Gek van beleggen

U bent verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissingen – Overkomt het u ook? Dat beleggen u helemaal gek maakt, omdat de zaken niet gaan zoals u zich had voorgesteld? En uw vele inspanningen niet leiden tot het vooraf gewenste resultaat? Ik moet toegeven: ook mij gebeurt dat af en toe en vaker dan ik zou willen!

Wat moet u doen als het resultaat in een bepaalde periode sterk tegenvalt? Verschillende mogelijkheden dienen zich aan.

U kunt beginnen met iedereen te verwensen met wie u te maken heeft tijdens het handelen. Uw broker, omdat die uw orders te laat heeft uitgevoerd. Of u kunt het Internetsysteem van uw broker veroordelen, dat veel te traag werkt. De bied- en vraagprijzen golden in werkelijkheid al 10 minuten geleden. Per slot van rekening: hoe dichter op de realiteit van de markt, hoe beter. Of niet soms?

Dure en matige adviesdiensten

Daarnaast deugen de adviezen die de door u ( eigenlijk toch al veel te) duur betaalde advieslijn geeft, natuurlijk ook lang niet. Hoe durven die zogenaamde deskundigen te beweren, dat hun resultaten zo goed zijn als hun historische overzichten aangeven? Maar weer eens op zoek naar een andere, wellicht betere dienst?

Storende factoren

O ja, vergeet niet alle storende factoren tijdens het werk en thuis, terwijl u zo druk bezig bent om geld te verdienen op de beurs. U liep net een grote winst mis, omdat uw baas een dringend klusje op uw bureau deponeerde. Uw vrouw belde vanaf haar werk om te melden dat zij uitgerekend die dag later thuis zou komen. U moest daarom de kinderen ophalen en boodschappen doen. Alweer een kans op een fortuin gemist!

Misschien moest u maar eens overwegen om uw werk helemaal, of in elk geval deels, aan de kant te schuiven. En op een rustige plek, waar niemand en niets u kan storen, een supersnelle PC neerzetten. Uiteraard met een eersteklas datafeed, het nieuwste analyseprogramma en een optimale Internet verbinding. Dan zou het vast allemaal goed komen!

Grootste risico is de belegger

Voelt u waar ik heen wil? Veel mensen, en beleggers in het bijzonder, zijn geneigd om gemaakte fouten buiten zichzelf te zoeken. Niet voor niets wordt wel gezegd, dat het grootste risico voor beleggingen de belegger zelf is. Dat is niet erg, maar wel iets om terdege rekening mee te houden.

U bent degene, die geld investeert in een positie met risico. U bent degene, die MOET bepalen, hoe groot dat risico mag zijn. Niemand anders doet dat namelijk voor u.

Zelfs als een vermogensbeheerder een som geld voor u beheert, blijft u zelf verantwoordelijk voor het resultaat. Een aardig voorbeeld daarvan werd door beleggerscoach Van Tharp verteld tijdens een recent gehouden (pre)seminar in Amsterdam. Iemand die na vijf jaar zijn ter beheer uitbesteed vermogen zag dalen naar 15% van de oorspronkelijke waarde, klaagde de beheerder aan bij de rechter. De claim werd afgewezen. En terecht, denk ik! De eerste maanden min 10%, tweede maand plus 3%, derde maand min 6%, vierde maand plus 1% etc. En maar blij zijn met de plussen. En de minnen maar negeren. Met het resultaat als vermeld. Hopen dat het goed zou komen totdat het echt mis gegaan was en de echte pijn werd gevoeld. En dus iemand anders verantwoordelijk gesteld kon worden…..

Even helemaal weg

Hoe dan wel? Misschien even niet bezig zijn met de beurs? Een paar weken geen koersen volgen en niet handelen? Ik moet u zeggen, dat het bij mij wel heilzaam werkt. Met in mijn achterhoofd de wetenschap, dat zich op elk moment dat ik weer mee wil doen, kansen voordoen. Accepteren dat ikzelf en niemand anders kan bepalen wat goed voor mij, mijn financiële handelen en dus mijn toekomst is. Zonder gek te worden van mijn beleggingen en ook juist omdat ik gek ben van beleggen!!

Ik kom op uw psychologie als belegger een volgende keer terug.

Joop Folkertsma is huisarts en ‘Berts expert’

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.