Goudkoers

Er is één ding waarin ik het afgelopen jaar mijn gelijk wel gekregen heb. Dat ene ding is goud. Recent werd in euro’s wederom een all time high behaald. In dollars werd de hoogste koers ooit nog niet gehaald, maar dat lijkt een kwestie van tijd te zijn. Goud noteert nu rond $ 955 per troy ounce.Is goud een ‘zekere belegging’? Beleggers die niets met goud hebben, zeggen dat dit niet zo is: kijk maar naar de laatste dertig jaar, alleen de laatst zes jaar daarvan waren interessant. De vraag is echter, of dat een eerlijke vergelijking is. Immers, wanneer is goud wel interessant? De laatste 5000 jaar was goud altijd interessant in tijden van oorlog of crisis. Wat er ook gebeurde, met goud bleven deuren voor je opengaan.

De periode eind jaren zeventig tot 2002 kenmerkte zich door een enorme manipulatie van de goudprijs door de westerse centrale banken. Men leende de goudvoorraad uit aan speculanten die vervolgens short mochten gaan en daarmee heel de goudmarkt om zeep hielpen. De westerse centrale banken, die in de eeuwen ervoor juist goud hadden verzameld, waren zo druk met geld uit het niets creëren, dat ze ook graag hadden dat consumenten niets meer in de oude zekerheid van goud zouden zien. Gezien de enorme hoeveelheid negatieve beleggers op goud, is dat ze goed gelukt. Iedereen die zegt dat goud 25 jaar lang niets deed, heeft gelijk. Die heeft 100% gelijk en we weten nu ook waarom.

Daarmee is niet gezegd dat goud nu dus een 100% zekerheid is. Goud is puur een metaal dat mensen nu eenmaal ‘leuk’ vinden. We kunnen het niet eten en natuurlijk kun je er wel tanden van maken, maar er zijn praktischere materialen. Goud is zo interessant omdat zoveel mensen het interessant vinden.

Het is in feite niet zo veel anders dan met andere zaken. We leerden het afgelopen jaar hardhandig dat ook aandelen slechts interessant zijn als anderen er ‘iets’ voor over hebben. Als grote partijen gedwongen moeten verkopen, dan kan de waardering voor aandelen simpelweg met 90% onderuit gaan. Weg ‘zekerheden’ over de waardering van winstgevende bedrijven. Als niemand nog geld heeft, dan zijn ook aandelen van de meest winstgevende bedrijven waardeloos.

Zo ook met goud. Als niemand het nog wil hebben, dan is het waardeloos. Nu zijn er beleggers die zeer negatief over goud zijn. De grote markten India en China zouden nu namelijk geen geld meer hebben om goud te kopen. De vraag naar beleggingsgoud is nu even zoveel groter, dat de daling van de vraag van India en China volledig gecompenseerd werd.

Mijn vraag is dan: is dat gunstig, of is dat ongunstig? Ik denk dat dit gunstig is. Liever dit, dan dat overal de vraag enorm zou zijn. Immers, wie zou daarna dan nog willen kopen? Als de crisis zich verder voortzet en geld zoals we dat kennen blijft uit het niets gemaakt worden, dan zullen steeds meer consumenten zich gaan afvragen of het niet tijd wordt voor een nieuwe munt. Goud is daarbij niet zaligmakend maar al wel 5000 jaar bewezen. Hoewel de kans op een correctie er natuurlijk altijd is, blijf ik juist vanwege de extreme geldcreatie van dollars en euro’s nu positief over goud.

Ik hoop van harte dat beleggers die goud niet zien zitten, dat vooral nog even flink volhouden en zich goed laten horen. Hoe meer oppositie, hoe beter. Hoe meer we van analisten en beleggers lezen over het feit dat goud niet nuttig is, des te langer duurt de stijging. Het wordt eng als ‘iedereen’ goud wil hebben. Van die situatie is nog lang geen sprake, hoewel bij beleggers goud al veel meer geaccepteerd is dan bijvoorbeeld een jaar geleden.

We zien het terug in de aanzienlijke groei van GoldMoney (bedrijf dat het mogelijk maakt om giraal goud aan te houden, opgericht door James Turk in 2001; red.). Enkele jaren geleden nog met veel extern geld opgezet en blij met de eerste $ 100 miljoen aan goudwaarde, is de toestroom nu al boven een half miljard dollar aan goudwaarde gekomen. Deze bank blijft prachtig in omvang stijgen, maar van een extreme stijging is nog geen sprake: ze stijgen hard, maar gestaag. Er zijn dus financiële bedrijven die wél weten te groeien.

Tom Lassing, Beursbox.nl 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.