Goud kan niet meer verliezen

Beleggers beseffen steeds meer dat goud wel omhoog moet de komende tijd. In deze onzekere tijden lijkt goud een goede ‘hedge’ tegen wat er komen gaat. Zowel in een inflatoire omgeving als in een deflatoire omgeving

Als de prijzen van goederen stijgen, ligt het in de lijn der verwachting dat de prijs van goud ook omhoog zal gaan. In tijden van inflatie zoek je naar vaste waarden. Als geld minder waard wordt ten opzichte van goederen, dan wil je goederen hebben en geen geld.

Als er sprake is van deflatie, dan is het waarschijnlijk dat goud het beter zal doen dan aandelen. Hiervoor is het goed om te kijken naar de oorzaken van deflatie. In het huidige systeem is de belangrijkste oorzaak van deflatie een afname van de uitstaande kredieten. Geld bestaat uit kredieten en minder kredieten, betekent minder geld in omloop. Met minder geld in omloop, gaat de waarde van geld omhoog en dus is er sprake van deflatie.

Een dergelijke situatie kan heel goed ontstaan doordat de schuldenlast momenteel gigantisch is opgelopen. Wordt die schuldenlast niet meer te dragen, dan zal je dat merken aan een toename van het aantal faillissementen. Bij een faillissement wordt een deel van de kredieten bij banken oninbaar. De hoeveelheid uitstaande kredieten daalt en daarmee neemt de geldhoeveelheid ook af. Dit kan zowel onder particulieren als bij bedrijven plaatsvinden. In een dergelijke deflatoire omgeving zullen de winstverwachtingen fors omlaag gaan. En dat vertaalt zich in dalende aandelenkoersen. Goud is in een dergelijke omgeving een veilige haven. Goud zal het dan op zijn minst beter doen dan aandelen.

De vraag is eigenlijk of het lukt om de kredietbubbel nieuw leven in te blazen. Lukt het om de kredietverlening weer op gang te krijgen dan is het gevaar van inflatie heel waarschijnlijk. Maar uiteindelijk kun je de kredietverlening niet oneindig blijven stimuleren. Het wordt een keer duidelijk dat het onbetaalbaar wordt en dan zal een reeks faillissementen het gevolg zijn. Dus zowel bij inflatie als bij deflatie is goud een goede belegging.

De middenweg wordt steeds onwaarschijnlijker. Dus de situatie dat het de centrale banken gaat lukken om de inflatie op een gematigd niveau te houden en dat daarbij de economie ook redelijk blijft groeien. Deze middenweg wordt steeds smaller. De trukendoos van de centrale banken en overheden zal uiteindelijk een keer leeg raken. Het is onduidelijk hoe de volgende recessie er uit gaan zien, maar het wordt steeds duidelijker dat deze er gaat komen.

Marcel Meijer, www.devrijeeconomie.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.