Goud Exchange Traded Funds

Een paar jaar geleden is het Goud ETF (Exchange Traded Fund) in het leven geroepen. Door de ETF werd goud makkelijker bespeelbaar. Je kon daarmee in goud beleggen, zonder dat je zelf goud in bezit hoefde te hebben. Het Goud ETF kocht goud en hield het in bewaring voor de klanten. De opzet was briljant. De ETF’s werden terecht bijzonder populair.Tot er een jaar geleden een eerste scheurtje in het mooie plaatje zichtbaar werd. Het bleek dat je ook short kon gaan middels Goud ETF’s. Dat hield in, dat u dus een Goud ETF op de beurs kon kopen van iemand die short was gegaan. Hierdoor ontstonden er meer Goud ETF’s dan dat er goud in hun kluis lag. Dat was duidelijk een weeffoutje in het systeem. Een weeffoutje dat ernstige gevolgen kan hebben, mocht ooit iedereen tegelijk naar de uitgang rennen. Er stonden in de markt meer Goud ETF’s uit dan er goud ter dekking aanwezig was. Dit probleem werd duidelijk toen Lehman Brothers failliet ging.

Recent werd echter iets veel ernstigers bekend: op de beurzen van New York en Tokio worden de Goud ETF’s gebruikt als onderpand voor hun handel in goud futures.

Dat is om twee redenen zeer ernstig. Ten eerste zou deze future goud als onderliggende waarde moeten hebben en niet een papiertje dat zegt dat het goud vertegenwoordigt. Dit is dus bedrog richting de futurehandelaren.

Ten tweede: doordat de goudfutures nu ineens ‘gedekt’ worden door de ETF’s is er veel meer goud in de markt aanwezig. Immers wordt de goudvoorraad, die wordt aangehouden door de ETF fondsen, nu ook gebruikt als onderpand voor de futures. We kunnen dus tweemaal zoveel handelen met hetzelfde goud! Kortom: waar het aanbod stijgt, gaat de prijs omlaag.

Hoe meer ETF’s er dus uitstaan, hoe meer de prijs gedrukt zal kunnen worden. Alle beleggers die in het verleden kozen voor het Goud ETF, hebben dus in feite zelf de prijs van goud gedrukt omdat hun bezit ineens onderpand was voor de future handel in goud. U moet weten dat het Goud ETF (tickersymbol GLD) een waarde van $ 33 miljard aan goud vertegenwoordigt!

Dit alles heeft er toe geleid dat ik de abonnees van BeursAccent het advies heb gegeven de Goud en Zilver ETF’s van de hand te doen en te vervangen door goud en zilver op de goudrekening. Via die rekening kan er geen andere marktpartij misbruik maken van ons bezit. Het Goud ETF is een prachtig product, dat helaas door de beurs en de banken misbruikt wordt en zo een bedrogproduct is geworden, passend in de huidige tijd waarin alle soorten van beursbedrog toegestaan lijken te zijn.

Tom Lassing, Beursbox.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.