Gedekt schrijven

GEDEKT CALLS SCHRIJVENU heeft als belegger vast wel eens gehoord van een strategie die ‘gedekt schrijven’ wordt genoemd. Bij gedekt schrijven worden calls geschreven met de aandelen als dekking in de portefeuille. Bij een short call gaat u een leverplicht van de onderliggende waarde aan, waarvoor u een premie ontvangt. U hoeft vanzelfsprekend geen margin aan te houden, aangezien u de aandelen reeds in portefeuille heeft. Gedekt schrijven vraagt dus geen extra investering. Het levert zelfs een lagere investering op.

Stel dat u zojuist 100 aandelen Royal Dutch Shell (RDS) heeft gekocht voor € 26,80 per aandeel en tegelijkertijd een calloptie RDS Juni 2013 met uitoefenprijs 27 heeft verkocht (geschreven) voor € 1,35 per contract. U ontvangt dan € 135 (€ 1,35*100) waarmee u de plicht aan gaat om (100 aandelen) RDS te leveren voor € 27 per aandeel tot de expiratie op de derde vrijdag van juni 2013. We laten dividend (op jaarbasis gemiddeld € 1,20 per aandeel) in dit voorbeeld voor het gemak even buiten beschouwing.

RDS stijgt tot € 40

Royal Dutch Shell gedekt schrijven

Aangezien u 100 stukken RDS in portefeuille heeft, kunt u aan uw leverplicht voldoen. Als het aandeel bijvoorbeeld stijgt tot € 40 en de geschreven call wordt uitgeoefend door de tegenpartij, dan moet u de stukken leveren voor € 27 per aandeel. Op dat moment heeft u op de optiepositie dus een verlies van € 13 – € 1,35 = € 11,65 per optiecontract (*100 = € 1165).

Aan de andere kant zijn de aandelen ook meer waard geworden. De aandelenpositie staat op een winst van € 40 – € 26,80 = € 13,20 * 100 = € 1320. De totale winst bedraagt op deze positie € 1320 minus € 1165 = € 155 winst. Dit bedrag kan ook als volgt worden berekend: € 27 – € 26,80 (maal 100) = € 20 + ontvangen optiepremie ad € 1,35 (*100)= € 155 + dividend.

RDS per saldo onveranderd op € 26,80

Nou moeten we niets uitsluiten, maar zulke grote koerssprongen maakt RDS niet vaak. Als het aandeel RDS per saldo onveranderd noteert € 27 (op expiratie in juni 2013), dan kan de ontvangen optiepremie ad € 135 geheel worden opgestreken. Hieruit blijkt dat je met gedekt schrijven geld kan verdienen, terwijl het aandeel per saldo niet is gestegen.

In het geval dat het aandeel RDS daalt tot bijvoorbeeld € 20 dan bedraagt het verlies op de aandelen € 680. De ontvangen optiepremie van € 135 kan hiervan worden afgetrokken, wat tot een totaalresultaat leidt van -€ 545 (exclusief het dividend). Vervolgens kunnen opnieuw calls worden geschreven om premie ‘binnen te harken’ door gedekt schrijven.

Gedekt schrijven wordt ook wel als een defensieve strategie gezien, waarbij wordt geprofiteerd van het verdampen van tijds- en verwachtingswaarde. Op deze wijze kunt u ‘passief’ inkomen genereren: u ontvangt optiepremie en tevens dividend indien het fonds dividend uitkeert.

Looptijden opties

Er zijn opties genoteerd variërend van 1 dag tot enkele jaren. U kunt variëren met de looptijden. De stelregel is: des te verder de looptijd, des te hoger de optiepremie.
Dit geldt ook ten aanzien van de ‘strikes’ oftewel uitoefenprijzen: des te verder een optie van de uitoefenprijs (‘uit het geld’) noteert, oftewel ‘out of the money’ is, des te lager de optiepremie zal zijn. Onderstaande tabel illustreert bovenstaande stelling betreffende het fictieve fonds SDR dat € 25 noteert.

Call SDR maand 1 maand 2 maand 3

25

0,47

0,60

0,95

26

0,13

0,25

0,55

27

0,01

0,09

0,31

Strategie geschreven call SDR

Stel dat u 100 aandelen SDR (@ € 25) in portefeuille heeft wat een stabiel dividend uitkeert per kwartaal. U bent voornemens dit fonds als lange termijn belegging in portefeuille te houden en daarop extra rendement te behalen middels geschreven callopties. Een mogelijke strategie is de volgende.

Op tijdstip 1 verkoopt u 1 call 25 maand 1 @ € 0,47 en ontvangt € 47 (€ 0,47 *100). Twee weken later noteert SDR op expiratie van maand 1 € 25 (SDR gelijk gebleven). U kunt dan de geschreven call ‘doorrollen’ naar de call 25 maand 2 voor wederom € 0,47. U ontvangt opnieuw € 47.

Stel dat SDR in maand 2 is gestegen tot € 25,47 op expiratie en de call 25 maand 2 € 0,47 noteert en u de € 26 call maand 3 kunt verkopen voor € 0,40. Dan kunt u de maand 2 call doorrollen met een (theoretische) koers van – € 0,07. U koopt de geschreven call terug voor € 0,47 en ontvangt € 0,40: per saldo betaalt u € 0,07.

