Geld verdienen met futures

In een vorig artikel heeft u kennis kunnen maken met futures. Dankzij het geringe verschil tussen de bied- en laatprijs en de hefboomwerking kunt u met futures optimaal inspelen op een verwachte beweging van de onderliggende waarde. Het kan echter ook hard de verkeerde kant op gaan. Systematisch beleggen en discipline zijn bij futures daarom nog belangrijker dan anders het geval is.

GRATIS HANDLEIDING GELD VERDIENEN MET BITCOIN

Alles wat je moet weten over de Bitcoin. Overzichtelijk ingedeeld en zeer toegankelijk geschreven. De belangrijkste vragen én antwoorden in 1 boek. Bestel gratis op https://www.30aandelen.nl/btc46516562/?utm_source=organic&utm_medium=website

Toen futures werden geïntroduceert is ook onderzocht of deze invloed hebben op de beurskoers van de onderliggende waarde in verschillende landen. De auteurs kwamen tot de conclusie dat de volatiliteit in de Verenigde Staten en Japan steeg, maar dat daarvan in bijna elk ander land nauwelijks iets van te merken viel. Het model werd bevestigd door een verdere analyse van de relatie tussen volatiliteit, handelsvolume en open intrest in aandelenfutures(1).

Er is meer onderzoek naar de volatiliteit uitgevoerd. Bijvoorbeeld naar de vraag of meer volatiliteit voor meer handel in futures zorgt. De conclusie luidde dat volatiliteit bij aandelen inderdaad een positieve invloed heeft op de handelsvolumes bij de futures. Die volatiliteit is echter niet noodzakelijk het gevolg van de handel in termijncontracten. Deze bevindingen stemmen overeen met de theorieën die stellen dat actieve termijnmarkten de liquiditeit en diepte van de aandelenmarkten vergroten(2).

Er zijn futures op grondstoffen (inclusief landbouwproducten) en financiële producten zoals valuta en aandelenindices. Wie bij een Nederlandse broker belegt, ziet zich helaas geconfronteerd met een beperkt aanbod. De AEX (een FTI), de eurodollarverhouding en soms nog de DAX, daar blijft het bij. Blijkbaar is er te weinig vraag naar andere futures om brokers te bewegen het aanbod te vergroten. Met Turbo’s hebben beleggers overigens wel de mogelijkheid om in vele onderliggende waarden te beleggen. Maar wie voor futures kiest, moet zich in beginsel dus beperken tot de AEX en de eurodollar.

Futures

Een reden waarom de futureshandel in Nederland niet meer aangemoedigd wordt kan zijn dat dit prijsintstabiliteit kan veroorzaken, dat is in ieder geval een argument dat veel wordt aangedragen(3).

Visie en discipline

Een FTI heeft betrekking op € 200 maal de waarde van de AEX-index. Bij een stand van 400 gaat het dus om € 80.000. De aankoop van één enkele FTI kan dan dus gelijk worden gesteld aan het beleggen volgens de index voor een bedrag van € 80.000. Met het verschil dat de aankoop van een FTI een veel geringere investering vergt. Bij Binck en Alex hoeft u slechts € 4000 aan marginverplichting aan te houden. Wie wil beginnen met de handel in futures, doet er dan ook verstandig aan zich in eerste instantie tot één FTI te beperken. De kostenstructuur maakt dit aantrekkelijk: per FTI betaalt u een vast bedrag en in tegenstelling tot opties geldt er geen minimaal orderbedrag.  Daar het om grote bedragen gaat, is het bij een FTI nog belangrijker dan anders dat u een goede visie op de AEX heeft. Indien u de situatie onduidelijk vindt of er sprake is van een zijwaartse marktbeweging, moet u niet in een FTI handelen.

