Gebruik een beleggingsrechtvaardigingsformulier
Maakt u als belegger wel eens een fout? 1 die geld kost? Soms zelfs veel geld…Wilt u die fout dan het liefst zo snel mogelijk vergeten?
De meest succesvolle beleggers hebben meer aandacht voor hun fouten dan voor hun successen. Van de fouten valt immers het meest te leren. Al was het maar om die in de toekomst te vermijden.
Het is daarom nuttig om iedere beleggingsbeslissing achteraf objectief en nauwkeurig te evalueren. Een beleggingsrechtvaardigingsformulier is daarvoor een belangrijk hulpmiddel.
Systematiek
Vorige week hebben we toegelicht hoe belangrijk systematiek is om succesvol te beleggen. Om duidelijk te maken wat daarmee bedoeld wordt, hebben we toen vier verschillende manieren van beleggen onderscheiden.
Redenen om te beleggen
Maar of u nu een flexibele belegger, een fundamentele, een technische of een systeembelegger bent, in alle gevallen zult u uw redenen hebben om tot aankoop of verkoop over te gaan. Want anders deed u dat niet. Er is immers niemand die u kan vertellen wat u moet doen. Ongeacht alle adviezen en andere overwegingen, beslist u uiteindelijk vrijwel altijd zelf.
Ervaringen benutten
Elke belegger kiest daarbij zijn eigen technieken en beleggingsmodellen, met de bedoeling dat deze beslissingen meer doeltreffend en effectief worden. Daar wil ik het echter deze keer niet over hebben. Waar het nu om gaat, is de koppeling van onze beslissingen met het resultaat dat ze uiteindelijk opleveren.
Betere en meer succesvolle belegger
De vraag is dus hoe we de resultaten die we behalen, het beste kunnen gebruiken om onze beslissingen met terugwerkende kracht kritisch te evalueren. Want alleen op die manier kunnen we al onze beleggingservaringen optimaal benutten om een betere en meer succesvolle belegger te worden.
Improviseren
Dit waardevolle leerproces komt echter vaak niet maximaal uit de verf. Dat komt vooral doordat we tijdens de rit nogal eens gaan improviseren. Op zich kan dat heel nuttig zijn. Want de beurs is nu eenmaal een dynamische omgeving, waarin de omstandigheden zich continu kunnen wijzigen. Maar daarbij is het wel van belang om de overwegingen, op grond waarvan we onze beslissing oorspronkelijk genomen hebben, niet uit het oog te verliezen.
Beleggingsrechtvaardgingsformulier
Een goed hulpmiddel is dan om deze overwegingen en het doel van onze aan- of verkooptransactie maar gewoon op papier te zetten. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een beleggingsrechtvaardigingsformulier, waarop we één en ander duidelijk en consequent vermelden.
Besluitvormingsproces
Hiervoor is wel enige discipline nodig. Maar het voordeel is dat het hele besluitvormingsproces niet telkens opnieuw hoeft plaats te vinden. We weten dan wanneer we wat moeten doen, want dat hebben we van tevoren met onszelf afgesproken. En aan de hand van het uiteindelijke resultaat kunnen we tenslotte nagaan hoe goed onze overwegingen destijds waren en wat daaraan eventueel verbeterd kan worden.
Voorbeeld
Zo’n beleggingsrechtvaardigingsformulier kunt u zelf naar eigen goeddunken samenstellen en ontwerpen. Maar de volgende aandachtspunten zou u bijvoorbeeld bij uw beslissing kunnen betrekken:
- Datum
- Stand AEX / Dow Jones / Nasdaq
- Aandeel en koers
- Visie op de economie / conjunctuur: lange en korte termijn
- Visie op de sector: lange en korte termijn
- Visie op het aandeel: lange en korte termijn
- Fundamentele analyse: K/W-verhouding en winstverwachting
- Technische analyse: trading of trending, steun en weerstand, patronen
- Strategie
- Risicoanalyse: risico bij stijgen, zijwaarts of dalen
- Verkopen of de positie sluiten wanneer:
– de verwachting juist blijkt
– de verwachting onjuist blijkt
- Controlepunten (tijdstip of prijs)
- Heroverweging: eventueel nieuw formulier invullen
- Uiteindelijk resultaat: winst / verlies
- Evaluatie: welke overweging juist / onjuist
- Bijzonderheden
Doordacht
Dit lijkt allemaal veel werk en niet even gemakkelijk. En dat is het ook, zeker in het begin. Maar het is wel een goede manier om systematisch voor uzelf na te gaan of een beslissing voldoende doordacht is.
Automatisme
En hoe goed uw inschatting van de markt geweest is. Na verloop van tijd wordt dit een automatisme. Bovendien blijkt dan ook welke aandachtspunten het meest bijdragen aan uw succes als belegger. En daar gaat het tenslotte om.
Wat zou u nog willen toevoegen? Ik kijk uit naar uw ideeën, tips en gedachten. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column.
Drs.Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl
U vergeet m.i. de psychologische aspecten van de beleggende mens…en vooral van zijn omgeving en zijn individuele reactie daarop. De waan, de massahysterie etc.
Helaas iets waarvan we niet altijd kunnen inschatten van te voren wat het gaat opleveren, positief of negatief.
Van wie kreeg je de “tip” en waarom hecht je waarde aan zijn/haar advies?