Geavanceerde orders stap-voor-stap in Trader Workstation (TWS) van Interactive Brokers

Interactive Brokers (IB) is een populaire broker, actief in meerdere landen over de hele wereld, meestal onder een lokale nationale naam. In Nederland vinden we IB onder de namen van bijvoorbeld Lynx, Mexem en Tradersonly etc. Het handelsplatform is overal hetzelfde, dit is Trader Workstation (TWS). Voor beginnende beleggers zal Trader Workstation wat overdadig of complex zijn. Maar als je eenmaal wat meer inzicht hebt gekregen in de werking, zal blijken dat het platform toch een aantal zeer krachtige features heeft.

Als traders hebben we geleerd dat discipline in trading ontzettend belangrijk is, noodzakelijk om te overleven in de trading-wereld. De beste manier om jezelf te dwingen je aan je eigen regels te houden, is door deze te automatiseren. De ingestelde orders moeten het werk doen, niet het menselijk brein, want in het heetst van de ‘strijd’ zal het brein het laten afweten. Om dit doel te bereiken hebben we een uitgebreide set van order-types nodig, en Trader Workstation biedt precies dat. Laten we een scenario bekijken.

Stel, we willen een positie kopen (long gaan) op een kleine intra-day pullback. En als de positie is verkregen, willen we die ook gelijk beschermen met een stop-loss. Deze zal de positie direct sluiten (verkopen) bij het maximaal toegestane verlies. Mocht de positie winstgevend worden, dan willen we op een bepaald niveau de positie ook sluiten, maar dan om winst te nemen. Ook willen we ons neerwaartse risico verkleinen naarmate de positie steeds winstgevender wordt door de stop-loss telkens iets op te trekken. Tenslotte willen we de positie sluiten voor het weekend, mocht dat nog niet gebeurd zijn door één van de andere condities.

Zou het niet mooi zijn om dat allemaal te kunnen doen, zonder ook maar één handmatige actie? Dus zonder dat ons menselijk brein roet in het eten gooit en op een bepaald moment gedurende de trade impulsief gaat ingrijpen? In het onderstaande voorbeeld koop ik 1 ES E-Mini (ESH1) en voeg ik alle extra orders toe.

We starten met het aanmaken van een eenvoudige buy limit order. Dit kan meestal op een paar manieren afhankelijk van instellingen. Een manier is door met de muis op de ask price te klikken, in  dit voorbeeld is dat 3707,50. Dit zal een order aanmaken, en hierin heb ik de limiet prijs ingesteld op 3700,00. Time-in-force (TIF) is ingesteld op GTC (good-till-canceled). Een order met GTC blijft staan totdat deze handmatig is verwijderd. In plaats van GTC kun je ook kiezen voor DAY, in dat geval zal de order om 12 uur ‘s nachts automatisch worden verwijderd.

Order-status staat nog op T (met de blauwe achtergrond). Dit betekent dat de order nog niet is verzonden naar IB, maar nog op in-preview staat.

Trader Workstation-creating-advanced-orders_buy_limit

De layout van de kolommen is afhankelijk van je instellingen, deze kun je aanpassen via settings in Trader Workstation op deze plek:

creating-advanced-orders_quote_monitor_default_layout

Het eerste tabblad toont Market Data Columns, het tweede Order Columns. Dit kun je allemaal naar je eigen smaak indelen.

Vervolgens willen we een stop-loss (maximaal verlies) en take-profit (beoogde winst) toevoegen. Klik in Trader Workstation met de rechter muisknop op action BUY (met de blauwe achtergrond). Nu verschijnt er een pop-up menu. Beweeg de muiscursor naar Attach, dan verschijnt er een submenu, kies hier Bracket Orders. Dit zal twee orders toevoegen aan de buy limit. Voor de take-profit (LMT) heb ik de waarde 3750,00 ingevuld en voor de stop-loss (STP) de waarde 3685,00. Deze bracket orders worden uiteraard pas actief nadat de buy limit is afgegaan en de positie is verkregen. Kijk ook eens naar de kolom Key met waarden 6 en daaronder 6.2 en 6.1. De concrete waarde is niet belangrijk, maar het punt-teken toont de relatie tussen zogenaamde child en parent orders. Bijvoorbeeld 6.2 betekent dat order 2 een child order is van parent order 6. Concrete getallen kunnen per keer anders zijn.

creating-advanced-orders_bracket

Afhankelijk van je instellingen, moet je misschien ook even klikken op GTC van de stop-loss order. Hier moet worden aangevinkt dat de order ook buiten regular trading hours (RTH) mag worden getriggered.

