Dat we in een periode zitten waar velen het hoofd laten hangen, lijkt me duidelijk. De indices staan voor het eerst zwaar onder druk sinds de start van de bull run die op Wall Street vanaf eind 2002 van start ging. Het is nu voor de vierde keer dat de markt een klap om de oren krijgt sinds de eerste klap omlaag, begin maart vorig jaar.

In de voorafgaande periode vonden er wel enkele (kleine) correcties plaats, maar telkens werden deze binnen enkele dagen tot enkele weken teniet gedaan. Als u het mij vraagt, is deze keer de onderliggende kracht van de grote daling vrij serieus. Met andere woorden, we zijn er nog lang niet klaar mee. Veel nevenfactoren geven aan dat er meer aan zit te komen en technisch is het plaatje zwak tot zelfs zeer zwak. We kunnen weliswaar tijdelijk positief gaan worden, maar zeker niet over het geheel bekeken. Er staat nu zelfs een nieuwe impuls omlaag aan te komen, maar niet voordat de S&P500 even een zware weerstand op zal zoeken.

S&P500
De S&P500 moeten we de komende periode goed in de gaten houden. Nogmaals wijs ik u erop dat weliswaar een herstel tot de rode lijn (zie grafiek) goed mogelijk blijft, maar veel meer dan dat zit er niet in. Zeker nu de downtrend zich helemaal bij deze index ontwikkelt, evenals bij de Dow Jones. Let op de daling van de index tot onder het 50- en 200-daags voortschrijdend gemiddelde (vg). Er heeft zelfs een zogenaamde death cross plaatsgevonden, daar het 50-daags vg onder het 200-daags vg is gedoken.

Dit zijn allemaal tekenen dat het over is met de uptrend en de markt voor een lange periode omlaag kan. Waar we de komende periode op moeten letten, is de dikke blauwe lijn onder de 3 vorige bodems, oftewel 1375 punten. Zakt de index daar ook nog onder dan wordt het gevaarlijk. Een sell off kan dan de overhand nemen met koersdoelen die nog vele procenten lager liggen. Het ziet er dus niet goed uit en we moeten short zitten zodra de beurs deze stap maakt. Daarvoor hebben we nog wat tijd.

Goud

De uitbraak tot boven $ 900 dollar is een nieuwe stap in de richting van $ 1000. Ik heb vorig jaar enkele keren aangegeven dat goud snel naar $ 1000 zou opkruipen, maar dat het zo snel zou gaan, had ik niet verwacht. Echter, als men de zaken zo uit de pas laat lopen in de VS vraagt men om problemen. De financiële crisis zet zich door en men vlucht naar zogenaamde veilige havens zoals goud. Het koersdoel van $ 1000 is dus in aantocht. Wel zou het kunnen dat goud eerst even terug zakt naar $ 850, alwaar een mooie steun te vinden is. We kunnen hier nog wel iets mee dit jaar, denk ik, en we moeten dus alert blijven.

Olie

De correctie van de olieprijs viel iets sterker uit dan ik had verwacht. Toch zien we een steunlijn rond $ 91 à $ 92 die een daling wel zou kunnen opvangen zoals het er nu naar uitziet. Zodra de draai naar boven komt en olie zich weet te herstellen, dan kunnen we nogmaals naar de rode weerstandslijn. Deze komt dan ergens tussen $ 101 en $ 102 uit, waardoor olie de $ 100-grens voor het eerst zal weten te doorbreken. Enfin, tot zover mijn gedachte over de olieprijs voor de komende weken. We moeten toch rekening blijven houden met veel hogere prijzen, met $ 125 als uiteindelijke koersdoel later dit jaar. Het is de markt en het is het gevolg van vraag en aanbod. De vraag naar olie zal groot blijven.

Guy Boscart, US Markets

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.