Goedkope banken

Geen foldertje van goede twee- en driezitters die je tegenwoordig alleen schijnt te kunnen kopen in combinatie met een laptop of prachtige fiets, maar goedkope banken die een koers/winstverhouding (k/w) hebben van tussen vier en acht. Dat lijkt dus vreselijk goedkoop te zijn. De vraag is, of dat ook echt zo is. Immers hoe lang blijven de banken afschrijven op slechte leningen, hoe goed blijven ze aan uit te lenen geld komen en hoe gaat het met hun winst en omzet nu hele deelsectoren op dit moment praktisch niet meer bestaan?

Banken zijn geldmachines, maar kunnen ook failliet gaan. Fortis bijvoorbeeld, kocht ABN Amro voor veel te veel geld en kreeg daarna, mede dankzij deze overname, te maken met de kredietcrisis. Twee problemen in één bank.

Voeg daarbij het feit dat door de overname intern heel veel medewerkers aan een stoelendans doen, met de nodige personen die uiteindelijk zonder stoel komen te zitten, en het moge duidelijk zijn dat de lage k/w van ruwweg 4 die Fortis nu heeft niet uit de lucht komt vallen.

Ook Fortis kan failliet gaan. Er zijn zelfs al Belgische analisten die deze voorspelling hardop doen. In dat geval is iedere waardering voor het aandeel te hoog.

Heeft u er toch vertrouwen in, dan zult u moeten bepalen wat voor uzelf een ‘goedkope bank’ is. Wilt u al kopen terwijl de trend nog neerwaarts gericht is, of koopt u liever pas als de trend zich in de grafiek al gekeerd heeft.

Beide methodes zijn goed of fout, afhankelijk hoe u er naar wilt kijken. Immers koopt u bij de eerste methode nooit boven wat u het aandeel waard vindt. Bij de tweede methode moet u namelijk nog maar zien of u wilt kopen als de koers alweer 20% of meer gestegen is. Veel beleggers wachten dan liever, in de hoop dat het aandeel toch weer goedkoper wordt en missen zo alsnog het herstel. Wat ik denk over Fortis? Het is niet mijn favoriet. Een bank die zich liet uitkleden bij de overname van ABN Amro heeft immers niet het best mogelijke management.

Tom Lassing, www.beursbox.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.