Gaat olie naar $ 100?

De olieprijs loopt stevig op en passeert het door mij afgegeven koersdoel van $ 72. Tot waar zal de olie doorstoten? We horen van velen weer een koersdoel van $ 100. Ik denk dat het nog niet zover is. Waarschijnlijk zal de olieprijs eerst terugvallen tot $ 67, om vervolgens weer $12 tot $ 15 te stijgen waarbij er mogelijk een nieuwe top rond $ 80 zal worden gevormd. De stemming blijft dus wel bullish voor de rest van dit jaar. De olieprijs heeft het niveau van $ 72 bereikt, maar zal deze nu even wat gas terug nemen? Ik zal in deze column tevens de oliesector nader analyseren.

De Texaanse olieprijs

Dat de olie weer volop in de belangstelling staat, merken we aan alles. Enkele Amerikaanse analisten hebben het alweer over een koersdoel van $ 100 voor een vat olie. Zij zijn er 100% zeker van dat de prijs van het zwarte goud deze zomer nog naar $ 78 à $ 80 zal stijgen. Zoals u weet, richt ik me graag op het verloop van de olieprijs en ik mag denk ik zeggen, dat mijn visie daarin vrij goed is. In ieder geval veel beter dan mijn visie op de indices, want al vanaf april gaf ik voor de olieprijs $ 72 als koersdoel aan. Dat niveau werd deze maand bereikt en we staan daar nu zelfs $ 2 boven en de weg ligt zelfs open naar de toppen in de buurt van de $ 78 à $ 80. Volgens mij gaat de koers daar voor het eind van dit jaar vrijwel zeker nog naar toe.

Toch zal die stijging niet vanaf nu plaatsvinden. Eerst verwacht ik dat de olieprijs een behoorlijke stap terug moet doen tot in eerste instantie $ 70 à $ 71 of wellicht tot $ 67. De kans op een daling naar $ 70 schat ik in op 80% tot 90%. De kans op een terugval tot $ 67 schat ik wel wat lager in en denk hierbij aan 60%. In beide gevallen is het voldoende om er iets mee te doen. Een daling van $ 4 of $ 7 kan met een Turbo Short toch behoorlijk wat opleveren. In euro’s uitgedrukt is dat tussen € 3 en € 5.

De kansen op de aangegeven daling schat ik vrij hoog in maar als we bovenstaande koersdoelen hebben bereikt, moeten we zeker draaien naar een long-positie om te profiteren van een stijging tot $ 78 à $ 80, waarbij nog veel meer te verdienen valt. Die stijging mogen we zeker niet missen en we moeten in de olie zitten voor deze krachtige stijging die ik dan verwacht. Ik ben er vrij zeker van dat het koersdoel van $ 78 tot $ 80 wordt behaald. Bovendien sluit ik nieuwe toppen zeker niet uit, waardoor $ 85 en zelfs $ 90 sneller op de borden kan staan dan iedereen verwacht.

Stelt u zich eens voor dat na de uitbraak er een soort koersexplosie komt van de olieprijs, waardoor er een soort waanzin optreedt die door speculatie aan beide kanten tot stand komt. Vandaar zou het zeer prettig zijn om op zo`n moment long in de olie te zitten, iets wat ik zeker zal doen na het bereiken van bovengenoemde koersdoelen tussen $67 en $ 70. Samengevat, de kansen bij olie blijven aanwezig om er iets moois mee te ondernemen. Dat hebben we eerder gedaan en dat gaan we ook de komende periode doen.

AMEX Olie Index

Het verloop van de Olie index is ook extreem bullish, waarbij de index toe is aan een terugval van enkele procenten. Ik zie een kans op een stijging tot 1.450 punten, maar mogelijk moet de index zelfs terug tot de oude weerstand die rond 1.325 punten uitkomt. Veel zal afhangen van de combinatie olieprijs en aandelenmarkt. Als de olie en tegelijkertijd de aandelen een correctie maken, kan het bij deze index zeer snel gaan. Een daling van meer dan 100 punten is dan een kwestie van enkele dagen. Deze combinatie verwacht ik nu. De olieprijs zal wat terug moeten en de aandelen zijn meer dan ooit toe aan een forse correctie. Ook bij de AMEX Oil index liggen er zeer mooie kansen op vrij korte termijn.

Guy Boscart, US Markets www.usmarkets.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.