Goud en zilver crashen

Goud en zilver crashenZilver wist niet boven de belangrijke steun stand te houden. Deze voorwaarde stelden we in de column van vorige week voor een gouden toekomst. Ook goud ging met grote kracht door de steun. Goud en zilver gingen met procenten tegelijk naar beneden en richtten bij veel beleggers een waar bloedbad aan in de portefeuille.

Lange termijn stijgende trend

Zilver uitgedrukt in dollars is sinds2011 inwaarde gehalveerd. Omdat zilver sinds 2011 diverse malen wist op te veren rond $ 26, werd dit niveau steeds belangrijker. Nu dit steunniveau is doorbroken, zien we dan alle stop limit orders, die hier waren geplaatst, zijn getriggerd waardoor de prijs van zilver crashte.

Instapniveau

In het lange termijn plaatje is nog niet zoveel aan de hand. Al is een daling met 50% natuurlijk wel een stevige correctie binnen de lange termijn stijgende trend. Het vervelende voor kopers rond de top is, dat voor dat een daling met 50% een stijging van 100% nodig is om weer op het instapniveau uit te komen. Daarom is een strakke stop loss zo belangrijk.

Stijging

Een daling van 10% kan worden opgevangen door een stijging van 11%. Dat is nog te doen. Een daling van 20% kan worden weggepoetst door een stijging van 25%. Dat is ook nog mogelijk. Maar een daling van 50% wordt toch een heel ander verhaal. Laat staan een daling van 75%. Hiervoor is een stijging met 300% nodig.

Klein verlies

Voor een daling met 90% zal een stijging met 900% nodig zijn om weer op het instapniveau te komen. De kansen worden dus steeds kleiner naar mate het verlies verder oploopt. Ieder groot verlies begint met een klein verlies. Het is dus zaak om tijdig het verlies te nemen. Hoe moeilijk dat ook is. Hierin schuilt dus een zeer belangrijke les.

Grondstoffenmarkt

Nu de steunzone is doorbroken, heeft de dalende trend uit 2011 een nieuwe impuls gekregen. Ondanks alle mooie verhalen dat goud en zilver veilige havens zijn, is de prijs van goud en zilver hard gedaald. Overigens niet alleen goud en zilver, maar ook olie, platina en palladium daalden fors. De grondstoffenmarkt schudde op zijn grondvesten.

Oorzaak

Analisten buitelden over elkaar heen om de oorzaak te melden. Deze varieerden van een afkoeling van de Chinese economie, geruchten over de verkoop van het goud van Cyprus tot een gecoördineerde actie van de centrale banken om de goud en zilverprijs te drukken.

Bitcoin

Een ander legde de link met het klappen van de zeepbel in Bitcoin, het ‘goud voor nerds’. Deze virtuele munt is in korte tijd geëxplodeerd in waarde waardoor de grafiek het klassieke verloop van een luchtbel toonde. De grootste bubbels knappen het eerst…wat staat ons dan te wachten? Vastgoed? Obligaties?

Cyclusbodem

De cyclusbodem in de kwartaalgrafiek van zilver is in de maak. Het laatste deel van een cyclus is altijd het meest bearish. Ditmaal dus ook. De kwartaalcyclus drukt zijn stempel op de maandgrafiek, weekgrafiek en daggrafiek. Totdat opnieuw tekenen van bodemvorming zichtbaar zijn, blijft het oppassen geblazen.

Goldman Sachs

Ook goud brak door een belangrijke bodem. Nadat George Soros uit goud stapte, volgde Goldman Sachs met een verlaging van het koersdoel van goud. Volgens het machtige ‘Government Sachs’ (“there is a revolving door between Goldman Sachs and the government”), de Amerikaanse zakenbank waar politici in- en uitstappen, zakt de prijs van goud onder $ 1300.

Goud breekt de bodem

Papier goud en zilver

Goldman Sachs heeft diepe zakken en als Goldman Sachs short gaat in goud, dan kun je hier beter niet tegenin gaan, zo lijken beleggers te denken. Met zoveel macht en zoveel geld trek je altijd aan het kortste eind. Zeker als je kijkt naar de hoeveelheid papier goud en papier zilver. Eric Sprott berekende vorig jaar dat er 143 keer meer zilvercontracten worden verhandeld dan de zilver productie. Voor goud geldt een factor 70.

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

3 antwoorden
 1. Fons
  Fons zegt:

  Goud is mooi om naar te kijken. Je kunt er echter niets mee kopen, het geeft geen dividend, en geen rente. Het is hooguit een inflatie hedge.
  Kennelijk hebben veel beleggers gespeculeerd op een hoge inflatie door al dat ” geld bijdrukken” van centrale banken in de wereld. Helaas vergeten deze beleggers dat een centrale bank je niet rijker kan maken, want al dat geld komt niet in de portemonnee van de consument terecht en doet dus niets aan het structurele gebrek aan vraag in de economie. Bovendien heeft die consument heeft wel wat anders aan zijn hoofd dan zijn geld te laten rollen, die spaart om zijn schulden af te lossen.

  De instorting van de goudprijs geeft m.i. een ander signaal af: Geen inflatie, maar deflatie is onderweg.

  Beantwoorden
 2. Hans
  Hans zegt:

  Bij goud en zilver gaat het om fysieke levering.Zoals je aangeeft worden er contracten verhandeld waarbij fysieke levering niet meer mogelijk is.Een grote windhandel
  met futures, turbo’s en sprinters.Voor Nederland geldt haal zo snel mogelijk de opgeslagen goudreserves in het buitenland terug voordat het te laat is.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.