Goud noteert tegen juni op $ 1500

“De goudprijs kan in de eerste helft van dit jaar doorstijgen naar $ 1500, een opmars van 69% ten opzichte van de huidige koers.” Dat zegt Fortis-analist Gerhard Schubert, werkzaam in Londen.

De prijs van het edelmetaal is in korte tijd met $ 150 omhoog geschoten. Schubert verwacht dat de grens van $ 1000 niet zo snel zal worden bereikt als dat de markt verwacht. “We moeten niet verwachten dat het alleen maar één kant op gaat. Winstnemingen moeten niet worden uitgesloten. Een koopmogelijkheid ontstaat bij niveaus rond $ 830 à $ 850,” aldus Schubert.

De Amerikaanse zakenbank Citigroup is eveneens positief. Volgens analist John Hill kan de goudprijs nog dit jaar de $ 1000 aantikken. De vraag van beleggers naar het edelmetaal zal de prijs stuwen.

De prijs kan exploderen naar meervoudige niveaus bij een zware recessie in de Verenigde Staten. Hill: “Goud heeft een nieuwe door beleggingen gedreven fase bereikt. De aanjagers zijn onder andere het vluchtgedrag en nieuwe kopers op de markt. Toch geloven we dat de belangstelling nog niet massaal is.”

goud

Goudproducenten

Citigroup heeft het koersdoel verhoogd van de aandelen van goudproducenten Barrick Gold (ABX, red.) en Newmont Mining (NEM, red.). De zakenbank voorziet voor het Barrick Gold ($ 49,32) dit jaar een koers van $ 62. Dat betekent een opwaarts potentieel van 69%. Het bedrijf is de grootste goudproducent ter wereld. De winstgevendheid neemt toe door de stijgende goudprijs. Daarnaast schragen de kostenbesparingen na de overname van Placer Dome het resultaat. De financiële positie van Barrick Gold is solide. De koers steeg in de afgelopen twaalf maanden met 76% tot $ 51,34. Zestien van de dertig analisten die door Bloomberg worden gepolst over dit aandeel hanteren een koopadvies. Dertien marktvorsers geven het advies ‘houden’ en één van hen raadt beleggers aan dit fonds te verkopen. Volgens Citigroup kan Newmont Mining ($ 53,24) stijgen naar $ 67 (een potentiële stijging van ruim 25%. De koers is in de afgelopen 12 maanden met 30% gestegen. Zeven analisten geven een koopadvies af en acht van hen geven het advies ‘houden’. Vijf analisten raden aan om dit fonds van de hand te doen.

Satilmis Ersintepe,  www.volghetgeld.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.