Stel dat op expiratie van maand 3 SDR is gestegen tot € 25,99 dan expireert de € 26 call zonder waarde. U heeft een koerswinst op de aandelen plus dividend met als slagroom opde taart de ontvangenoptiepremie.

Totaal resultaat gedekt schrijven

SDR is in het voorbeeld gestegen van € 25 naar € 25,99 dan is de winst € 99 op de aandelen. Het resultaat van de geschreven opties is:
Maand 1: + € 0,47
Maand 2: + € 0,47 – € 0,47
Maand 3: + € 0,40
Resultaat opties € 0,87 * 100 = € 87
Het totaalresultaat bedraagt dan € 186 oftewel 7,4% ((€ 186 / € 2500) * 100) op basis van aandelenpositie met geschreven calls. Als u alleen de stukken in portefeuille had, zou de winst (exclusief transactiekosten en dividend) 3,96% zijn geweest bedragen.
Bovenstaand voorbeeld illustreert hoe u extra rendement kunt behalen op aandelen middels geschreven calls. U kunt de ontvangen premie als een buffer zien, want de winst op de opties kunt u in mindering brengen op het eventuele verlies wat op de aandelen wordt geleden indien het aandeel daalt.

Kritische noot

Een kritische noot past evenwel bij deze strategie: pas deze strategie bij voorkeur toe bij aandelen die in een stijgende, of hooguit zijwaartse, trend zitten. Want aandelen die in een dalende trend zitten, kunt u beter niet in portefeuille hebben. Aandelen kunnen immers tot € 0 dalen in geval van faillissement.

De ontvangen premie compenseert dan niet het eventuele verlies. Geen positie is ook een positie. Koop dus geen aandelen alleen maar omdat de koers al zo laag staat.

Handleiding Geld verdienen met opties

Meer strategieën zoals deze vindt u in de handleiding Geld verdienen met opties. Download op https://slim.beleggen.com/geld-verdienen-met-opties de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties. U ontvangt tevens als bonus Excel spreadsheets, waarmee u eenvoudig de beste opties kunt selecteren. Met mijn ‘30 dagen niet goed, geld terug garantie’ loopt u geen enkel risico.

6 antwoorden
 1. Peter C. van Galen
  Peter C. van Galen zegt:

  L.s.,
  Uw schrijft : als de koers van RD naar €. 40 zou stijgen, wordt er een verlies van €. 11,65 per contract geleden. Die opmerking is m.i. onduidelijk. Beter zou zijn, dan is uw winst beperkt tot 27 ( uitoefen c.q.verkoopprijs ) – 26,80 ( aankoopprijs ) – 1,35 ( premie ) is een gelimiteerde winst van 1.55.
  Met vr. groet

  Beantwoorden
 2. Daan van der Beek
  Daan van der Beek zegt:

  Stel dat men aandelen in het bezit heeft die voor € 15,00 gekocht zijn en nu € 12,00 zijn, het aandeel is redelijk volatiel.
  De adviezen staan op dit moment op kopen met een koersdoel van € 17,00 kan men dan ook de strategie
  toepassen van gedekte calls schrijven, zoja met welke
  uitoefenprijs en expiratie datum?
  Met vriendelijke groet,
  Daan van der Beek

  Beantwoorden
  • Harm
   Harm zegt:

   Geachte heer van der Beek,
   Het is niet zo relevant voor welke koers u de aandelen gekocht heeft. Het enige dat telt, is of u verwacht dat de aandelenkoers gaat stijgen of minimaal gelijk blijft.
   Welke opties u kiest, is afhankelijk van uw visie op de aandelen en hoe veel tijd u hieraan wilt besteden. Een mogelijkheid is om net boven de huidige koers maandopties te schrijven en bij een stijging door te rollen naar een hogere serie.

   Beantwoorden
 3. Bouwe Sprey
  Bouwe Sprey zegt:

  Beste mensen,
  Ik reageer op het artikel inzake het kopen van 9-maands Calls op de AEX i.c.m. Het schrijven van maandopties (time-spread). Vragen:
  – wanneer rol je de maandopties door?
  – wanneer koop je de call-optie terug?
  – wanneer verkoop je de lange call?
  – wanneer rol je de lange call door?
  Mgr.,
  Bouwe Sprey

  Beantwoorden
  • Harm
   Harm zegt:

   Geachte heer Sprey,
   Hiervoor zijn geen standaardantwoorden. Het is geen wet van Meden en Perzen en een vervolgactie is afhankelijk van uw eigen risicotolerantie.
   Uiteraard spelen marktomstandigheden een rol. Het hangt ervan af wat de koers is van een geschreven call (veel of weinig tijds- en verwachtingswaarde) en natuurlijk uw visie van de markt.

   Beantwoorden
 4. Daan van der Beek
  Daan van der Beek zegt:

  Beste Harm,
  op 3 juli j.l. heb ik een reactie geplaatst, tot op heden heb ik hierop nog geen tegen reactie
  ontvangen, ik hoor het graag van je.
  M.v.gr.,
  Daan van der Beek

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.