Een aankoop van een FTI kan gerechtvaardigd zijn als de AEX door een belangrijke technische weerstand breekt. Of juist vanaf een steun weer opveert. Daarentegen zou verkocht kunnen worden bij een doorbraak van de steun of een succesvolle test van de weerstand. Belangrijk is dat u voor het aangaan van de transactie al voor uzelf in gedachten heeft waar de AEX naar toe zou kunnen gaan. En nog belangrijker, dat u dan al bepaalt wanneer u uw verlies neemt. Als de AEX door een belangrijke weerstand is gebroken, maar vervolgens weer tot onder dit niveau terugvalt, is de aanvankelijke reden van uw aankoopbeslissing niet valide meer. Dat betekent dat u de FTI weer moet verkopen. Ga niet hopen dat het nog goed gaat komen. Zonder het beperken van uw verliezen kunt u nooit op structurele basis geld verdienen! Verder kunt u voor uzelf bepalen welk bedrag u bereid bent om maximaal te verliezen. Als u met een transactie niet meer dan € 400 wilt verliezen, moet u geen FTI kopen als de AEX de weerstand met 3 punten heeft doorschreden. U wordt door uw maximaal gedefinieerde verlies namelijk gedwongen te verkopen als de AEX zich net boven de steun (de voormalige weerstand) bevindt.

GRATIS HANDLEIDING Valkuilen goud en zilver VAN DRS. HARM VAN WIJK

Wat zijn de valkuilen bij het investeren in gouden en zilveren munten? Ontvang gratis de handleiding direct via de mail. Meld je aan op https://www.tienstappen.nl/valkuilen-goud-zilver/

Systeemtraden

Zeker bij futures is het zeer belangrijk dat u volgens een weloverwogen systeem handelt, zoals BeursBulletin ook doet. U kunt er ook voor kiezen om geheel mechanisch te handelen. Zo bieden talrijke bedrijven tradingsystemen aan die in een testperiode prachtige resultaten hebben opgeleverd. Hoewel deze testperiode vaak vele jaren beslaat, is er geen enkele garantie dat handelen met deze systemen veel profijt zal opleveren. Dat komt omdat de systemen veelal overgeoptimaliseerd zijn. Besef dat de koersontwikkeling in de toekomst zal afwijken van die in de testperiode. Handelen volgens een geautomatiseerd systeem keuren we niet per definitie af, maar dan moet u het systeem wel heel goed begrijpen: hoe komen de koop- en verkoopsignalen tot stand? Werkt het systeem vooral goed in een trendmarkt of zijn de resultaten beter in een zijwaartse markt? Indien u hier geen inzicht in heeft, zult u na enkele achtereenvolgende verliestransacties ongetwijfeld sterk gaan twijfelen aan het systeem. Het gevoel komt dus boven drijven, wat ten koste zal gaan van de zo noodzakelijke discipline. Naar ons idee kunt u alleen volledig op een geautomatiseerd systeem vertrouwen als u dit zelf heeft gebouwd, al dan niet in samenwerking met een adviseur.

Daghandelaren

FTI’s zijn zeer geliefd bij daghandelaren, omdat zij reeds bij een reeds kleine beweging van de AEX geld kunnen verdienen. En daghandelaren moeten het van kleine bewegingen hebben, daar ze een ingenomen positie nog dezelfde dag sluiten. Hiermee vermijden ze het overnightrisico: tussen de sluiting van de beurs en de opening de volgende dag kan veel gebeuren en als handelaar kan je hier niet direct op inspelen. De keerzijde is dat er onvolledig wordt geprofiteerd van een langer durende opgaande of neergaande trendbeweging. Bovendien zijn de transactiekosten en de spread bij futures weliswaar beperkt, maar bij veelvuldig handelen drukken deze toch duidelijk op het resultaat. Voor daghandelaren maakt het in beginsel niet uit of de beurs stijgt of daalt. Veel belangrijker is de volatiliteit ofwel de bewegelijkheid op een dag. Deze is de afgelopen jaren duidelijk afgenomen. Hiervoor hoeft u alleen maar te kijken naar de sterke resultaatverslechtering bij beurshandelaar Van der Moolen. Als u zich op het pure daghandelen wil storten, moet u er rekening mee houden van een koude kermis thuis te komen. En voelt u zich toch aangetrokken tot het pure daghandelen, besef dan dat de beste daghandelaren niet de dwang voelen om te handelen. Zij wachten tot zich een geschikte gelegenheid voordoet en slaan dan hun slag.

Wie wint de The Big Race?

GRATIS HANDLEIDING VAN DRS. HARM VAN WIJK

Big Pharma en de strijd tegen het coronavirus https://www.30aandelen.nl/big42183810

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

futures

Bronnen:

  1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/1096-9934(200008)20:7%3C661::AID-FUT3%3E3.0.CO;2-R
  2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1540-6261.1992.tb04695.x
  3. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-349-02693-7_14

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.