Goud en zilver

De voorspelling was dat goud boven $ 2000 zou uitkomen en dat zilver door toenemende tekorten zou gaan knallen. Beleggers die deze verwachtingen de afgelopen maanden lazen, zijn ontevreden aan het worden. Waarom hadden ‘de experts’ het zo mis? De vraag is of ze het wel mis hadden. Dat goud en zilver nu nog niet enorm in prijs gestegen zijn, houdt niet zonder meer het definitieve ongelijk van de analisten in. De stijging die voorzien werd, kan immers ook vertraagd zijn.

Een mogelijke reden voor een vertraging is de slechte beurs in China. Veel nieuwe rijken in China waren actief als beleggers en grote kopers van edelmetalen. Nu de beurzen in China meer dan 50% aan waarde verloren hebben, zijn ook veel nieuwe rijken even marktschuw geworden. De vraag naar goud is daarom verminderd bij Chinese particulieren. Een tijdelijke vermindering in mijn ogen. Want nu ze even voorzichtig zijn, zien deze Chinezen wel dat de beurs daalde, maar dat hun goud in de lokale munt in vergelijking met hun aandelen nauwelijks minder waard werd. Ze hadden dus beter goud kunnen hebben dan aandelen. Goud is en blijft interessant voor mensen. Het edelmetaal blijft een enorme aantrekkingskracht houden, als sieraad, maar ook als waardevastlegging.

Zilver is een ander verhaal, maar heeft eveneens positieve vooruitzichten. ‘Poor man’s gold’ is nog altijd gevraagd als sieraadmetaal en ook de industrie heeft zilver nodig, voor de productie van elektronica en andere processen. Er is nog heel veel zilver, maar de productie houdt de vraag niet bij. Dit gaat in de toekomst knellen. De Amerikaanse munt heeft daarom de productie van Silver Eagle munten aan banden gelegd. Die stap heeft nog geen gevolgen voor de zilverprijs gehad, omdat Canada de wereld gewoon meer Maple Leafs is gaan leveren. Hoe lang dat kan worden volgehouden tegen de huidige koersen is de vraag.

Als meer beleggers teleurgesteld raken in edelmetalen, verkopen ze hun beleggingsmunten en kan de lage prijs nog weer langer worden volgehouden, maar ik ben zelf nog vol vertrouwen voor wat betreft de toekomst van edelmetalen. Vooral de vraag naar zilver blijft sterk en de productie van nieuw zilver neemt alleen maar af. Ook in het recente verleden, net zoals nu in China, bleek toch weer dat goud het in slechtere tijden beter doet dan aandelen. Als ik moet kiezen tussen dollars en edelmetaal, dan weet ik het ook wel. Ik bezit dan liever goud en zilver.

Tom Lassing, Beursbox.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.