Goede analyse cruciaal bij Turbo’s

Als we één product zouden moeten noemen dat de beleggersmarkt de laatste 5 jaar heeft vernieuwd, dan is het wel de vorig jaar door ABN Amro uitgebrachte Turbo. Een prachtig instrument dat het midden heeft tussen futures en opties. Het biedt beleggers kansen die juist die twee andere instrumenten niet kunnen bieden, waaronder een veelheid aan onderliggende waardes die via de Turbo makkelijk te bespelen is. Bij futures kunnen zowel de winsten als de verliezen in principe onbeperkt oplopen. Met de dagelijkse schijnbewegingen op de Amerikaanse beurs is het nu geen pretje om overnight in futures te zitten. De opties hebben weer het probleem van de ‘er uit lopende’ premie, die de kopers van opties parten speelt. Juist beleggers die normaal gesproken opties zouden kopen, zijn nu de absolute doelgroep voor de Turbo’s. Deze kennen in tegenstelling tot opties vrijwel geen tijd- en verwachtingswaarde.Turbo’s kennen een ingebouwde stop loss. Kopers van opties kennen dat in feite ook, omdat zij maximaal hun inleg kwijt kunnen raken.
Komt uw visie niet uit, dan sluit de bank uw Turbopositie. Jammer, maar dit is een vooraf te overzien risico. Turbo’s gaan procentueel harder dan de onderliggende waarde en de stop loss kan snel komen als de koers van de onderliggende waarde de verkeerde kant op
gaat. Het is dus net als bij opties zo dat u het moet zien als speculatiegeld en u moet uw geld kunnen missen.
Daarbij is het dus van groot belang dat uw visie uitkomt. Ik moet eerlijk zeggen, dat zelfs de ‘deskundigen’ de beurs niet altijd kunnen voorspellen. Turbo’s kennen echter een lager risico als u als belegger alleen maar op omslagpunten uw posities inneemt.
Dat vergt dus geduld, maar ook kennis over de markt, want u moet de omslagpunten in de markt kunnen herkennen.
In die zin is het product niet moeilijk, maar is het succes toch afhankelijk van uw analyse.

Haastige spoed is zelden goed

Ik moet u waarschuwen voor het hoge hypegehalte bij de Turbo’s. U bent niet hopeloos verloren als u nog niets in Turbo’s doet. Turbo’s zijn er volgende maand ook nog wel en al posities innemen om maar niets te missen, is echt overbodig. Neem dus rustig de tijd om u er in te verdiepen en ga pas iets doen als u de volgende vier dingen op orde heeft:

  1. Genoeg geld om er mee te spelen
  2. Genoeg marktkennis om een reële inschatting over de richting van de onderliggende waarde te kunnen maken
  3. Kennis van Turbo’s zelf, de voorwaarden en de kosten
  4. De tijd om de beurs rustig te volgen, zodat niet steeds de stop loss geraakt wordt omdat u in vergadering zat en niet kon ingrijpen toen het nodig en nog mogelijk was

Analyse onderliggend product

Zoals ik al aanstipte is niet zo zeer het product Turbo belangrijk, als wel uw analyse van de onderliggende waarde. Dit geldt nog sterker dan bij een rechtstreekse investering in de onderliggende waarde. Door de hefboom gaat het immers met de Turbo allemaal nog harder.
Heel leuk dat de stop loss automatisch wordt ingesteld, maar u bent niet aan het beleggen om keer op keer met de verliesgevende stop loss geconfronteerd te worden.

In feite moet u pas na een analyse zoeken naar het product dat het beste bij de analyse past.
Zo werkt het in de praktijk vaak niet, want men is optiebelegger, aandelenbelegger, of sinds kort, Turbobelegger.
Ik blijf er een lans voor breken dat u de zaak omdraait en pas in Turbo’s gaat beleggen als dit het ideale product voor een bepaalde geanalyseerde situatie is.

Bij Turbo’s moet u overigens ook goed opletten waar de stop loss ligt. Vooral Turbo’s die al enige tijd lopen kunnen een stop loss hebben die vlak om de hoek ligt. Uw maximale verlies is dan niet groot. Wel kunt u bijzonder snel uitgestopt worden, zonder dat het in uw analyse van de onderliggende waarde past.

Vaak is het zo dat vooral beginnende beleggers het liefst met beleggingen werken die omhoog gericht zijn. Dit noemen we bij Turbo’s de ‘Turbo Long’. Wetende dat aandelenkoersen in 70 procent van de tijd omhoog gaan, is het niet onverstandig om te beginnen met de Turbo Long. De vraag is dan al snel welke. Of wilde u misschien toch net iets meer van de geldende voorwaarden en opzet van de Turbo’s weten.
Dat lijkt me niet onverstandig.

De FAQ van www.abnamromarkets.nl kan u daarbij helpen. Ik vond er de volgende vraag:
Hoe komt het dat als ik de koers van een Turbo bereken, deze niet altijd overeenkomt met wat er op de website staat?
Dit kan verschillende redenen hebben. Een mogelijke oorzaak is bijvoorbeeld de vertraging van de koersen (maximaal vijf minuten) op onze website. Daarnaast kan er een verschil ontstaan wanneer er bij Turbo’s met een onderliggende waarde in een vreemde valuta geen rekening wordt gehouden met de wisselkoers.

Gebruik de website www.abnamromarkets.nl om u te verdiepen in het product Turbo. Bent u goed op de hoogte van de werking van dit product, en blijkt uit uw analyse dat een Turbo het aangewezen middel is om te profiteren van koersbewegingen, dan staat niets het gebruik van een Turbo in de weg.

Tom Lassing, www.beursbox.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.