Laatste update:

Goud of aandelen en akkerland?Warren Buffett stelde in zijn brief, ter gelegenheid van de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, een zeer interessante vraag ten aanzien van de waarde van goud. Stel dat al het goud van de wereld – circa 170 duizend ton wordt samengevoegd. Hierdoor ontstaat een kubus van 20,4 bij 20,4 bij 20,4 meter. Bij een goudprijs van $ 1750 zou deze kubus een waarde hebben van $ 9,6 biljoen.

Voor dit bedrag kunnen we ook al het akkerland in de Verenigde Staten kopen en 16 maal ExxonMobil. De jaarlijkse opbrengst van het akkerland is $ 200 miljard. De inkomsten van Exxon zijn meer dan $ 40 miljard per jaar. De vraag van Buffett is: “welke kubus heeft u liever als belegger?” Dat zet je toch wel aan het denken.

Buffett zei al eerder: “Eerst halen we het uit de grond, dan smelten we het, we graven een gat in de grond en stoppen het er weer veilig in weg. Het dient geen enkel nut. Als ze dit proces op Mars zien, krabben ze zich achter hun oren.” Hij heeft daar natuurlijk wel een punt. En als we kijken naar de winstgevendheid van de Amerikaanse ondernemingen, dan vraag je je af waarom beleggers toch kiezen voor het gele edelmetaal.

De Nasdaq presteert al tijden ijzersterk en heeft middels een opwaarts koershiaat boven 2800 punten het meerjarige recordniveau aangescherpt. De Amerikaanse technologie-index verliet al in januari aan de bovenzijde een consolidatiedriehoek, waarna de toppen van vorig jaar (moeiteloos) werden gepasseerd. De technologie-index vormde in november een ‘positieve reversal’: de index vormde een hogere bodem, terwijl de RSI een lagere bodem vormde ten opzichte van de bodem in oktober. Op basis hiervan kon een koersdoel boven de top van oktober worden berekend. De dalende trend vanaf de zomermaanden 2011, werd verruild voor een stijgende trend. De RSI is er zelfs in geslaagd om overtuigend boven 70% te noteren. Daarmee werd de ‘bull range’ bevestigd. Kortom, dit geeft aan dat de stieren nog steeds stevig in het zadel zitten.

De brede Amerikaanse S&P500 zal moeten afrekenen met top van 2011, waarmee de index momenteel worstelt. Het beeld van de S&P500 over de afgelopen 12 maanden is nog steeds neutraal. De stijgende trend vanaf het najaar is nog intact, maar de grote vraag is of de S&P500 de top van 2011 zal weten te passeren. De Dow Jones toont hetzelfde zijwaartse beeld over de afgelopen 12 maanden. De Dow Jones Transportations Index blijft echter ver achter.

Euro/Australische dollar rond meerjarig dieptepunt

Euro/Australische dollar rond meerjarig dieptepuntDe prestatie van de euro ten opzichte van de Australische dollar is niet om over naar huis te schrijven. Behoudens een aantal oplevingen, verloor de euro de afgelopen maanden steeds meer terrein. De euro noteert ten opzichte van de Australische munteenheid op het laagste punt van de afgelopen 21 jaar. Sinds oktober 2008 is de euro meer dan 40% gedaald, waardoor een vakantie naar Australië aanzienlijk duurder is geworden ten opzichte van een aantal jaren geleden. Ondanks de massale interventie van de diverse centrale banken om de euro te steunen, daalt het vertrouwen in de euro steeds verder. In 2011 consolideerde de euro weliswaar, maar nadat de steunzone werd doorbroken, dook de euro tot circa AUD 1,21. De meerjarig dalende trend is dus nog steeds intact.

Goud consolideert rond record in euro’s

Goud consolideert rond record in euro’sDe prijs van goud, uitgedrukt in euro’s, noteert net onder het recordniveau van € 1357,57 per troy ounce (31,1034768 gram), wat overeenkomt met € 43.647,03 per kilo. Het recordniveau werd in september 2011 bereikt. Sinds 2002 steeg de goudprijs in euro’s meer dan 300%, wat beduidend beter is dan wat de AEX-index heeft gepresteerd. De schuldencrisis in Europa en het oeverloos vergaderen van politici dwingt beleggers richting ‘veilige havens’ zoals goud. Al meer dan een decennium zoeken beleggers hun toevlucht tot het glimmende edelmetaal, met als resultaat een recordniveau in dollars van $ 1900,30 wat in september 2011 werd bereikt. In de voorgaande maanden nam goud wat gas terug, wat kan worden aangemerkt als een correctie binnen de jarenlange stijgende trend. Goud veerde op vanaf de jarenlange stijgende steunlijn, dus het is maar de vraag of goud uit de gratie is.

CAC40 worstelt nog steeds met top van oktober

CAC40 worstelt nog steeds met top van oktoberDe Franse CAC40 worstelt al weken met de top van oktober. Het is dan ook buigen of barsten voor de Franse index. Veel hangt af van het verloop van de crisis in Griekenland. Het feit dat de economie in Griekenland vorig jaar kromp, is slecht nieuws voor de Franse ‘financials’. Het meerjarig dieptepunt van september 2011 ligt alweer geruime tijd achter ons, maar na het herstel is sinds oktober een zijwaartse beweging ingezet. Het feit dat er hogere bodems werden gevormd, is bemoedigend, maar de top van oktober biedt veel weerstand. Zolang deze niet wordt gepasseerd, is het gevaar voor de Fransen nog niet geweken.

De Duitse DAX passeerde eind januari de top van oktober waarmee de stijgende trend een nieuwe impuls kreeg. De DAX scherpte onlangs het recordniveau voor dit jaar weer verder aan. Het verlies vanaf de top van vorig jaar rond 7600 punten is hiermee echter nog niet weggepoetst. Het proces van hogere bodems en hogere toppen, samen met de opwaartse doorbraak van de top van oktober zijn bemoedigend. De Duitse beurs, samen met de Nederlandse beurs zijn het meest krachtig van de eurozone. De koopkrachtindicator RSI wist zelfs ‘overbought’ (boven 70%) te worden, waarmee de ‘bull range’ werd bevestigd. Zolang de DAX hogere bodems weet te vormen, kan worden gezocht naar instapmomenten.

Bezoek Facebook en ontvang een e-book: http://www.facebook.com/BeursBulletin

Volg ons ook op Twitter: www.twitter.com/beursbulletin

Link op Linkedin:

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
Amsterdamsestraat 7-9
1398 BK te Muiden
Telefoon: (+31) (0) 294 76 9 007
Telefax: (+31) (0) 84 750 25 78
E-mail : [email protected]

Url : www.beursbulletin.nl en www.beleggen.com en www.beleggen.com

KvK nr: 34 24 32 58

ps. Overactieve spamfilters blokkeren onze e-mails nog wel eens. Voorkom dit door [email protected]  en [email protected] toe te voegen aan uw email adresboek

pps. Bezoek Facebook en ontvang een e-book: http://www.facebook.com/BeursBulletin

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

 

2 antwoorden
 1. r.a.maertens
  r.a.maertens zegt:

  Kunt u mij eens vertellen waarom westerse landen hun enorme goudvooraden niet aanspreken in deze barre tijden? Die zijn toch aangelegd om een keertje te gelde te maken? Bovendien is de goudprijs vreselijk hoog.
  Met dank voor uw reactie,
  Groet,
  r.a.maertens

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.