Gekissebis in Italië

PIIGS – suck! suck! suck!

Source: Robert Ariall, Comics.com, December 7, 2010.

De PIIGS-landen waren weer volop in het nieuws. De rente van Ierland en Italië schoot als een raket omhoog. Beleggers kregen het Spaans benauwd toen Moody’s Ierland verlaagde tot de status ‘junk’. Ook het gekissebis in Italië tussen Berlusconi en zijn minister van Financiën Giulio Tremonti wakkerde de onzekerheid verder aan.

Giulio Tremonti heeft een uitgebreid besparingsplan klaar, maar Berlusconi wil een milder plan. De Milanese beurs kelderde andermaal procenten tegelijk, maar wist dinsdag zowaar het verlies om te buigen in een winst van ruim 1%. Het bericht dat China Europees staatspapier koopt, gaf wat rust. Pimco, de grootste investeerder in obligaties, koopt grootschalig Italiaans schuldpapier op tegen record yields.

Gezien de ontwikkeling op de rentemarkt, waarop de rente van Ierland, Spanje, Italië en Portugal recordniveaus bereikten, lijkt er ditmaal een zware storm op komst. De rente van Griekse 2-jaarsstaatsleningen noteert nog steeds boven de 30%-grens. De 10-jarige Ierse rente is afgelopen week opgelopen tot een record van 14%. De 2-jarige Ierse rente is zelfs al boven 20% uitgekomen.

De Amerikaanse aandelenbeleggers trekken er zich nog steeds weinig van aan. Zeker nu Ben S. Bernanke, de Fed-voorzitter, alweer op het puntje van zijn stoel zit om de economie te stimuleren door het opkopen van Amerikaanse staatsobligaties. De brede Amerikaanse S&P500 consolideert binnen de stijgende trend van de afgelopen jaren. De index wist begin mei het meerjarig recordniveau aan te scherpen en heeft de aanval weer geopend op deze recordstand.

De Nasdaq noteert nog maar net onder het meerjarig recordniveau en ook de Dow heeft de aanval ingezet op de top van dit jaar. De stijgende trend sinds de bodem in 2009 is nog steeds intact, waardoor op koopkansen kan worden gefocust. De Dow Jones Transportation index heeft zelfs al een nieuw meerjarig record laten optekenen. Crisis? What crisis?

Euro op weg naar stijgende steunlijn

Euro op weg naar stijgende steunlijn De Europese schuldencrisis is weer een nieuwe fase ingegaan. Ierland is, na Griekenland en Portugal, het derde Europese land waarvan de staatsobligaties officieel de status ‘rotzooi’ krijgen. Italië hield de gemoederen bezig door toenemende zorgen over de Italiaanse schuldenberg. De Europese munteenheid legt het al jaren af tegen sterkere valuta, zoals de Australische dollar en de Zwitserse frank. Zelfs ten opzichte van de Amerikaanse dollar moest terrein worden prijsgegeven. In 2008 bereikte de euro rond $ 1,60 een ‘all time high’, waarna de Europese munteenheid tot een dieptepunt onder $ 1,20 in juni 2010 daalde. De jacht op de ‘all time high’ rond $ 1,60 werd door de $ 1,50-barrière gestuit. De euro brak neerwaarts uit een consolidatiedriehoek en lijkt op weg naar de stijgende steunlijn die vanaf de zomermaanden van vorig jaar kan worden waargenomen.

Goud scherpt recordniveau aan 

 Goud scherpt recordniveau aan
Goud wordt gezien als veilige haven en daarom is het ook niet verwonderlijk dat beleggers hun toevlucht zoeken tot het glimmende edelmetaal. De turbulentie in de wereld blijft aanhouden, waarbij de Griekse schuldencrisis zich verder verspreidde binnen Europa. Italië, Ierland en Spanje zijn deze week aan de beurt. In maart werd Japan geteisterd door een aardbeving, tsunami en vervolgens een nucleaire ramp, terwijl Noord-Afrika en het Midden-Oosten ook ‘in brand’ stonden. Goud presteert al meer dan 10 jaar aanzienlijk beter dan diverse aandelenindices. De waarde uitholling van valuta door onder meer de Fed en de ECB, doordat zij de geldpersen op volle toeren laten draaien, speelt goud in de kaart. In euro’s en in dollars uitgedrukt, heeft goud deze week zelfs het recordniveau opnieuw aangescherpt.

Eurostoxx50 scherpt dieptepunt 2011 aan

 Eurostoxx50 scherpt dieptepunt 2011 aan
De Eurostoxx50 bereikte in februari een meerjarig recordniveau, maar liet daarna het gaspedaal los. De brede Europese index werd geveld door de escalerende Europese schuldencrisis, waarbij Italië het grootste probleem is. Vergeleken met Portugal ($ 210 miljard), Griekenland ($ 493 miljard) en Ierland ($ 204 miljard) is Italië met een staatsschuld van $ 2.278 miljard de olifant in de porseleinkast. De opwaartse trend, die in de zomermaanden van vorig jaar werd ingezet, is door de scherpe daling verlaten. Dinsdag scherpte de Eurostoxx50 het dieptepunt voor 2011 verder aan. De koopkrachtindicator RSI is echter niet in het ‘oversold’-gebied beland, wat een lichtpuntje is voor de stieren. Vooralsnog zitten de beren echter in het zadel, getuige de lagere toppen en de lagere bodems van de afgelopen maanden.

De dalende trend van de afgelopen maanden is nog intact bij de Franse CAC40. Het is cruciaal of de CAC40 boven het dieptepunt van maart weet te blijven. Een doorbraak van deze steungrens zet het licht op rood, waarbij een definitieve doorbraak van het dieptepunt van juni een eerste waarschuwingssignaal zal zijn. De Duitse index bereikte eind april een meerjarig recordniveau. De stijgende steunlijn wist stand te houden en de DAX veerde op van deze belangrijke 7000-puntengrens. De aanval is nu weer geopend op de top van eind april rond 7600 punten voor een aanscherping van een meerjarig recordniveau. De Italiaanse MIB en Spaanse IBEX maken daarentegen nog steeds een weinig overtuigende indruk. De Portugese index scherpte het dieptepunt van 2011 dinsdag nog maar even verder aan. De hoge rente van deze landen is fataal.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Drs. Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.