In dit voorbeeld sta ik dus een maximaal verlies toe van 15 punten voordat de vaste stop-loss de positie automatisch zal sluiten en mijn verlies uitkomt op 15 * $50,- = $750,-

Let ook op de kolom OCA Group. Beide bracket orders hebben hier hetzelfde getal staan. Dit getal is door Trader Workstation aangemaakt en zal hetzelfde zijn voor alle gekoppelde OCA orders. OCA staat voor One Cancels All. Dit betekent dat wanneer één order uit de groep wordt getriggered, alle overige orders uit diezelde groep zullen worden gecanceld. Met een OCA Group kun je nog veel meer dingen doen, ook over assets heen, bijvoorbeeld “Indien koers USD onder prijs x komt, koop IBM voor prijs y.” etc.

Wat we nu willen toevoegen is de bescherming van niet-gerealiseerde winst of in elk geval het risico verkleinen in het geval de positie op winst komt te staan. Dit vraagt om een trailing stop-loss. Herhaal de stappen van zojuist, klik met de rechter muisknop weer op BUY, ga naar Attach, vervolgens Trailing Stop. De trailing stop-loss kan een hoeveelheid (indexpunten of USD) bevatten, of een percentage. In het voorbeeld heb ik 20 punten gekozen. Zie dat ook hier weer de trailing stop-loss in dezelfde OCA Group zit als de eerdere orders. Controleer de instelling van GTC, zet deze weer op trigger outside RTH.

Trader Workstation-creating-advanced-orders_trail

Wat betekent de verkregen situatie nu precies? Als de buy limit is getriggered, dan staat er gelijk een vaste stop-loss op 3685,00 en een trailing stop-loss van 20 punten. Het maximale verlies is nog steeds 15 punten (en niet 20) want de vaste stop-loss zal eerder worden geraakt dan de trailing stop-loss. Zodra de positie op een winst staat van 5 punten, zullen de vaste stop-loss en trailing stop-loss op hetzelfde niveau staan. Wordt de positie nog winstgevender, dan zal de trailing stop-loss boven de vaste stop-loss staan. Staat de positie op 20 punten winst, dan staat de trailing stop-loss precies op break-even.

Natuurlijk kun je ook met alleen een trailing stop-loss of vaste stop-loss werken, maar door de combinatie kun je preciezer aangeven hoeveel koersbeweging je toestaat voordat de positie wordt gesloten.

Onze laatste eis is om de positie automatisch te sluiten voor het weekend. In dit voorbeeld willen we de positie sluiten op vrijdag om 21:59:00. Kijk goed op welke tijdzone Trader Workstation staat ingesteld en hoe lang er handel is in hetgeen je wilt sluiten.

Klik weer met de rechter muisknop op action BUY, kies weer Attach, en vervolgens Stop. Er wordt weer een extra order aan de OCA Group toegevoegd van het type STP. Verander het type van STP (=stop-loss) in MKT (=market) en klik vervolgens in de kolom Start time van deze laatst toegevoegde order. Klik daar op het kleine kalender icoontje. In de kalender, klik op de vrijdag van de huidige week en stel de tijd in op 21:59:00 zoals hier:

creating-advanced-orders_start_time

Voor Amerikaanse futures zou je ook 22:00:00 kunnen doen omdat die wat langer verhandelbaar zijn. Controleer goed tot hoe laat je nog kunt handelen in het betreffende product en ook of er voldoende liquiditeit is.

creating-advanced-orders_market_at_close

Wat deze laatst toegevoegde order doet is de positie sluiten (verkopen) aan de hoogste bied-koers vanaf het aangegeven moment. In een liquide markt zal de order ook gelijk zijn uitgevoerd tegen die prijs. Net als bij een stop-loss ben je dus niet zeker welke prijs je krijgt. In zeer liquide markten is dit geen probleem en krijg je een prima uitvoering. In minder liquide markten wordt het resultaat minder voorspelbaar en kan het soms een ongunstige/onvoorspeelbare afloop hebben.

Als de positie al eerder werd gesloten door één van de andere orders, dan gebeurt er niets. Je wilt natuurlijk niet 1 minuut voor het slot alsnog short gaan door een verkoop.

De laatste stap is om de gehele bundel van orders gezamenlijk ineens naar IB te versturen (transmit) door op de T te klikken. Daarna ziet het resultaat er zo uit:

creating-advanced-orders_final

Hiermee komen we aan het eind van dit voorbeeld, en hebben we precies bereikt wat we vooraf aan eisen hadden opgesteld. We hoeven niet meer handmatig in te grijpen. Als de buy limit niet wordt getriggered, zullen we deze zelf handmatig weer moeten verwijderen. Dit ruimt ook gelijk alle gekoppelde orders op.

Het verdient de sterke aanbeveling dit type order eerst uitgebreid te proberen in de demo omgeving van Trader Workstation voor deze toe te passen in live trading.

Ir. Raoul Suurmeijer – [email protected]
Trader Blog ‘Greed & Fear’ – https://www.greedandfear.eu

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.