Gebruik maken van de daling van KPN?

Maak gebruik van de daling van KPNKPN brak door de steun die de telecomaanbieder de afgelopen maanden had gevormd. Hiermee werd het laagste punt sinds 2002 verder aangescherpt. De koers lijkt op weg naar het laagste punt van 2001 op € 1,231, gecorrigeerd voor splitsing in verband met de claimemissie.

In mei 2012 schreef ik in de column “Maak gebruik van deze daling” over de mogelijkheid om ondergewaardeerde aandelen en/of fondsen in portefeuille op te nemen. In deze column beschreef ik de aankoop van aandelen ING in combinatie met het schrijven van opties.

Door de geschreven opties kan zelfs in een zijwaartse tot licht dalende markt nog steeds geld worden verdiend door het verdampen van de tijds- en verwachtingswaarde. De optiepremie van KPN is door deze forse daling behoorlijk opgelopen.

Door de daling koop je dus niet alleen veel aandelen, je ontvangt ook nog eens veel premie zodat je investering wordt verlaagd. Bovendien wordt hiermee het break-evenpoint verlaagd. Het Break-evenpoint is

(aankoopkoers aandeel + uitoefenprijs – ontvangen premie)/2.

Ik koos voor een uitoefenprijs onder de aandelenkoers, zodat er een buffer is als de koers toch richting de ‘all time low’ gaat. Door het schrijven (verkopen) van de opties werd premie ontvangen. De maximale winst is: ontvangen premie + uitoefenprijs – aankoopkoers aandeel.

De daling van KPN

Het aandeel KPN noteerde op het moment van schrijven € 1,428

De KPN DEC 17 call 1,21 noteerde € 0,62

De KPN DEC 17 put 1,21 noteerde € 0,38

De totaal ontvangen premie was dus € 1,00

Minder risicovol dan aandelen

Bij 1000 gekochte aandelen KPN @ € 1,428 is de maximale winst: € 1 + € 1,21 – € 1,428 = € 0,782 (21,3% op jaarbasis, exclusief eventueel dividend). Het break-evenpoint is: (€ 1,428 + € 1,21 – € 1)/2 = € 0,82. Met andere woorden KPN kan bijna halveren, voordat een verlies ontstaat. Dit is dus minder risicovol dan alleen de aandelen kopen.

Rendement is lager door enorme margin

Toen we de order inlegden, werden we echter onaangenaam verrast door een forse margin voor de geschreven put. Normaal kan deze margin wel worden gedekt door de dekkingswaarde van de gekochte aandelen, maar ditmaal dus niet. De margineisen verschillen per broker, maar bij Binck, Alex en SNS zagen we dat we een enorme margin moesten aangehouden.

Binck vraagt voor het schrijven van een putoptie € 1,21 een margin van niet minder dan € 0,88. Omdat we een premie ontvangen van € 0,38 is dat een rendement van 40,63% op de margin in 4,5 jaar. Gedeeld door 4,5 jaar is dat dus een rendement van circa 9% per jaar. Daar doen we het natuurlijk niet voor. Het is weliswaar veel meer dan de rente op een spaarrekening, maar gezien het risico voor ons niet interessant.

De 1000 aandelen kosten circa € 1400 en KPN heeft bij Binck een dekkingswaarde van 33% (dynamische dekkingswaarde). Er komt dus een dekkingswaarde vrij van € 462. Het werkkapitaal, vrije bestedingsruimte (VBR), is dan:

VBR= € 1000 + € 462 – € 880 = + € 582 per 1000 aandelen.

Van de rekening wordt daarnaast € 1400 afgeschreven voor de aandelen. We moeten dus concluderen dat het kapitaalbeslag door de hoge margin en de lage dekkingswaarde van de aandelen in dit geval te hoog is.

Hoe komt het nu dat deze margin zo vreselijk hoog? Heeft Binck geen vertrouwen in het voortbestaan van KPN? Je zou het bijna denken met een margin van € 0,88 per putoptie. Binck geeft zelf de volgende uitleg:

De margin berekening voor ongedekt geschreven put opties is als volgt:

M = {P + %(2xE – S)} x V

De formule dient aan de volgende voorwaarde te voldoen. De uitkomst van de margin berekening mag nooit lager zijn dan:

1 M = {P + %(2xE –S)} x V

2 Beste laatprijs van de optie x 1,25 x V

3 {Beste laatprijs van de optie + 0,50} x V

M = Margin

P = Slotkoers van de optie

% = Dekkingspercentage

S = Koers onderliggende waarde

E = Uitoefenprijs optie

V = Vermenigvuldigingsfactor

Zoals in de tekst beschreven staat, mag de uitkomst van de margin berekening nooit lager zijn dan formule 2 of 3. Voor de genoemde KPN optie wordt formule 3 gehanteerd. De conclusie is dus dat zeker bij aandelen die zo laag staan als KPN, dat door het bovenstaande beleid het niet interessant is om putopties te schrijven.

Erg jammer omdat er namelijk een zekerheid is dat het aandeel nooit onder 0 zal komen en je dus een beperkt risico loopt. Kijk dus ook altijd goed naar de margin die uw broker in rekening brengt.

Mocht u ideeën, tips en gedachten hierover hebben, type ze dan s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op https://beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

2 antwoorden
 1. Leon
  Leon zegt:

  Hoi Harm,

  Het is mij niet helemaal duidelijk wat je precies hebt gedaan. 1000 aandelen gekocht en er langlopende calls en puts omheen geschreven?

  Of alleen de opties en geen aandelen? (Die zou je dan geleverd kunnen krijgen bij uitoefening puts)

  Gr. Leon

  Beantwoorden
 2. Harm van Wijk
  Harm van Wijk zegt:

  Hoi Leon, een covered straddle…zonder aandelen is anders het risico (omhoog) te groot…uitgaande van het feit dat aandelen niet onder nul komen, is het neerwaarts risico beperkt :-D

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.