Goud: wat nou bescherming!
Hierbij een kritische noot over beleggen in goud, wat door velen -waaronder Willem Middelkoop- wordt aangeraden. Goud is een slechte vluchthaven. Het biedt weinig bescherming tegen inflatie en tegen de onrust in de wereld. Voor goudbeleggers kunnen de komende jaren wel eens niet zo goed verlopen als de afgelopen tijd.
Velen zien goud als een vluchthaven. Het edelmetaal kan het risico op inflatie afdekken en zou de perfecte verzekering zijn tegen geopolitieke risico’s en bescherming bieden tegen onrust op de financiële markten. Veel commentatoren raden daarom aan om in goud te beleggen. Zie Willem Middelkoop met zijn boek ‘Als de Dollar Valt’. Bij deze een kritische noot bij dit dogma.
Vluchten voor inflatie
Beleggers die goud kopen als vluchthaven geloven volgens Michael R. Sesit, columnist voor Bloomberg, in een sprookje. De goudprijs bereikte een recordniveau van $ 850 per ounce in januari 1980. Als de prijs van het edelmetaal sindsdien hand in hand was gegaan met de geldontwaarding in de Verenigde Staten, zou het nu op ruim $ 2100 moeten staan. Maar goud staat op circa $ 760, slechts een derde van wat het moet zijn, wil het een bescherming bieden tegen inflatie.
Historisch is gebleken, zo constateert de toonaangevende zakenbank Goldman Sachs, dat sinds 1988, het verband tussen het edelmetaal en de inflatieverwachtingen in de Verenigde Staten slechts 36% bedraagt. Dat betekent dat de goudprijs in 36% van de gevallen stijgt en daalt met de inflatieverwachtingen. Het verband met de echte inflatie in Amerika is zelfs minder: 23%. Als we de kerninflatie, exclusief prijzen van voeding en energie, in ogenschouw nemen dan daalt dit percentage naar 7%!
“Goud wordt vaak op een voetstuk geplaatst omdat het bescherming zou bieden tegen inflatie, maar historisch waren er maar paar perioden waarin de prijs van het edelmetaal gelijk opging met de (kern)inflatie. Dus goud moet niet beschouwd worden als een afdekking tegen inflatie””, aldus grondstoffenanalist James Gutman van Goldman Sachs.
Beleggers die een vluchthaven zoeken, waren beter af met de Amerikaanse aandelenmarkt. Op 30 januari 1980 stond de toonaangevende beursgraadmeter S&P 500-index op 115,20 punten. Als je de huidige stand van de index corrigeert voor inflatie zou deze nu op 287,30 moeten staan maar in plaats daarvan is de index geëxplodeerd naar een stand van 1551,14 punten. Dat is een vervijfvoudiging ten opzichte van de voor inflatie aangepaste indexstand.
Vluchten voor aanslagen
Kijken we naar het tweede argument: dat van geopolitieke onrust. De inflatieverwachtingen door de terroristische aanvallen van 11 september 2001, de ergste aanslagen sinds 1962, hadden geen langdurig effect op de prijs van goud.
Goud werd op 31 augustus 2001 verhandeld tegen $276,25 per ounce, minder dan twee weken voor de aanslagen. Na de aanvallen steeg de prijs naar $295,10 per ounce. Op 23 oktober was de prijs weer teruggezakt naar $274,25.
Dollarzwakte
Het grootste effect van inflatie op goud wordt veroorzaakt door de dollarzwakte. Sinds 1998 bewoog de goudprijs volgens Goldman Sachs in 91% van de gevallen gelijk met een mand valuta die bestaat uit de Australische- en Canadese dollar, De Zuid-Afrikaanse rand, de euro , de yen en de Indiase rupee. Na de invoering in 1997 van de zogenaamde Treasury Inflation Protected Securities, kortweg TIPS, in de Verenigde Staten en van soortgelijke producten in andere landen, is er geen reden om goud te gebruiken als bescherming tegen inflatie. Deze obligaties geven een rente die gebaseerd is op de inflatie-index CPI. Er zijn TIPS met een looptijd van 5, 10 en 20 jaar.
Renteverlaging
Inflatie is op dit moment ook geen probleem, zelfs met de recente renteverlaging van de Fed. Amerikaanse consumenten verwachten een inflatie van 3,1% per jaar. Ondanks deze verwachting is de geldontwaarding in augustus afgenomen naar 2% in augustus. “Het is nog veel te vroeg om een hogere inflatie te voorzien”, aldus David Abrahamson, hoofd valuta- en grondstoffenstrategie van het Canadese adviesbureau voor beleggers BCA Research.
De goudprijs heeft de weg omhoog gevonden. De prijs van het edelmetaal is dit jaar met 15% gestegen naar de hoogste stand in 27 jaar. De rally houdt nu zeven jaar aan. De motor achter de opmars was de enorme beschikbaarheid van geld. Recent kwamen de renteverlaging van de Fed en de zwakkere dollar als redenen erbij.
De juiste redenen om te kopen
Goud kan dus niet vaak gebruikt worden als vluchthaven voor inflatie of onrust in de wereld. Een goede reden om in het edelmetaal te beleggen is de sterke vraag naar juwelen in de opkomende landen zoals India en China. Daarnaast is de productie in de goudmijnen afgenomen, vooral in Zuid-Afrika. Ook zijn de verkopen van centrale banken gedaald. Door de groei van het aantal goud ETF‘s[1] is het gemakkelijker geworden om in goud te beleggen. Volgens zakenbank Morgan Stanley beheren de ETF’s gezamenlijk $17,7 miljard.
“”Dit toont aan dat hoewel goud een slechte bescherming biedt, erin belegd kan worden voor de juiste redenen”, aldus James Gutman van Goldman Sachs. Wel moet in ogenschouw worden genomen dat het edelmetaal niet direct verbonden is met de economische groei. Het verdient niets en biedt een beperkte bescherming tegen inflatie. Een andere reden om voorzichtig te wezen, is dat centrale banken er niet happig op zijn om goud in kas te houden. Al met al kunnen de komende jaren voor goudbeleggers wel eens minder goed verlopen dan de afgelopen tijd.
Satilmis Ersintepe
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!