Laatste update:

Terwijl steeds meer partijen positief worden over de goudprijs, is het zaak alert te blijven. De kans dat goud binnenkort namelijk flink onderuit gaat, is mijn inziens groot. De goudprijs is in mijn beleving bezig met het opzetten van ‘bull trap’. Goud heeft recent $ 943 per ounce aangetikt, hetgeen diverse partijen doet geloven dat we op weg zijn naar de oude toppen rond $ 1.000. Ongetwijfeld heeft goud nog wat opwaarts potentieel, maar ik verwacht in de week van 18 mei tot 22 mei een top. Er is een tweetal redenen voor een aanstaande daling. De eerste reden is, met dank aan Matrix Asset Management, het patroon. Patroontechnisch is het nog steeds het meest waarschijnlijk dat de goudprijs lagere niveaus gaat opzoeken. Een correctie brengt ons idealiter terug naar $ 600.

Goud

Een tweede argument is gelegen in het solunarmodel zoals dat door Christopher Carolan wordt bijgehouden. Door de goudkoersen ‘bij elkaar op te tellen’ van die jaren waarin de maankalender gelijk is aan die van 2009, wordt dit model zichtbaar. Ik hoor u denken: jaja, de maankalender, dat heeft wel een hoog Jomandagehalte hoor… Heeft u zich wel eens bedacht dat de maankalender altijd klopt? Terwijl onze eigen Gregoriaanse kalender van geen kanten klopt? De maanden september, oktober, november en december hebben respectievelijk het getal 7 (sept), 8 (okt), 9 (nov) en 10 (dec) in zich. Toch zijn deze maanden bij ons 9, 10, 11 en 12! Rara, hoe kan dat? Daarnaast hebben we schrikkeljaren/-dagen en schrikkelsecondes nodig om onze kalender met de natuur (de zon, de maan) weer in de pas te laten lopen. In mijn beleving heeft onze eigen kalender dan ook een hoger Jomandagehalte dan de maankalender…

Hoe dan ook, iedere 19 jaar is de maankalender hetzelfde. Carolan heeft derhalve voor een indicatie voor de goudprijs in 2009 de bewegingen van de goudkoers van 1990, 1971, 1952 etc. bij elkaar gevoegd om te zien wat de mogelijke performance is. De grafiek hieronder laat zien hoe zeer de zwarte stippellijn (de goudkoersen in het verleden met dezelfde maankalender) in het afgelopen jaar een prachtige indicator was voor de blauwe lijn, de daadwerkelijke goudprijs.

Goud

Wanneer we inzoomen op de huidige periode en de komende twee maanden, dan zien we dat in het verleden de goudprijs van 8 mei tot 22 mei flink opliep. Gelijk aan de situatie nu.

Goud

Echter in de fase daarna, van 22 mei tot circa 6 juni zien we de goudprijzen een ware snoekduik maken. En wel in de vorm van één rechte streep naar beneden. Gezien de historische performance van het gold solunarmodel is er alle aanleiding om voor de komende weken voorzichtig te worden op goud.

Elmer Hogervorst

www.hogervorstadvies.nl
[email protected]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.