures en deze worden gepubliceerd op verschillende websites zoals Bloomberg.com, CNN Money, NasdaqFutures.org enzovoort.

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ zodat ook jij winst maakt op de beurs.

De handleiding is gratis en laat je zien hoe je succesvol belegt, zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën. Klik op de link om te downloaden: https://www.10stappen.com

Harm van Wijk

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje, en om het blog snel terug te kunnen vinden.

futures op wallstreet

[1] https://www.investopedia.com/ask/answers/042315/how-do-sp-500-futures-work.asp

[2] https://en.wikipedia.org/wiki/NASDAQ_futures

  1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1540-6261.1987.tb04368.x
  2. https://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.130.2119&rep=rep1&type=pdf#page=7
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.